İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni Diasporası Fransa’da Çalışmalarını Hızlandırdı

‘Sözde Ermeni soykırımı’nın 100. yılı sayılan 2015 yaklaşırken Fransa’da yaşayan Ermeni diasporası da çalışmalarını hızlandırdı.Fransa’da sadece ‘Ermeni soykırımı’ tezini savunan entellektüellerden oluşan insanların bulunduğu ‘Ermeni soykırımını araştıracak uluslararası bilimsel konseyi’ ismi altında bir çalışma grubu oluşturuldu. 1 Şubat 2013 tarihinde kurulan konsey, sözde Ermeni soykırım üzerine, 20. Yüzyıl’da yapılmış diğer soykırımları ile kıyaslamalı etüdler yapacak ve çalışmalarını medya aracılığı ile duyuracak.

Aynı zamanda 2013-2015 tarihleri arasında çeşitli bilimsel toplantılar ile dikkatleri 1915 olaylarına çekmeye çalışacak olan konseyin başkanlığını, Ermenice, Türkçe ve Osmanlıcayı bilmediği halde “Ermeni soykırım” tarihçisi olarak tanıtılan Yves Ternon yapıyor. Yves Ternon Fransa’nın Vandee bölgesinde Fransa ordularının yapmış oldukları katliamların ‘soykırım’ olarak nitelendirilmesini öngören bir kanun tasarısını ‘komik’ olarak nitelemiş ve Vandee katliamlarının soykırım olmadığını söylemişti.
Konseyin diğer üyeleri ise Paris-Ouest Nanterre-La Défense üniversitesinde yakın tarih profesörlüğü yapan Annette Becker, EHESS’te etüd direktörü Hamit Bozarslan, profesör Vincent Duclert, Fransız enstitüsü Jeopolitik araştırmalar direktörü Raymond Kevorkian, Siyasal bilimci Gaidz Minassian, CNRS’te araştırmacı Claire Moradian, Ulusal kütüphanede konservatör Mikael Nichanian.
DHA

Yorumlar kapatıldı.