İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e Açık Mektup

“Sayın Cumhurbaşkanı,
Biz Türkiye’den insan hakları savunucuları, ırkçılık, milliyetçilik ve nefret karşıtları, ülkenizde yazar Ekrem Eylisli’ye karşı yürütülen saldırgan kampanyayı, can güvenliğine yönelik tehditleri büyük bir endişe ve tepkiyle izlemekteyiz. Yurttaşınız ve güvenliğinden sorumlu olduğunuz Ekrem Eylisli’nin bütün suçu yazdığı bir romanda halklar arasında dostluğu savunmasıdır.

Human Rights Watch’IN (İnsan Hakları İzleme örgütü) tüm dünya kamuoyuna yayınladığı açıklamasında da belirttiği gibi, yalnızca romanında Ermenileri bir nefret nesnesi olarak sunmadığı için kendisine karşı resmi ağızların ve medyanın desteğiyle ağır bir itibarsızlaştırma ve düşmanlaştırma kampanyası başlatılmış, tehditler giderek saldırgan boyutlara ulaşmıştır. 31 Ocak’tan bu yana evinin önünde protestolar sürdürülmekte, Eylisli’ye hakaret ve tehditler yağdırılmakta, kitapları yakılmaktadır.
Irkçı görüşleriyle ünlü milletvekili Melahat İbrahimkızı, Eylisli’yi sadece Azerbaycan’a değil, tüm bir Türk ulusuna hakaret etmekle suçlayarak Türkiye’ye de mesaj göndermekte, Türkiye’de de Ermenilere karşı aynı nefret kampanyasını harekete geçirmeye çalışmaktadır. Eylisli’nin ailesi de cezalandırılmaktadır. Gümrük Bakanlığı’nda çalışan oğlu Necep Naibov ve Kütüphane Müdürü olan eşi Galina Alexandrova hiç bir gerekçe gösterilmeden işlerinden çıkarılmışlardır.
Linç kampanyası, hükümet yanlısı Moderna Musavat Partisi yöneticilerinin Ekrem Eylisli’nin kulağını kesip getirene 10 bin Manat ödül vereceğini açıklamasıyla zirveye ulaşmış durumda. Ve siz, Sayın Cumhurbaşkanı, Eylisli’nin “Halkın Yazarı” ünvanının geri alınmasını ve emeklilik maaşının kesilmesini öngören kararnameyi imzalamış bulunmakta, böylece Azerbaycan devletinin en üst yöneticisi olarak Eylisli’nin can güvenliğine yönelik tehditleri desteklemekte ve teşvik etmektesiniz.
Bizler, yazarları tarih boyunca karanlık cinayetlere kurban gitmiş, katledilmiş, hapislerde çürütülmüş, halen de farklı düşünceleri ifade edenlerin tehdit altında olduğu bir ülkenin insan hakları savunucuları, ırkçılık, ayrımcılık ve nefret karşıtlarıyız. Devletin ırkçı, milliyetçi, ayrımcı politikalarının kitleleri nasıl sokağa döktüğünü, insanların nasıl komşularının canına kasteden katillere dönüştüğünü çok iyi biliriz. Bu saldırılarda çok can kayıpları verdik. Ama insanların baskıyla susturulamadığının da canlı tanıklarıyız. Biz aynı zamanda sizin devletinizle, Türkiye Cumhuriyeti egemenlerinin nasıl iki ülke halklarını Ermenilere karşı düşmanlığa kışkırtmada el ele verdiğini de gözlerimizle gördük. İstanbul’un Taksim meydanındaki “Hocalı Mitingi”nde Ermenilere nefret saçan sloganlar hâlâ kulağımızda, “Hepiniz Ermenisiniz, Hepiniz Piçsiniz” dövizleri hâlâ gözümüzün önünde.
Verdiğimiz mücadele sonucunda bu dövizleri taşıyanlar yargılanarak ceza aldılar. Biz Türkiyeli hak savunucuları ve ırkçı nefret karşıtları ülkemizde Ermeni düşmanlığı ile, farklı etnik ve dinsel kimliklere karşı düşmanlıkla mücadele etmeyi en öncelikli görevlerimizden biri olarak görüyoruz.
Türkiye’de barıştan, demokrasiden, adaletten, halkların dostluğundan ve eşit bir şekilde bir arada yaşamasından yana olan, bunun için mücadele veren bizler, siz Sayın Cumhurbaşkanı’nı, Ekrem Eylisli’ye yönelik linç kampanyasına derhal son vermek için yetkilerinizi kullanmaya, emrinizdekileri bunun için seferber etmeye davet ediyoruz. Tarihte kitleleri ırkçı nefretle ayağa kaldıran, ayağa kalkanlara izin veren, göz yuman liderler insanlığın yüz karası olarak anılmakta, barış için çaba harcayanlar ise insanlığın onuru olarak sonsuza kadar yaşamaktadırlar…”
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De Girişimi, Yüzleşme Derneği ve Helsinki Yurttaşlar Derneği 

Yorumlar kapatıldı.