İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye’den Fransa siyasetine ‘ticaret’ markajı

Bir dizi temasta bulunmak üzere Türkiye’yi ziyaret eden Fransa Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq, Türkiye ile aralarında iyi bir diyalog bulunduğunu, bu diyaloğun ekonomide de gerçekleşmesini umduğunu söyledi… Türkiye’nin kota gibi bir uygulaması olmayacağını, ‘ancak Türk toplumunun kotasının her türlü kotayı aştığını’ dile getiren Çağlayan, geçtiğimiz yıl Fransa ile Türkiye arasında gerginliğe yol açan ve sonunda Fransa Anayasa Konseyi tarafından iptal edilen, ‘Ermeni soykırımını inkar etmeyi suç sayan’ yasaya işaret ederek ‘Sizlere vazife olmayan konularla ilgili senatonuzu ve parlamentonuzu meşgul ettiğiniz müddetçe şirketlerinizin Türkiye’de ürünlerine karşı halk tarafından bir savunma uygulanacaktır’ dedi.

***
Bir dizi temasta bulunmak üzere Türkiye’yi ziyaret eden Fransa Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq, Türkiye ile aralarında iyi bir diyalog bulunduğunu, bu diyaloğun ekonomide de gerçekleşmesini umduğunu söyledi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise, geçtiğimiz yıl Fransa ile Türkiye arasında gerginliğe yol açan ve sonunda iptal edilen ‘Ermeni soykırımını inkar etmeyi suç sayan’ yasaya işaret ederek, ‘Fransa’dan şirketlere bu konuda uyanık olmalarını söyledim. Kendi ülkelerinde siyasilere markaj yapıyorlar’ dedi.
Fransa Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) düzenlediği toplantıda Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile bir araya geldi.
Türkiye’de 400 Fransız şirketinin bulunduğunu belirten Bricq, bunun da arzu ettikleri düzeyde olmadığını, ancak kendilerinin de Türk şirketlerinin Fransa’da yatırım yapmasını istediklerini söyledi. Avrupa’da 500 milyona yakın tüketicinin bulunduğuna dikkat çeken Bricq, Türkiye’yi bu pazarda yerini almaya davet etti.
Türkiye ile Fransa arasında iyi bir diyalog bulunduğunu ifade eden Bricq, bu diyaloğun ekonomide de gerçekleşmesini umduğunu belirterek ‘Burada şirketlerin diyaloğu daha önemli. Ülkelerin ticaretini artıracak olan şirketlerdir’ dedi.
‘Faturayı siz çekiyorsunuz’
Görüşmenin ardından basına açıklamalarda bulunan Zafer Çağlayan ise Fransa’da yapılan siyasi hataların cezasını iş adamlarının çektiğini belirtti ve Bricq ile yanında gelen iş CEO’lara ‘Faturayı siz çekiyorsunuz’ dediğini aktardı.
Türkiye’nin kota gibi bir uygulaması olmayacağını, ‘ancak Türk toplumunun kotasının her türlü kotayı aştığını’ dile getiren Çağlayan, geçtiğimiz yıl Fransa ile Türkiye arasında gerginliğe yol açan ve sonunda Fransa Anayasa Konseyi tarafından iptal edilen, ‘Ermeni soykırımını inkar etmeyi suç sayan’ yasaya işaret ederek ‘Sizlere vazife olmayan konularla ilgili senatonuzu ve parlamentonuzu meşgul ettiğiniz müddetçe şirketlerinizin Türkiye’de ürünlerine karşı halk tarafından bir savunma uygulanacaktır’ dedi.
Yeni dönemde Fransız meslektaşı ile yeni bir anlayış içinde olduklarını belirten Çağlayan, burada Fransız şirketlerin duyarlılığının önemli olduğunu belirtti ve ‘Kendi ülkelerinde siyasilere markaj yapıyorlar. Fransa’dan şirketlere bu konuda uyanık olmalarını ifade ettim. Çünkü Türkiye onlar için önemli bir ülke’ dedi.
Çağlayan, Türk Hava Yolları’nın Airbus’tan yüksek miktarda uçak alacağına yönelik haberlerle ilgili olarak ise bu alımlara şirketin yönetim kurulunun karar vereceğini belirtti ve ‘Bu, dönem dönem siyasi konulardan dolayı kesintiye uğruyor. Ama umuyorum, yakın vadede önemli ve olumlu şeyler olacak’ ifadelerinde bulundu.
Fransa Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq ile bir araya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, Bricq’in ziyaretinin, Fransa’da François Hollande’ın cumhurbaşkanı seçilmesi ve yeni hükümetin göreve gelmesinden bu yana Fransa’dan bir ekonomi bakanının Türkiye’ye yaptığı ilk ziyaret olduğuna dikkat çekti. Yıldız, Fransız Bakan ile görüşmelerinde nükleer enerji yatırımlarını gündeme aldıklarını aktardı.
http://www.euractiv.com.tr/ticaret-ve-sanayi/article/turkiyeden-fransa-siyasetine-ticaret-markaji-026888

Yorumlar kapatıldı.