İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ergin: İnsan Hakları Planı hazırlandı

Deniz Zeyrek

Adalet Bakanı Ergin, uzun süredir gündemde olan AB sürecindeki ‘yargı ve temel hakları’ içeren 23. fasılla ilgili önemli bir mesaj verdi: Eylem planı hazır.Adalet Bakanı Ergin, 23. fasıl açılırsa hemen kapatacak durumdayız dedi… Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Türkiye’nin en kritik başlık olarak görülen ‘Yargı ve Temel Haklar’ başlığını (23. fasıl) açıp, kapatmaya hazır olduğuna dikkat çekerek, bu başlık için kritik öneme sahip ‘İnsan Hakları Eylem Planı’nın tamamlandığını ve ilk bakanlar kuruluna sunulacağını söyledi. Plan, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde yer alan ifade, düşünce, din ve vicdan özgürlüğü, adil yargılama gibi temel insan hak ve özgürlükleri ihlal edildiğinde sorumlu tutulacak kurumları, atılması gereken adımları ve izlenecek takvimi içeriyor… Planda en çok Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’na görev düşüyor. Kurumların plana uyup uymadığının ise Başbakanlık koordinasyonunda denetlenmesi öngörülüyor. Daha önce tartışılan 4. Yargı Paketi de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin AİHS’deki temel hak ve özgürlükleri ihlal ettiğine dair kararların bir daha çıkmaması amacıyla yargısal düzenlemeleri kapsıyor. (Umarız AİHM kararları ve Venedik Komisyonu kararı dikkate alınarak Müslüman olmayan cemaatlerin tüzel kişiliği tanınır.HYETERT)

 ***
Adalet Bakanı Ergin, uzun süredir gündemde olan AB sürecindeki ‘yargı ve temel hakları’ içeren 23. fasılla ilgili önemli bir mesaj verdi: Eylem planı hazır.Adalet Bakanı Ergin, 23. fasıl açılırsa hemen kapatacak durumdayız dedi.
Haber: DENİZ ZEYREK / Arşivi
Türkiye , Rum Kesimi’nin dönem başkanlığında Avrupa Birliği (AB) ile tıkanan ilişkilerini ocak ayında başlayan İrlanda Dönem Başkanlığı’nda canlandırmak için kritik adımlar atıyor. Diyarbakır’daki cenaze törenleri nedeniyle AB’nin Dublin’de hafta sonu yaptığı Adalet ve İçişleri Bakanları toplantısına gidemeyen Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Türkiye’nin en kritik başlık olarak görülen ‘Yargı ve Temel Haklar’ başlığını (23. fasıl) açıp, kapatmaya hazır olduğuna dikkat çekerek, bu başlık için kritik öneme sahip ‘İnsan Hakları Eylem Planı’nın tamamlandığını ve ilk bakanlar kuruluna sunulacağını söyledi. Plan, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde yer alan ifade, düşünce, din ve vicdan özgürlüğü, adil yargılama gibi temel insan hak ve özgürlükleri ihlal edildiğinde sorumlu tutulacak kurumları, atılması gereken adımları ve izlenecek takvimi içeriyor.
Dublin’le hızlı başlangıç
AB Dönem Başkanlığı 1 Ocak’tan itibaren İrlanda’da. Önceki 6 ayda dümen Rum Kesimi’ndeydi ve Türkiye Dönem Başkanlığı ile ilişkilerini dondurmuştu. Hükümet İrlanda dönem başkanlığında müzakere sürecinin yeniden canlanması için hızlı bir giriş yaptı. AB Bakanı Egemen Bağış dün Dublin’e gitti. İçişleri ve Adalet Bakanları da hafta sonu Dublin’de yapılan AB Adalet ve İçişleri Bakanları toplantısına katılacaktı ama Diyarbakır’daki cenaze törenleri ve İmralı süreciyle ilgili gelişmeler nedeniyle bu mümkün olmadı. Buna karşın, yeni adaylar için müzakere sürecinin ‘başlangıç kriteri’ haline gelen 23. faslın açılıp kapanması için son hazırlıklar da tamamlandı. 23. Fasıl, birliğin özgürlük, güvenlik ve adalet alanı olarak korunması için üye ülkelerin yargı ve temel haklar alanında yakalaması gereken standartları içeriyor. Mahkemeler tarafından verilen kararların tarafsızlığı, bütünlüğü ve yüksek standardı, hukukun üstünlüğünün korunması, yargı üzerinde dış etkilerin giderilmesi ve yeterli mali kaynakların ve eğitimin ayrılması gibi temel hedefleri var. Aynı şekilde yolsuzlukla etkin bir şekilde mücadele edebilmek için sağlam bir yasal çerçeve ve güvenilir kurumların oluşturulmasını şart koşuyor.
23. faslı hemen kapatırız
Türkiye, 23. faslı açıp kapatabilmek için Yargı Reformu stratejisi açıklamıştı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, söz konusu stratejinin yüzde 90’a yakınının tamamlandığına dikkat çekerek, “23. Faslı açarlarsa kısa sürede kapatabilecek durumdayız. 23. Fasıl açılırsa müzakere süreci ivme kazanır” dedi. Ergin, hazırladıkları 4. yargı paketinin 23. Faslın gereklerini yerine getirecek unsurlar içerdiğini vurgularken ikinci önemli adımlarının da ‘İnsan Hakları Eylem Planı’nın tamamlanması olduğunu söyledi. Bakanlığın 2011 sonbaharından beri Eylem Planı üzerinde çalıştığını ve ilgili bütün kurumlardan görüş topladığını vurgulayan Ergin, “Hem 4. Paketi, hem İnsan Hakları Eylem Planı’nı ilk bakanlar kurulunda siyasi iradenin onayına sunuyoruz” diye konuştu.
Siyasi iradenin onayını almadan eylem planının içeriği hakkında konuşmak istemeyen Ergin, genel çerçevenin “Aklınıza gelebilecek her türlü insan hakkı ihlalini önlemek için kamu kurumlarına düşen görevleri, atılması gereken adımları ve takvimi içeriyor” dedi.
Denetim yapılacak
Edindiğim bilgilere göre İnsan Hakları Eylem Planı, İşkence ve kötü muamelenin önlenmesi, düşünce/ifade/inanç özgürlüğünün güvence altına alınması, mülkiyet, yaşam/özel yaşamın gizliliği, adil yargılama ve özgürlük/güvenlik gibi temel haklar konusundaki ihlallerin kurumsal önlemlerle engellenmesini içeriyor. Planda en çok Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’na görev düşüyor. Kurumların plana uyup uymadığının ise Başbakanlık koordinasyonunda denetlenmesi öngörülüyor.
Daha önce tartışılan 4. Yargı Paketi de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin AİHS’deki temel hak ve özgürlükleri ihlal ettiğine dair kararların bir daha çıkmaması amacıyla yargısal düzenlemeleri kapsıyor.
AB’nin Rumlara baskısı arttı
23. Faslın önündeki en büyük engellerden biri Rum Kesimi’nin rezervleri. Ancak gerek Fransa’daki iktidar değişikliği, gerek AB Komisyonu ile birliğin önde gelen ülkelerinin tavrı Türkiye lehine değişmiş durumda ve AB üyelerinin Rum Kesimi’ne yönelik ‘Rezervleri kaldır’ baskısı artmış. Adalet Bakanı Ergin, son dönemde hem hazırlanan raporlarda, hem AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle gibi üst düzey AB yetkililerin açıklamalarında 23. Faslın açılması yönünde çağrılar olduğuna dikkat çekerek, “Rum Kesimi’nin rezervlerini kaldırması şart” dedi.
Brüksel’de kritik toplantı
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile bu hafta Belçika’daki muhataplarıyla bir araya gelecek. En son dört yıl önce Ankara ’da yapılan toplantı, Belçika’da hükümet kurulamaması nedeniyle 4 yıldır yapılamıyordu. Toplantının gündeminde Adalet ve İçişleri alanındaki işbirliği, terörle mücadele konuları var. PKK ’nın üst düzey yöneticilerinin Brüksel’de yaşıyor olması, Roj TV gibi yayınların Brüksel merkezli organize edilmesi nedeniyle Türk tarafı toplantıya büyük önem veriyor.
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1117792&CategoryID=77

Yorumlar kapatıldı.