İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan’da bir dönem kapanıyor

İbrahim Ali/ Dünya Bülteni

Ermeni Milli Kongresin lideri Levon ter-Petrosyan 2013 yılının Şubat ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde aday olmayacağını açıkladı. Uzmanların görüşüne göre eski devlet başkanı Petrosyan bu açıklamasıyla, siyasi kariyerini tamamlamış ve emekliye ayrılmış oldu. 

Muhalif liderin yandaşları bu görüşe katılmasa da önümüzdeki meclis seçimlerinin 2017 yılında yapılacağı göz önünde tutulduğu zaman bu yıllar içerisinde Petrosyan’ın aktif politika içerisinde yer alamayacağına dair görüşler daha ağır basıyor.
Ermenistan’ın birinci devlet başkanı Petrosyan, Çorord inknişhanutyan gazetesine yaptığıson açıklamasında Ermeni kamuoyunun merakla beklediği soruya cevap vererek Şubat seçimlerine katılmayacağını belirtti. Petrosyan 68 yaşında olduğunu hatırlatarak genç siyasetçilerin önünü açmak için bu adımı attığını vurguladı. Petrosyan, “2007 yılının 16 Kasım tarihinde yapmış olduğum açıklamada parti başkanlığı görevine seçilmem durumunda görev süresinin tamamlanması ile beraber aktif politika hayatıma son vereceğimi ifade etmiştim,” dedi.
Muhalif liderin genç siyasilerin önünü açmaya çalıştığına dair açıklama yapmasına rağmen Ermeni Milli Kongresinin başkanlık seçimlerini boykot edeceğini belirtmesi dikkat çekti. Petrosyan 1991 yılında düzenlenen başkanlık seçimlerinde yüzde 83.4 oranında oy toplayarak devlet başkanı seçilmişti. Petrosyan’ın başkanlık yıllarında birinci Karabağ Savaşı yaşanmış, 1994’de aşırı milliyetçi Daşnaksyutun partisi kapatılmış, 1995’te meclis ve 1996’da başkanlık seçimlerinin sonucu değiştirilmişti.
Bölge uzmanlarının iddiasına göre 1996 başkanlık seçimlerini kaybeden Petrosyan bunu kamuoyuna duyurmak istese de dönemin savunma bakanı Vazgen Sarkisyan ona engel olmuş ve Petrosyan görevine “devam etmeye” karar vermişti. 1998 yılında ise Karabağ görüşmelerinde geri adım atacağı öne sürülerek istifası talep edildi. İstifa talebi dönemin savunma bakanı Vazgen Sarkisyan, başbakan Robert Koçaryan, içişleri ve milli güvenlik bakanı Serj Sarkisyan tarafından yapılmıştı. Neticede baskılara dayanamayan Petrosyan görevinden istifa etmişti. 2008 ve 2011 yıllarında kamuoyunun desteğini almasına rağmen iktidara gelmeyi başaramamıştı.
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazı ve haberin tüm hakları Dünya Bülteni’ne aittir. Özel izin alınmadan yazı ve haber hiçbir şekilde kullanılamaz. Ancak yazı ve haberin bir kısmı aktif link verilerek alıntılanabilir.
http://www.dunyabulteni.net/?aType=haber&ArticleID=241396

Yorumlar kapatıldı.