İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Normalleşme 2015’ten Sonra Daha da Zorlaşacak’

Ermenistan’da pazartesi günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin iddialı adaylarından Raffi Hovanisyan, Ankara’nın iki ülke arasındaki normalleşme sürecine ön koşullu yaklaşımında bir değişiklik olmaması halinde Erivan’ın da 1915 olaylarının 100. yıldönümü olan 2015’te benzer bir tavır takınacağını söyledi.

Başkent Erivan’da bir grup Türk gazeteci ile bir araya gelen Hovanisyan, bu tarihten sonra oluşacak böylesi bir durumda ise normalleşmenin “daha da zorlaşacağını” belirterek, Ankara’ya konumunu tekrar gözden geçirmesi çağrısında bulundu. İki ülke dışişleri bakanları 10 Ekim 2009’da Zürih’te imzaladıkları bir protokolle diplomatik ilişkilerin normalleşmesi ve sınırların açılması konusunda mutabakata varmışlar, ancak daha sonra Ankara’nın ilgili metnin Meclis’te onanması için öncelikle Ermenistan’ın işgal ettiği Dağlık Karabağ’dan çekilmesini istemesi ile süreç kilitlenmişti. Türkiye, 6 yıl süren Dağlık Karabağ savaşı esnasında Ermenistan’ın işgal ettiği bölgenin Azerbaycan toprağı olduğunu teyit eden BM Güvenlik Konseyi tasarısının ardından 30 Nisan 1993’te Ermenistan ile olan sınırını her türlü geçişe kapatmıştı.
Türkiye Ermeni’si anne ve babanın çocuğu olan Hovanisyan, Ermenistan Cumhuriyeti’nin ilk dışişleri bakanı olarak 1991-1992 yıllarında görev yaptı. 131 sandalyeli Ermeni Parlamentosu’nda 5 sandalyesi bulunan Miras Partisi’nin liderliğini yapan Raffi Hovanisyan, kamuoyu anketlerine göre, seçimin favorisi mevcut Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın ardından yüzde 30 oyla sandıktan ikinci çıkacak.
Mustafa Edib Yılmaz – ZAMAN
http://www.turkishny.com/hot-special-news/93-hot-special-news/114480-turkiye-ermenistan-iliskilerinde-normallesme-2015ten-sonra-daha-da-zorlasacak

Yorumlar kapatıldı.