İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Samatya Saldırılarını Araştırın”

Uluslararası Af Örgütü, Samatya’da Ermeni kadınlara yönelik saldırıların bir an önce soruşturulması için yetkilileri göreve çağırdı. Örgüt, nefret suçlarının ciddi bir ayrımcılık türü olduğuna dikkat çekerek Türkiye yetkililerinin, bu suçların arkasındaki olası ırkçı ve/veya dini önyargıları soruşturmakla yükümlü olduğunu belirtti. Polis vakalar hakkında geniş çaplı  soruşturma yürüttüğünü iddia ediyor. Ancak örgüt, yetkililerin ırkçı saik olasılığını dikkate almayan açıklamalarından endişe duyduğunu ifade etti.

İstanbul – BİA Haber Merkezi 29 Ocak 2013, Salı
Uluslararası  Af Örgütü, Türkiye yetkililerini, Samatya’daki Ermeni kadınlara yönelik saldırıları hızlı, kapsamlı ve tarafsız bir şekilde soruşturmaya çağırıyor.
Örgüt, nefret suçlarının ciddi bir ayrımcılık türü olduğuna dikkat çekerek Türkiye yetkililerinin, bu suçların arkasındaki olası ırkçı ve/veya dini önyargıları soruşturmakla yükümlü olduğunu belirtti.
Polis vakalar hakkında geniş çaplı  soruşturma yürüttüğünü iddia ediyor. Ancak örgüt, yetkililerin ırkçı saik olasılığını dikkate almayan açıklamalarından endişe duyduğunu ifade etti.
Açıklamada, yetkililerin, saldırıların başlangıcından itibaren nefret saikli olma olasılığını gözardı etmeden bu saldırılar hakkında geniş çaplı bir soruşturma yürütmesi ve ileride gerçekleşebilecek diğer saldırıları önlemek için adım atması gerektiğini belirtti.
Söz konusu soruşturmanın gerçekleştirilmemesinin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ayrımcılığa uğramama hakkının ihlali anlamına gelebileceğine dikkat çekti.
Türkiye’deki mevzuatta, nefret saikli eylemlerin sistematik ve geniş çaplı bir şekilde soruşturulmasını ve yargılama ile karar verme süreçlerinde dikkate alınmasını garanti altına alan kanuni ve politik önlemlerin öngörülmemesinin üzüntü verici olduğu da vurgulandı.
Ne olmuştu?
* 87 yaşındaki Turfanda Aşık, 28 Kasım’da evinde dövülerek darp edilmiş, iki hafta yoğun bakımda kalmış ve bir gözünü kaybetmişti.
* 84 yaşındaki Maritsa Küçük, 28 Aralık’ta evinde darp edilip yedi yerinden bıçaklanmış olarak bulundu.
* 6 Ocak’ta, (Apostolik Ermenilerin Noel’i kutladığı gün) ise yine yaşlı bir kadın, üç kişi tarafından kendisine para vereceklerini söyleyerek kaçırılmaya çalışıldı.
* 22 Ocak’ta 83 yaşındaki Sultan Aykar’a, evine girerken bir kişi arkasından gelerek saldırdı. Bir gözünü kaybetti.
http://bianet.org/bianet/ayrimcilik/143962-samatya-saldirilarini-arastirin

Yorumlar kapatıldı.