İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Ermeni mülteciler için sınır açılsın’

Beyaz Saray’ın internet sitesinde vatandaşların oluşturduğu dilekçeler arasında Suriye’den kaçan Ermeniler için Türkiye-Ermeni sınırının açılması talebi yer aldı. Türk Dışişleri ‘mültecilere din, dil, ırk ayrımı yapılmıyor’ dedi


Beyaz Saray’ın internet sitesinde, yeterli sayıda imzanın toplanması durumunda yetkililerin dikkatine gönderilmesi için vatandaşların oluşturduğu dilekçeler arasında Türkiye-Ermenistan sınırının Suriye’den gelen Ermeni mültecilere açılması talebinin yer alması Ankara ve Washington arasında gerilime neden oldu.

5 Ocak tarihli dilekçede Beyaz Saray yetkililerinin Türkiye’ye Ermenistan ile sınırını Suriye’den gelen mülteciler için açması adına baskı yapması çağrısında bulunuluyor. Şu an için 720 imzanın bulunduğu dilekçe, 25 bin imza toplanması durumunda Beyaz Saray yetkilileri tarafından değerlendirmeye alınacak ve gerekli görüldüğü takdirde ilgili karar vericilere iletilecek.,

200 bin Ermeni var
4 Şubat itibariyle yeterli imzaya ulaşamaması durumunda siteden kalkacak olan dilekçede Suriye’de yaşamakta olan 200 bin Ermeni olduğu, Türkiye üzerinden Ermenistan’a gitmek isteyenler için sınırın 1993 yılında kapatılmış olmasının sıkıntı yarattığı belirtilerek “Türkiye’nin (en azından mülteciler için) Ermenistan ile sınırını açmaya davet edilmesini istiyoruz. 21. yüzyılda kapalı sınırlar olmamalı” deniyor. İki ülke arasındaki sınır 1993 yılında, Dağlık Karabağ sorunu yüzünden Ermenistan ve Azerbaycan arasında çıkan savaşta Türkiye hükümeti tarafından Azerbaycan’a destek vermek için kapatılmıştı.;

‘Ermeniler için kamp’
Bakanlık Sözcüsü Ünal ise “Türkiye’nin Suriye’deki çatışmalardan dolayı ülkelerini terk etmek durumunda kalan 150 bini aşkın insana din, dil, ırk ve etnik köken ayırımı yapmaksızın kucak açmış olduğunu, Suriye’den kaçan çok sayıda Ermeni’nin de ülkemiz dahil çeşitli yollardan Ermenistan ’a ulaştıklarını ayrıca vurgulamakta yarar görülmektedir” açıklamasında bulunarak Ermenistan’a ve Suriye’de yaşayan Ermenilere her koşulda insani yardımda bulunulduğunu vurguladı.
İsimlerinin açıklanmaması koşuluyla  Al Monitor haber sitesine konuştuğu belirtilen Türkiye’deki diğer yetkililerin ise “Talep olması takdirinde sadece Suriyeli Ermeniler için de bir mülteci kampı kurmaya hazırız, fakat böyle bir istek bize ulaşmadı” dediği kaydediliyor.

Yemin sonrası aşk tazelediler
ABD’de ikinci kez seçilen Başkan Barack Obama, yeni döneminin yemin töreni kutlamalarında first lady Michelle Obama’yla aşk tazeledi. Halk önünde yemin eden Obama, önce Başkan Yardımcısı Joe Biden’la Washington’daki Kongre Merkezi’yle Beyaz Saray arasında düzenlenen geçit törenine katılıp meydanları selamladı. Akşam düzenlenen “Resmi Yemin Töreni Balosu”nda ise, ABD’li oyuncu Jennifer Hudson’ın söylediği “Let’s Stay Together” şarkısı eşliğinde eşiyle dans etti.
Dans sırasında birbirini öpen çift, dans sonunda ise romantik bir şekilde sarıldı. First lady’nin balo için tercih ettiği omuz ve sırt dekolteli kırmızı kostümü ise ABD’nin ünlü tasarımcısı Jason Wu imzalıydı.

First lady, ilk dönem için katıldığı baloda da yine Wu imzalı beyaz bir kostüm seçmişti. Obama’yı izlemek için 800 bin kişinin meydanları doldurduğu belirtildi.

http://dunya.milliyet.com.tr/-ermeni-multeciler-icin-sinir-acilsin-/dunya/dunyadetay/23.01.2013/1659123/default.htm

Yorumlar kapatıldı.