İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

CHP’li Tanrıkulu: Faillerin Bulunmaması Ermeni Yurttaşların Korku ve Kaygılarını Arttırıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, TBMM Başkanlığı’na Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle, İstanbul Samatya’da Ermeni yurttaşlara yönelik saldırılarla ilgili bir soru önergesi verdi… “Son günlerde Ermeni yurttaşlarımız daha da alçak saldırılarla karşı karşıya bulunuyor. Samatya’da yoğun bir nüfusa sahip olan Ermeni yurttaşlarımıza yönelik saldırılar neredeyse sistematik olarak devam ediyor. Üstelik bu alçakça saldırılar planlanmışcasına yaşlı kadınlara yönelik gerçekleştiriliyor…CHP’li Tanrıkulu, suçlular ortaya çıkarılmazsa sistematik olduğu izlenimi veren bu saldırıların devam etmesinin önünün açılmış olacağını iddia ederek şöyle konuştu;”Ermeni yurttaşların can ve mal güvenliklerinden duydukları endişe daha da artacaktır. Bilinmelidir ki, Ermeni yurttaşlar kendi topraklarında, kendi mahallelerinde, kendi ülkelerinde bu ve benzer saldırılarla karşılaşmaya devam ettiği sürece, bunun sorumlusu bizzat hükümet olacaktır.”

***

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, TBMM Başkanlığı’na Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle, İstanbul Samatya’da Ermeni yurttaşlara yönelik saldırılarla ilgili bir soru önergesi verdi.
Tanrıkulu, son günlerdeki Ermeni vatandaşlara yönelik saldırıları anımsatarak, “Son günlerdeki olaylarda herhangi bir zanlının gözaltına alınmaması ve faillerin ortaya çıkarılmaması, Ermeni yurttaşların korku ve kaygılarını daha artırmaktadır” dedi.
Tanrıkulu, 1915 tarihli Ermeni tehcirinin 100. yıldönümü yaklaşırken Türkiye’de Ermeni yurttaşlara yönelik saldırıların dikkat çektiğini söyleyerek, son yıllarda Ermeni yurttaşlara yönelik ilk büyük saldırının, Hrant Dink’in öldürülmesi olduğunu belirtti.
Öldürülmesinin üzerinden 6 yıl geçmesini rağmen Hrant Dink’i hedef haline getiren örgütün ortaya çıkarılamadığını öne süren Tanrıkulu; “Ardından Ermeni’lere yönelik insanlık dışı uygulamaların başlangıcı olan 24 Nisan 1915’in yıldönümünde, 24 Nisan 2011 tarihinde, Batman’ın Kozluk ilçesi Gümüşgörü Jandarma Karakolu’nda zorunlu askerliğini yapan Sevag Balıkçı, er Kıvanç Ağaoğlu’nun silahından çıkan kurşunla öldürülmüştür. Balıkçı’nın davası halen devam etmektedir. Türkiye’de son yıllarda başta Ermeni yurttaşlar olmak üzere gayrimüslimlere yönelik Malatya-Zirve Katliamı ve Rahip Santoro cinayeti olmak üzere çok sayıda saldırı gerçekleşmiş ve buna benzer muhtemel saldırıların önlenmesi konusunda herhangi bir tedbir alınmamıştır” diye konuştu.
“SALDIRILAR NEREDEYSE SİSTEMATİK OLARAK DEVAM EDİYOR”
Türkiye’de son günlerde Ermeni yurttaşlara yönelik saldırılar gerçekleştirildiği kaydeden Tanrıkulu, Samatya’da hepsi Ermeni ve yaşlı olan kadınlardan birinin saldırı sonucu öldürüldüğünü, bir kadının gözünü kaybettiğini ve bir kadının da kaçırılmak istendiğini anımsattı.
Tanrıkulu, Samatya’da gerçekleşen bu saldırıların ‘neredeyse sistematik’ olduğunu savunarak şunları kaydetti:
“Son günlerde Ermeni yurttaşlarımız daha da alçak saldırılarla karşı karşıya bulunuyor. Samatya’da yoğun bir nüfusa sahip olan Ermeni yurttaşlarımıza yönelik saldırılar neredeyse sistematik olarak devam ediyor. Üstelik bu alçakça saldırılar planlanmışçasına yaşlı kadınlara yönelik gerçekleştiriliyor. Samatya’da hepsi Ermeni ve yaşlı olan kadınlardan biri saldırı sonucu öldürüldü, bir kadın gözünü kaybetti, bir kadın da kaçırılmak istendi. 84 yaşındaki Maritsa Küçük, 28 Aralık 2012 tarihinde, evinde darp edilip yedi yerinden bıçaklanarak öldürülmüş halde bulundu. 87 yaşındaki başka bir Ermeni kadın da yine aralık ayı başında evinde dövülerek darp edilmiş, iki hafta yoğun bakımda kalmış ve bir gözünü kaybetmişti. Apostolik Ermenilerin Noel’i kutladığı gün olan 6 Ocak’ta ise yine yaşlı bir kadın, üç kişi tarafından kaçırılmaya çalışılmıştı. 83 yaşındaki Ermeni kadın Sultan Aykar da evine girerken saldırıya uğramış ve bir gözünü kaybetmiştir. Bu dört olayla ilgili herhangi bir zanlının gözaltına alınmaması ve faillerin ortaya çıkarılmaması, Ermeni yurttaşların korku ve kaygılarını daha artırmaktadır.”
Ermeni yurttaşlara yönelik saldırıların artmasının akla 1915’in yüzüncü yıldönümünü getirdiğini savunan CHP’li Tanrıkulu, eğer saldırıların arkasında örgütlü bir yapı varsa, bunun derhal ortaya çıkarılması ve faillerin bir an önce adalet önüne getirilerek cezalandırılması gerektiğini söyledi.
“SALDIRILAR DEVAM EDERSE SORUMLUSU HÜKÜMET OLACAKTIR”
CHP’li Tanrıkulu, suçlular ortaya çıkarılmazsa sistematik olduğu izlenimi veren bu saldırıların devam etmesinin önünün açılmış olacağını iddia ederek şöyle konuştu; “Ermeni yurttaşların can ve mal güvenliklerinden duydukları endişe daha da artacaktır. Bilinmelidir ki, Ermeni yurttaşlar kendi topraklarında, kendi mahallelerinde, kendi ülkelerinde bu ve benzer saldırılarla karşılaşmaya devam ettiği sürece, bunun sorumlusu bizzat hükümet olacaktır.”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, bu kapsamda TBMM Başkanlığı’na Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle şu soruları içeren bir önerge verdi:
“Samatya’da hepsi yaşlı ve kadın olan Ermeni yurttaşlara yönelik saldırıların sistematik olmadığını iddia edebilir misiniz? Söz konusu saldırıların engellenmesi için ne tür tedbirler almayı düşünüyorsunuz? Herhangi bir adli saldırıda failler kısa süre içinde tespit edilebiliyorken, neden Samatya’daki saldırıların failleri yakalanmamaktadır? Saldırılar karşısında derin bir güvensizlik ve korku yaşayan Ermeni yurttaşlarımızın bu kaygılarını gidermek için herhangi bir mesajınız veya açıklamanız olacak mı, yoksa saldırılar karşısındaki sessizliğinizi sürdürmeye devam mı edeceksiniz? Hrant Dink cinayetinin arkasında yer alan faillerin henüz ortaya çıkarılmadığı bilinmektedir. Keza Sevag Balıkçı’nın katil zanlısı da hala cezalandırılmamış, davanın duruşması 25 Ocak’ta yeniden görülecektir. Maritsa Küçük’ün katili veya katilleri ise henüz bulunmamıştır. Ermeni yurttaşlara yönelik saldırıların faillerinin adalet önüne getirilmemesinin bir tesadüf olduğunu düşünüyor musunuz, yoksa bu da sistematik bir politikanın sonucu mudur?”
(BY/SS) – Ankara
http://www.haberler.com/chp-li-tanrikulu-faillerin-bulunmamasi-ermeni-4276331-haberi/

Yorumlar kapatıldı.