İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan ve Dağlık Karabağ’da yılın en önemli 10 siyasi olayı

NEWS.am’in merceğinden Ermenistan ve Dağlık Karabağ’da yılın en önemli 10 siyasi olayı

Aralık 27, 2012 | 00:16
NEWS.am’in merceğinden Ermenistan ve Dağlık Karabağ Cumhuriyetindeki’da (DKC) yılın en önemli 10 siyasi olayını sunuyoruz.
1.Fransa’da Ermeni Soykırımının inkarının cezalandırılması: 23 Ocak’ta Fransa Senatosu aralarında Ermeni Soykırımını inkarını da cezai müeyyideye tabi gören yasa tasarısını kabul etti. Tasarı daha önce Parlamento alt kanadı olan Millet Meclisi’nde  22 Aralık 2011’de kabul edilmişti. Karar Türkiye’de panik yaratırken, Şubat sonunda Fransa Anayasa Konseyi yasa tasarısını ‘ifade özgürlüğünü engellediği’ gerekçesiyle Anayasa’ya aykırı buldu. Olaylar Fransa cumhurbaşkanlığı seçimleri adayları Nicolas Sarkozy ve François Hollande mücadelesi fonunda gerçekleşmekteydi ve her iki aday da yasa tasarısına taraf olduklarını ifade etmekteydiler. Anayasa Konseyi kararı sonrasında Sarkozy, Bakanlar Kuruluna yeni bir tasarı hazırlanması direktifinde buludu ancak Parlamento Mart başında çalışmalarını seçim hazırlıları çerçevesinde durdurdu. Halihazırda sosyalist cumhurbaşkanı François Hollande yönetimi yasa tasarısının parlamentoya getirilmesi olanaklarını değerlendirmekte.
2.Parlamento seçimleri: 2012 yılının başlıca siyasi olaylarından biri 6 Mayıs’ta gerçekleştirilen parlamento seçimleri oldu. Seçimde Ermenistan Cumhuriyetçi Parti (ECP) 131 sandalyeli meclisin 70’ni kazanarak çoğunluğu sağladı. İkinci sırada yer alan Müreffeh Ermenistan Partisi (MEP) 36 milletvekilliği kazandı. Üçüncü sırada 7 milletvekilliğiyle muhalif Ermeni Ulusal Kongresi yer aldı. Taşnaksutyun, Hukuk Ülkesi (HÜP) ve Miras partileri, Nispi Temsil Sistemiyle yapılan seçimlede 5’er milletvekilliği kazandılar. HÜP Çoğunuk Sistemiyle yapılan seçimler sonucunda bir milletvekilliği daha kazandı. Seçim sonrasında MEP koalisyon hükümetine katılmadı. Koalisyon anlaşması ECP ve HÜP arasında imzalandı.
3. «Harsnakar» Otel Kompleksi olayı: Askeri tabip Binbaşı Vahe Avetyan ve iki çalışma arkadaşının, işadamı ve milletvekili Ruben Hayrapetyan’a ait «Harsnakar» Otel Kompleksinde 17 Haziran’da dayağa maruz kalmaları sonrasında Avetyan 29 Haziran’da hayatını kaybetti. Emniyet, otelin 6 güvenlik görevlisini tutukladı ve bu kişilere Ceza Yasasının 112, 113 ve 118. maddeleri gereğince suç isnat edildi. Olay toplumda infial yaratırken, Hayrapetyan kamuoyu baskısı sonrası milletvekilliğinden istifa etti.
4.Karabağ’da cumhurbaşkanlığı seçimleri: 19 Temmuz’da Karabağ’da gerçekleşen seçimler sonrasında görevdeki cumhurbaşkanı Bako Sahakyan tekrar seçildi. Seçimleri 80’i aşkın uluslararası gözlemci izledi ve seçimlerin uluslararası standartlara uygunluğu teyid edildi. Karabağ dış siyasetteki aktivasyonuna paralel olarak, savunma kabiliyetini pekiştirme yönünde teşebbüslere devam etti. Özellikle 15-23 Ekim tarihlerinde Karabağ Savunma Ordusu farklı birimlerinin katılımıyla benzeri görülmemiş büyük bir eğitim tatbikatı gerçekleştirildi.
5. Safarov Davası: Macaristan tarafından (Ermeni subayı baltayla katleden) katil Safarov’un Ağustos sonunda Azerbaycan’a iadesi Ermeni ve uluslararası toplumda esef yarattı. Ermenistan, Macaristan’la olan diplomatik ilişkilerini kesti. Olay Budapeşte ve Bakü’nün uluslararası itibarına darbe vururken, Karabağ müzkere süreci çıkmaza girdi. AGİT Minsk Grubu çabalarıyla temasların belli bir düzeyde devamlılığını sağlamak mümkün oldu. 27 Ekim’de Paris’te AGİT Minsk Grubu eşbaşkanları katılımıyla Ermenistan ve Azerbaycan Dışişleri bakanları buluşması gerçekleşti. Bir sonraki buluşmanın 2013 başında gerçekleştirilmesi yönünde mutabakat mevcut.
6.Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’nin uluslararası tanınması: Avustralya’nın Yeni Güney Galler Bölgesi Parlamentosu 25 Ekim’de Karabağ halkının kader tayini hakkını kabul etti. Bunu ABD’nin California eyaleti tarafından DKC’nin tanınması olasılığına ilişkin duyuru izledi. 13 Kasım’da Uruguay Parlamentosu Bşk. Jorge Orrico DKC’yi ziyareti sürpriz bir gelişmeydi. Orrico’nun heyetinde yer alan üyelerden biri Uruguay’ın DKC’yi tanıyan ilk ülke olmasının ihtimal dışı olmadığını kaydetti.
7.Sınırda gerilim: 2012 yılı Ermeni-Azeri tampon  hattında gerilimin artışıyla dikkat çekti. Tampon hattaki durum her zaman gerilimli olmakla beraber 2012 yılı Temmuz ayında hasım tarafından hatta gerçekleştirilen kışkırtıcı olayların Ermenistan’la olan sınıra da kaydığı görüldü. Azerbaycan’lı sabotaj grupları Temmuz’da Ermenistan’ın Kuzey sınırında operasyonlar gerçekleştirdiler. Bakü görüldüğü kadarıyla ‘operasyonlarını’ bölge ziyaretinde bulunan ABD Dışişleri bakanı Hillay Clinton’a ithaf etmekteydi.
8. Eski Dışişleri Bakanı Vardan Oskanyan’a yönelik ithamlar:  Müreffeh Ermenistan Partili milletvekili ve Eski Dışişleri Bakanı Vardan Oskanyan’ın milletvekilliği dokunulmazlığı, kara para aklama suçlaması çerçevesinde 2 Ekim’de kaldırıldı. Cumhuriyet Başsavcılığı, «Civilitas» Vakfı kurucusu Oskanyan’ın vakfa hayri amaçlı yapılan bağışları zimmetine geçirdiğini iddia etmekte.
9.Muhalif Ermeni Ulusal Kongresinde (EUK) parçalanma: Ermenistan parlamento seçimleri sonrasında muhalif EUK sadece 7 milletvekilliği kazandı. 18 Mayıs’ta Cumhuriyet Partisi EUK’dan ayrılırken, bu parti lideri Aram Sarkisyan, kazandığı milletvekilliği mazbatasını almadı. EUK bünyesindeki Özgürlük Partisi lideri eski başbakan Hrant Bagratyan 20 Aralık’ta cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olduğunu duyurdu ve EUK’yla işbirliğini durdurdu. 5 gün sonra gene EUK bünyesindeki Muhafazakar Parti Kongre’den ayrıldığını açıkladı.
10.2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin startı verildi: 18 Şubat 2013’te gerçekleştirilecek olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin startı Aralık ayında verildi. Adaylık başvuru süreci 25 Aralık’ta başladı ve 4 Ocak’a kadar devam edecek. Nihai kayıt ise 5-14 Ocak tarihlerinde gerçekleştirilecek. Seçim kampanya dönemi ise 21 Ocak’ta başlayacak ve 16 Şubat’a kadar devam edecek. Ermenistan Cumhuriyetçi Parti 15 Aralık’ta gerçekleşen Kongresinde, görevdeki cumhurbaşkanı ve Parti Gn. Bşk. Serj Sarkisyan’ın adaylığını desteklediğini açıkladı. MEP Gn. Bşk. Gagik Tsarukyan’ın adaylığını koymayacağı yönündeki açıklama sonrasında görevdeki cumhurbaşkanının ciddi bir rakibi  bulunmamakta. EUK lideri Levon Ter-Petrosyan da adaylığını koymaktan vaz geçti. Taşnaksutyun da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday göstermiyeceğini açıkladı.
News from Armenia – NEWS.am
http://news.am/tur/news/134127.html

Yorumlar kapatıldı.