İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Irkçı üyelerin atılması Avrupa Konseyi gündeminde

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, ‘neo-Nazi, ırkçı ve anti-Semitik’ partilerle bağlantılı aşırı sağcı üyelerine yasak getirmeyi gündemine aldı. Pazartesi günü başlatılan sürecin başarıya ulaşması halinde Yunanistan’daki Altın Şafak Partisi’nden Eleni Zaroulia ve Macaristan’daki aşırı sağcı Jobbik Partisi’nden Tamas Gaudi Nagy’nin akreditasyonları iptal edilebilir. (Bizim soykırım inkarı yasasına karşı çıkan aslanların kulağı çınlasın. Hemen bir bildiri yayımlayıp ifade özgürlüğü adına ırkçılara, neo nazilere destek vermeleri beklenir. HYETERT)

İtalyan milletvekili Fiamma Nirenstein, iki üyenin de mensup olduğu partilerin ‘ırkçı ve anti-Semitik’ olduğunu ve bu partilerin sahip olduğu değerlerin Avrupa Konseyi’nin idealleri ve ilkeleriyle bağdaşmadığını söyledi.
Girişime AKPM’de en az 10 üye destek veriyor.
Nirenstein, Reuters’ın aktardığına göre ‘Sayın Zaroulia kendi ülkesinin parlamentosunda, göçmenlerin ülkelerini işgal edip hastalık yayan, insandan aşağı varlıklar olduğunu söyledi. Sayın Gaudi Nagy, kendi parlamentosunda yaptığı konuşmada ulusal güvenliğe tehdit oluşturan ve soykırımı istismar ederek dünyayı yöneten Yahudilerin bir listesi bulunduğunu söyledi’ dedi.
AKPM Prosedür, Doknulmazlık ve Kurumsal İşler Komisyonu, başvuruyu gündemine alacak.
AKPM kurallarına göre komisyonun, vekillerin akreditasyonlarını onaylama ya da onaylamama yetkisi bulunuyor. Komisyon aynı zamanda akreditasyon vermekle birlikte iki vekilin temsil ve katılım haklarına kısıtlama da getirebilir.
Bir karar çıkana kadar iki üye de AKPM’deki yerini koruyacak.
Öte yandan Fransız parlamenter Arlette Grosskost, iki üyenin de AKPM Eşitlik ve Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu’na, Nagy’nin ise buna ek olarak Hukuki İşler ve İnsan Hakları Komisyonu’na adaylığına karşı çıktı.
Konsey kararları çerçevesinde tartışmalı komisyon adaylıkları, ilgili ulusal heyete gönderiliyor. Eğer tekrarlanan adaylıklar ya da yeni adaylıklar da tartışma yaratırsa konu AKPM’de oylamaya sunuluyor.
İçeride tartışma
Ancak itirazlar AKPM’de herkesin desteğini bulmuyor. İtirazlara destek vermeyenler arasında, iki parlamenterin demokratik seçimlerle göreve geldiğini söyleyen AKPM Başkanı ve Fransa milletvekili Jean-Claude Mignon da bulunuyor.
Mignon, ‘AKPM’nin işi Macarlara ya da Yunanlara, ‘Siz doğru oy verdiniz’, ‘Siz yanlış oy verdiniz’ demek değil’ dedi.
Alınan dersler
Avrupa Konseyi’nin basınla ilişkiler sorumlusu Andrew Cutting, AKPM’ye aşırı uçlardan partilerin temsilcilerinin ilk defa girmediğini söyledi.
Benzer bir olay 2004 yılında da yaşanmıştı. O dönemde Sırbistan ve Karadağ’dan gelen heyetin tamamına, üyelerinden birinin, lideri Eski Yugoslavya İçin Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanan bir partiden gelmesi sebebiyle itiraz edilmişti.
AKPM o zaman, Sırbistan ve Karadağ’dan gelen meclis heyetini onaylamak zorunda olduğunu, aksi takdirde bunun, ulusal heyetle temsil bulan demokratik güçleri cezalandırmak anlamına geleceği yönünde karar vermişti.
Olayın ardından Konsey kurallarında değişiklik yapılarak, tüm ulusal heyet yerine tek tek parlamenterlere itirazın önü açılmıştı.
http://www.euractiv.com.tr/abnin-gelecegi/article/irkci-uyelerin-atilmasi-avrupa-konseyi-gundeminde-026927

Yorumlar kapatıldı.