İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İstanbul’da ‘Anadilinde ve Çokdilli Eğitim’ Sempozyumu Gerçekleştirildi

Sempozyumda, Eğitim Sen İstanbul 3 No`lu Şube Başkanı Hüseyin Tosu ve Merkez Mali Sekteretimiz Abdullah Karahan açılış konuşmaları yaptı. Sempozyum konuşmacıları, Müge Ayan Ceyhan, M. Şerif Derince, İlke Gökdemir, Fatma Gök, Garo Paylan, Foti Benlisoy, Ayşe Panuş, Mehmedali Barış Beşli, Yuşa Arış, Sinem Vatanartıran, Zana Farqînî, Mutlu Öztürk, Ayhan Dinç, Tahir Baykuşak, Mesih Erol, Nurullah Bürçün konuşmacı olarak pedagojik ve sosyolojik boyutlarıyla anadilinde eğitim; Ermeni ve Rum okullarındaki çokdilli eğitim deneyimi ile Kürtçe, Lazca, Arapça, Çerkesçe gibi çok sayıda dilin eğitim konusundaki taleplerine ilişkin sunumlarıyla sempozyuma katkılarını sundular. (Sempozyumda  Sayın Foti Benlisoy Anadilde eğitim tartışmalarında Lozan Anlaşması’nın temel alınmaması gerektiğini belirmiş. Gerçekten de bizim Ermeni pozitivist, laikçiler gibi gibi düşünmüş. Şu Lozan bir ortadan kalksa, gayrimüslim azınlıklar Müslüman azınlıklarla eşit olsa, örneğin azınlıkların hiçbirinin ana dilde eğitim hakkı olmazsa azınlıkların bütün dertleri bitecek(!)  HYETERT)

***
Sendikamızın düzenleyeceği 5. Demokratik Eğitim Kurultayı öncesi kurultayda ele alınacak konulardan biri olan “Eğitimde Resmi Dil Politikaları, Anadilinde ve Çokdilli Eğitim” konusu, İstanbul 3 No`lu Şubemiz tarafından Kenter Tiyatrosu`nda düzenlenen eğitimcilerin ve araştırmacıların katılımı ile sempozyumda ele alındı.
Sempozyum, “Anadili Temelli Çokdilli Eğitim: Eğitimsel, Dilbilimsel, Sosyolojik Perspektifler”, “Anadili Temelli Çokdilli Eğitim Tartışmaları Bağlamında “Azınlık” Okulları Deneyimi”, “Çok Dilli Eğitim: Talepler, Süreçler, Sorunlar”, “”Yaşayan Diller ve Lehçeler” Seçmeli Ders Tartışmaları” başlıklarıyla dört oturumda gerçekleşti.
Sempozyumda, Eğitim Sen İstanbul 3 No`lu Şube Başkanı Hüseyin Tosu ve Merkez Mali Sekteretimiz Abdullah Karahan açılış konuşmaları yaptı. Sempozyum konuşmacıları, Müge Ayan Ceyhan, M. Şerif Derince, İlke Gökdemir, Fatma Gök, Garo Paylan, Foti Benlisoy, Ayşe Panuş, Mehmedali Barış Beşli, Yuşa Arış, Sinem Vatanartıran, Zana Farqînî, Mutlu Öztürk, Ayhan Dinç, Tahir Baykuşak, Mesih Erol, Nurullah Bürçün konuşmacı olarak pedagojik ve sosyolojik boyutlarıyla anadilinde eğitim; Ermeni ve Rum okullarındaki çokdilli eğitim deneyimi ile Kürtçe, Lazca, Arapça, Çerkesçe gibi çok sayıda dilin eğitim konusundaki taleplerine ilişkin sunumlarıyla sempozyuma katkılarını sundular.

Yorumlar kapatıldı.