İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Vank/Yukarı Manastır

Divriği. Küçük Hayk’ta, Akın’ın (Eğin, Erzincan) 50 km. kuzeybatısında bulunan şehir. Divriği, Pavlikyanların lideri Kaprias tarafından 855 yılında kurulup kendi merkezlerine (Arap tarihçi Teberi, Divriği’yi Kaprias’ın şehri olarak anmaktaydı) dönüştürülmüştür.

Divriği. Küçük Hayk’ta, Akın’ın (Eğin, Erzincan) 50 km. kuzeybatısında bulunan şehir. Divriği, Pavlikyanların lideri Kaprias tarafından 855 yılında kurulup kendi merkezlerine (Arap tarihçi Teberi, Divriği’yi Kaprias’ın şehri olarak anmaktaydı) dönüştürülmüştür. Pavlikyan’lar ve Arapların Bizanslılara karşı sürdürdükleri ortak mücadelenin tanınmış merkezi olmuştur. Bizans orduları 873 yılında Pavlikyanları yenilgiye uğratıp Divriği ’yi ele geçirmişlerdir. Divriği, XI. yüzyıl sonunda Selçuklular, 1243’te Moğollar, XVI. yüzyıl başında ise Osmanlılar tarafından işgal edilmiştir. 1915’te 12 bin nüfusa sahipti ve bunlardan 4 bini Ermeni’ydi.
Ermeniler zanaatlar, ticaret ve bağcılıkla uğraşmaktaydı. Üç kilise (Surp/Aziz Asdvatzatzin, Surp Yerortudyun ve bir Protestan kilisesi), her bir kiliseye ek olarak birer okul (ayrıca iki okul daha) vardı. Nersesyan veya Ulusal okulda 500 öğrenci ve 14 öğretmen bulunmaktaydı. Divriği’den göç eden Ermeniler İstanbul’da bir Eğitimsevenler Derneği kurup okullara yardım sağlamaktaydı. Soykırım yıllarında Ermeniler tehcir edilmiş, büyük bir kısmı katledilmiş, kurtulabilenler yabancı ülkelere sığınmışlardır.
aykiridogrular.com
http://www.aykiridogrular.com/haber-1311-Vank-Yukari-Manastir.html

Yorumlar kapatıldı.