İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Ermeni Savlarının Çürütülmesinde Türkiye’nin Yararlanabileceği Hukuk Yolları” Başlıklı Konferans USAK’ta Gerçekleşti

Sonuç olarak Türkiye’nin ivedilikle hukuki alandaki stratejilerini belirlemesi, hukuki argümanlarına destek olacak etkili tarihi materyallerin tespiti ve yabancı uluslararası hukukçular, siyaset bilimciler ve tarihçilerden oluşacak bir kadroyu konuyu ele almak üzere Dışişleri Bakanlığı’ndan yetkililer ve davetli akademisyen ve yazarların da katılım göstereceği bir toplantı kapsamında Türkiye’ye çağırma önerisinde bulundu.  (Elekdağ, bilinmeyen yeni sözler söylemiş (!) iş Elekdağ’a kaldıysa sorun bitmiş demektir(!) HYETERT)
***

 Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu’nun 27 Aralık 2012’de düzenlediği ve (E.) Büyükelçi, 22. ve 23. Dönem Milletvekili Şükrü Elekdağ’ın konuşmacı olarak katıldığı “Ermeni Savlarının Çürütülmesinde Türkiye’nin Yararlanabileceği Hukuk Yolları” başlıklı konferans USAK Evi’nde gerçekleşti. Konferansa Dışişleri Bakanlığı’ndan büyükelçiler ve diplomatlar, düşünce kuruluşları temsilcileri, akademisyenler ve basın mensupları katıldı.
Şükrü Elekdağ, sözde ‘soykırım’ konusunun sadece Ermenistan’ın değil, birçok ülkenin dış siyasetinde yer bulduğunu, konunun Türkiye’nin ABD ve Fransa ile ilişkilerinde önemli bir konuma sahip olduğunu belirterek sözlerine başladı. Soykırımı tanıyan devletlerin sayısının artmasının, sözde soykırımın ‘tarihsel açıdan kanıtlanmış bir olay’ olduğu şeklinde düşünülmesine sebebiyet vereceğini de vurguladı. Türkiye’nin uluslararası platformda konuyla ilgili hukuki teşebbüslerde bulunması yolunda başlıca engelleri; iç politika çekinceleri ve uluslararası kuruluşların Türkiye’ye karşı önyargılı tutumlarının oluşturduğunu dile getirdi. Ancak Elekdağ, aynı sunuşu CHP Parti Meclisi’nde de gerçekleştirdiğini ve muhalefet kanadından müspet tepkiler aldığını da sözlerine eklerken bir takım endişelere rağmen devletin resmi kurumlarında genel itibariyle olumlu bir hava estiğini belirtti.
Esas tehlikenin, AB Çerçeve Kararı’ndan geldiğini belirten (E. ) Büyükelçi Elekdağ, kararın Türkiye-AB ilişkilerinin temeline dinamit koyduğunu söyledi. Bu kararların, 1915 olaylarına yönelik Ermenilerin iddialarının AB parlementoları tarafından kabul edilmelerine yol açtığını belirten Elekdağ, çerçeve karar çalışmasının 2007’de Türkiye’yi hedef alan bir girişime dönüştürüldüğünün altını çizdi. Çerçeve kararını iptal etmek için Türkiye’nin elinde kuvvetli delillerinin olması gerektiğini belirten Şükrü Elekdağ, soykırım iddialarının hukuksal yollarla nasıl çürütüleceği konusundaki görüşlerini de dile getirdi.
Uzun bir süredir uluslararası arenada Türkiye’nin başını ağrıtmakta olan Ermeni sorununa yönelik hukuki yollardan harekete geçmenin tam zamanı olduğunu belirten (E.) Büyükelçi, Fransa’nın 12 Ekim 2006 tarihli Ermeni soykırımı inkarının suç sayılacağı yasa tasarısı kabulünün 29 Ocak 2001 tarihli Ermeni soykırımını tanıdığını belirten kararın üzerine bina edildiğini de hatırlattı. Ancak son dönemde Anayasa Konseyi’ni bu yasal düzenlemenin kanun olma nitelikleri taşımadığını belirtmesi üzerine 2001 tarihli yasanın iptaline yönelik Türkiye’nin önünün açıldığı fikrine yer verdi. Ayrıca son dönemde Türkiye’nin hukuki tezlerini güçlendirecek anlamda yaşanan gelişmelere, Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD), 26 Şubat 2007 tarihli Soykırım Hukuku’nu zenginleştirici olarak nitelediği kararını da örnek gösterdi.
Soykırım suçunun oluşması için kilit unsurun ‘özel kasıt’ olduğunu belirten Elekdağ, konunun daha iyi anlaşılması amacıyla ‘Kristic’ ve ‘Jelistic’ davalarını derinlemesine irdeledi. Özel kastın oluşmadığı durumlarda, soykırım yerine ‘insanlığa karşı suç’ nitelemesinin kullanıldığını vurgulayan (E.) Büyükelçi, mahkemelerin soykırım kastı örtülüyse özel kastı nasıl ortaya çıkaracakları konusunda da beyanlarda bulundu.
Sonuç olarak Türkiye’nin ivedilikle hukuki alandaki stratejilerini belirlemesi, hukuki argümanlarına destek olacak etkili tarihi materyallerin tespiti ve yabancı uluslararası hukukçular, siyaset bilimciler ve tarihçilerden oluşacak bir kadroyu konuyu ele almak üzere Dışişleri Bakanlığı’ndan yetkililer ve davetli akademisyen ve yazarların da katılım göstereceği bir toplantı kapsamında Türkiye’ye çağırma önerisinde bulundu.
(E.) Büyükelçi Şükrü Elekdağ’ın, sunuşunun ardından tartışma platformuna geçilerek katılımcıların görüş ve önerilerine yer verildi.
27 Aralık 2012, Perşembe
USAK Stratejik Gündem
http://www.usakgundem.com/haber/77437/%E2%80%9Cermeni-savlar%C4%B1n%C4%B1n-%C3%A7%C3%BCr%C3%BCt%C3%BClmesinde-t%C3%BCrkiye%E2%80%99nin-yararlanabilece%C4%9Fi-hukuk-yollar%C4%B1%E2%80%9D-ba%C5%9Fl%C4%B1kl%C4%B1-konferans-usak%E2%80%99ta-ger%C3%A7ekle%C5%9Fti.html

Yorumlar kapatıldı.