İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

1 ülke 8 sınır ‘Ben’ Ve ‘Öteki’ Bir Arada

Sevda Aydın

Angelika Brudniak ve  Cynthia Madansky çektikleri belgesel filmleriyle tanınan iki isim. Brudniak ve Madansky  üç yıldır, Türkiye ile sekiz komşusunun sınırlarında dolaşıp, oralardan hikayeler topladılar. 1+8 ismini verdikleri belgesel şu aralar Salt Galata’nın duvarlarından izleyiciyle buluşuyor.

1+8, Türkiye ve sekiz komşunun sınırlarından hayatların anlatıldığı sekiz ekranlı bir video enstalasyon. Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, Irak, İran, Nahçıvan, Suriye ve Yunanistan sınırlarındaki hayatları oraların insanlarının ağızlarından dinliyoruz. Türkiye’nin Yunanistan sınırının bir kasabası olan Akçadam’dan, Suriye’yle sınırımızdaki Kamışlı’dan, Bulgaristan sınırındaki Malko Tarnovo’dan, İran’la sınırımızdaki Şemdinli’den ve diğer sınır kasabalarından günlük yaşamın ve her bir bölgenin kendi sorunlarının anlatıldığı filmler yer alıyor sergide.
Sınırlardaki yaşam, genelde felaketler olduğunda, ekonomik ve siyasi krizlerde gelir gözümüzün önüne. Sınır kadar yakın olsak da uzaktır oradaki insanın hayatları bize, buraya… Belki de bu yüzdendir hem ‘ben’den, hem de ‘öteki’nden oluşu! Ama şimdi bütün olağanlığıyla ve kendi hikayeleriyle üstelik bir odada sekiz ayrı yerden sesleniyorlar. Kimi yoksulluktan, kimi kimlik sorunundan, kimi de komşusundan bahsediyor.
Madansky ve Brudniak’ın çekimleriyle anlatılan hikayeler, sınırda olmanın ekonomik, siyasi ve toplumsal sorunlarını anlamak ve sorgulamak için kapsamlı bir araştırma sunuyor. Böylelikle bölünmüş bir coğrafyanın bütününe bakma şansı veriyor.
Salt Galata’nın salonuna girdiğinizde sekiz sınır sizi kuşatıyor. Kocaman ekrandan birbirini takip eden videoları izlerken, aynı zamanda diğer sınırların sessiz görüntüleri de size eşlik ediyor.
İstanbul Film Festivali’nde prömiyeri yapılan 1+8, Dersim İnsan Hakları Film Festivali’nin yanı sıra, Documenta Madrid’de gösterildi ve uzun metrajlı belgesel filmler dalında ikincilik ödülü’nün de sahibi oldu. 1+8, 7 Nisana kadar SALT Galata’da
görülebilir.
ENSTALASYONUN ÖZNESİ SINIR İNSANLARI
Angelika Brudniak ve  Cynthia Madansky 1+8 projesini şöyle açıklıyor: “Filmin yapımı bizi derinden etkileyen bir deneyim oldu. Neredeyse iki yıl boyunca seyahat ederek dokuz ülkede, birbirinden çok farklı 16 bölgede çekim yaptık. Sınırlarda yaşayan yüzlerce kişiyle tanıştık. Nadiren görülen, duyulan bu insanları görüntüledik. 131 dakikalık film, topladığımız ses ve video malzemesinin ancak küçük bir bölümünü içeriyor.
Projenin başından itibaren 1+8’in video enstalasyonunu yapma fikri bizi heyecanlandırıyordu. Çünkü çok ekranlı projeksiyon formatı, eş zamanlılık ve birbirine bağlılık deneyimini mükemmel bir biçimde sağlıyor. Bu formatta hazırlanan 1+8, izleyiciyi sekiz ayrı sınırın her iki tarafındaki hayatlar üzerine düşünmeye davet ediyor. Enstalasyonun (yerleştirme sanatı) özneleri sınır insanları; bireysel portreler ve kişisel karşılaşmalar… Bu, ülkelerinin sınırında yaşayanları birleştiren ve ayıran unsurları ortaya çıkarıyor. 1+8 ayrıca, kimlik, aidiyet ve hayali bir topluluk olarak ulus kavramlarını sorguluyor.”
KİMDİR?
Cynthia Madansky İstanbul ve New York’ta yaşıyor. Film ve video yapıyor, desen çalışıyor. Filmleri uluslararası film festivalleri ve sanat müzelerinde gösterilen sanatçının çalışmaları, Art Matters, New York State Council on the Arts, New York Foundation for the Arts ve Jerome Foundation gibi kurumların burs ve ödüllerine layık görüldü.
Angelika Brudniak ise Viyana ve İstanbul’da yaşıyor. Filmleri Avrupa, Orta Doğu ve ABD’de gösterildi. Çalışmaları Avusturya Federal Eğitim, Kültür ve Sanat Bakanlığı (BMUKK), Viyana Belediyesi ve Land Salzburg tarafından desteklendi. (İstanbul/EVRENSEL)
http://evrensel.net/news.php?id=48602

Yorumlar kapatıldı.