İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Sadece Biz mi Öyle Düşünüyoruz?”

Nilay Vardar / nilay@bianet.org
HDK, “Ermeni komşuma dokunma” diyerek Samatya’ya yürüdü…Bugünkü ayin normalden daha kalabalık bitti. Aralarında milletvekili Ertuğrul Kürçü, Sebahat Tuncel, Sırrı Süreyya Önder’in de olduğu çok sayıda kişi kiliseye geldi.

***

Saldırıların gölgesindeki Samatya’da kapılar kilitli, papaz “yalnız çıkmayın” uyarısı yapıyor. HDK, “Ermeni komşuma dokunma” diyerek Samatya’ya yürüdü.
Nilay VARDAR nilay@bianet.org
İstanbul – BİA Haber Merkezi 27 Ocak 2013, Pazar
Surp Kevrok Kilisesi’ndeki ayinde konuşan papaz uyarıyor: “Başımıza gelecek olan gelir ama bu kötü günler geçene kadar yine de yaşlılarımız gençlerle beraber evine dönsün.” Kilisede yine bir pazar ayini. Mumlar yakılıyor, yaşlılar çoğunlukta. İnsanların gündemi saldırılar. Ayinden çıkan iki kız kardeş, “Nefret olduğunu düşünmek istemiyoruz ama neden o zaman sadece Ermeniler” diye soruyor.
“Biz yıllardır kardeş gibi burada yaşarız. Burada doğmuşuz, çocuklarımız evlenmiş. Artık iç içe geçmişiz. Yoksa sadece biz mi öyle düşünüyoruz?”
İddialar ciddi. Apartmanlara girmeye çalışan insanların olduğu ve bazı kapılara haç işaretli kağıtlar bırakıldığı konuşuluyor. Kulaktan kulağa anlatılan farklı saldırı iddiaları var.
Kaygılar artmış. Yalnız yaşayan yaşlı kadınlar daha çok aranıp soruluyor. Akşam saatlerinde dışarı çıkılmıyor. Camdan bakmadan kapı açılmıyor. Saldırganların bir an önce bulunmasını istiyorlar.
İddialar yaşlı kadınların kilise çıkışlarında takip edilerek evlerinin tespit edildiği ve sonrasında saldırıldığı yönünde. Ancak kilise çıkışında ve çevre sokaklarda herhangi bir resmi polis ekibi ya da arttırılmış güvenlik önlemleri yoktu.
Kilise vakfı yetkilileri “Kapımızın önüne polis ekibi dizip bizi hedef göstermesinler ama mahallede önlemler alınmalı” diyor.
Yetkililer ayrıca basına yansıyanlar dışında başka bir saldırıdan haberleri olmadıklarını söyledi. Bu süreçte taşınan ya da evini satan yok; Samatya’da saldırıların kentsel dönüşümle ilgili olmadığını düşünüyorlar.

Bugünkü ayin normalden daha kalabalık bitti. Aralarında milletvekili Ertuğrul Kürçü, Sebahat Tuncel, Sırrı Süreyya Önder’in de olduğu çok sayıda kişi kiliseye geldi.
Eylem vardı
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Samatya’da Ermeni ve yaşlı kadınlara yönelik saldırıları protesto etmek için Kocamustafapaşa’dan Samatya’ya yürüdü.
“Ermeni halkının yanındayız, ırkçılığa geçit vermeyeceğiz” pankartı taşınan yürüyüşe HDK milletvekilleri Tuncel, Kürkçü, Orhan Hosrof Dink, Garo Paylan, Ufuk Uras, Ferhat Tunç, Yavuz Önen, Fatma Gök, Suavi katıldı.
Yürüyüşte “Ermeni komşuma dokunma”, “Nefret sizin, insanlık bizim” dövizleri taşındı.
Eyleme camdan birçok kişi alkış ve ıslıklarla destek verdi. Marissa Küçük’ün öldürüldüğü evin önüne karanfil kondu. Küçük’ün yaşlı komşuları gözyaşları içinde kalabalığı izledi. Yaşlı bir kadın camdan, “Neden bize böyle yapıyorlar, biz insan değil miyiz” diye haykırdı.
Samatya Meydanı’na varan kalabalık adına konuşan Kürkçü, saldırıların ırkçı zihniyetle gerçekleştiğine dikkat çekerek bu saldırıları araştırması gereken emniyet teşkilatının bizzat saldırıların sorumlusu olabileceğinden şüphe ettiklerini söyledi.
Tuncel, hükümeti eleştirerek “Tek dil, tek din, tek millet dediniz. Nefretin dilini kurdunuz” dedi. Tuncel, nefret suçlarını düzenleyen yasanın geçmesi için parlamentoda mücadele ettiklerini söyledi.
“Irkçı yıldırma kampanyası”
Basın açıklamasını okuyan Ahmet Saymadi, münferit gibi görünen saldırının sistematikleşmesi ve gerçekleştirilme biçimlerinin birbirine çok benzemesinin bunun “ırkçı bir yıldırma kampanyası” olduğunu açıkça ortaya koyduğunu söyledi.
Saldırıların Ermeni Soykırımı’nın 100. yılı olan 2015’e yaklaşılırken devletin izleyeceği politikanın habercisi olduğunu belirten Saymadi, Ermenilere yönelik bu saldırıların ilk olmadığına dikkat çekti. Askerde ölen Ermeni er Sevag Şahin Balıkçı’yı ve eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in de katıldığı Hocalı mitinginde ‘Hepiniz Ermenisiniz Hepiniz Piçsiniz’ pankartlarını hatırlattı.
Saymadi, Hrant Dink cinayetinde payı olan Muammer Güler’in İçişleri Bakanı olduğuna dikkat çekerek şu soruları yöneltti:
“Maritsa Küçük’ün katillerini Muammer Güler’in yönettiği polis teşkilatı mı bulacak? O katilleri Hrant’ı yargılayan hakimler mi yargılayacak? Bu kaza kurşunları, tesadüf cinayetler hep Ermenileri mi bulacak?”
Ne olmuştu?
* 87 yaşındaki Turfanda Aşık, 28 Kasım’da evinde dövülerek darp edilmiş, iki hafta yoğun bakımda kalmış ve bir gözünü kaybetmişti.
* 84 yaşındaki Maritsa Küçük, 28 Aralık’ta evinde darp edilip yedi yerinden bıçaklanmış olarak bulundu.
* 6 Ocak’ta, (Apostolik Ermenilerin Noel’i kutladığı gün) ise yine yaşlı bir kadın, üç kişi tarafından kendisine para vereceklerini söyleyerek kaçırılmaya çalışıldı.
* 22 Ocak’ta 83 yaşındaki Sultan Aykar’a, evine girerken bir kişi arkasından gelerek saldırdı. Br gözünü kaybetti. (NV)
http://bianet.org/bianet/ayrimcilik/143908-sadece-biz-mi-oyle-dusunuyoruz

Yorumlar kapatıldı.