İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye’nin tek Ermeni köyü isyan etti! Mahalle olmak istemiyorlar

Türkiye’nin tek Ermeni köyü olan Hatay’ın Samandağ ilçesine bağlı Vakıflı, büyükşehir yasasıyla mahalleye dönüşeceği için tarih oluyor. Vakıflı köyü Sakinleri ise mahalle olmaktan mutlu değil. 1939 yılından buyana huzur içinde yaşadıklarını belirten Ermeniler, köylerinin tek olmasından dolayı çok sayıda turist çektiğini söylüyor.

Organik tarım konusunda da birçok ödül alan Vakıflılılar, Ermeni mahallesi olmak istemiyor. Köy statüsünde kalmak istediklerini belirten Vakıflı Köyü Muhtarı Berç Kartun, köylerine 1939 yılında devletin uyguladığı statüyü yeni büyükşehir yasasıyla da yapmasını istedi.
Köy statüsünden çıkartılıp belediyenin bir mahallesi yapılması durumunda köylerine içkili restoranların, eğlence merkezlerinin kurulacağından endişe duyduklarını aktaran Kartun, “Çünkü yeni büyükşehir yasasıyla imar izini muhtarlardan alınıp belediye başkanlarına verilecek. Bu durum da köyümüzün mistik havasını bozacak. Eğlence, cümbüş içkili bir ortama dönüştürecek diye korkuyoruz.” ifadelerini kullandı.
İÇKİLİ RESTORAN BAŞVURULARI REDDEDİLİYOR
Bu endişesini son 5 yıl içinde köylerinde içkili restoran yapmak isteyen 10 kişinin müracaatını geri çevirdiklerini kaydeden Berç Kartun, artık müracaatları belediye değerlendireceği için bunun önüne geçemeyeceklerinden dert yandı.Yeni yasanın uygulamaya girmesiyle ayrıca köylerindeki hazine arazilerinin muhtarlığın elinden alınacağını, mevcut kooperatiflerinin de kapanacağını hatırlatan Berç Kartun, böylece köyde organik tarım yapma çabalarının da sekteye uğrayacağını vurguladı.Muhtar Kartun, devletin köylerine 1939 yılında uyguladığı statünün yapılması gerektiğini aktardı.
Berç Kartun şöyle konuştu: “1939 yılında Musa Dağı eteklerine Ermeniler çekildiği için buralara göçmen getirilmiş. Vakıflı köyüne de göçmen getirilmesin diye özel bir kararname ile Vakıflı köyünden giden Ermeniler mallarını vakıf etmişlerdi. Böylece buraya göçmenlerin gelmesi engellemiş ve buradaki Ermenilerin huzuru kaçmamasına izin verilmemiş. 1939’da alınan bu önlem 2013’te de tekrarlanabilir.
CİHAN
http://ekonomi.haberturk.com/tatil/haber/808602-turkiyenin-tek-ermeni-koyu-isyan-etti

Yorumlar kapatıldı.