İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AB Bakanlığı Komisyon’un İlerleme Raporu’nu beğenmedi, kendi raporunu hazırladı

Avrupa Komisyonu’nun 2012 Genişleme Paketi çerçevesinde Türkiye için sunduğu İlerleme Raporu’nu ‘beğenmeyen’ Ankara, kendi ‘ilerleme raporu’nu hazırladı. Raporda, AB’ye uyum sağlamaya yönelik çıkarılan yasalar ve AB’ye yolunda atılan adımlar sıralandı. (Raporun tamamı http://www.ab.gov.tr/files/IlerlemeRaporlari/2012/turkiye_tarafindan_hazirlanan_2012_yili_ir_31_12_2012.pdf linkinden okunabilir.HYETERT)

Bağış: ‘AP’nin raporu daha vahim olacak, onu hiç ciddiye almayacağım’
Avrupa Birliği Bakanlığı’nın yayımladığı, ‘Türkiye Tarafından Hazırlanan 2012 Yılı İlerleme Raporu: Yapılan Çalışmalar ve Kaydedilen İlerlemeler’ başlıklı 270 sayfalık raporda, Avrupa Komisyonu’nun hazırladığı raporlarda olduğu gibi geçtiğimiz yıl için genel değerlendirmelerin yanı sıra tek tek müzakere başlığı bazında da değerlendirmeler yer aldı.
Raporda, AB’ye uyum sağlamaya yönelik çıkarılan yasalar ve AB yolunda atılan adımlar listelendi.
Rapor için bir giriş yazısı kaleme alan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, raporun ‘son bir yılda ülkemizde gerçekleştirilen reformları geniş bir perspektiften, en doğru ve objektif şekilde sunan bir kaynak’ olduğu, raporun ‘Türkiye’nin AB yolunda durakladığını iddia edenlere vrilebilecek en güzel yanıt olduğu’ ifadelerine yer verdi.
Raporda, ‘müzakerelerin başlamasından bu yana yedi yıl geçmesine ve Türkiye’nin bu yolda kararlılıkla gerekli reformları yerine getirmesine rağmen’ AB’ye katılım sürecinin ‘bazı ülkelerin siyasi nitelikli engellemeleri’ nedeniyle arzu edilen seviyede olmadığı kaydedildi, ancak Türkiye’nin müzakere sürecindeki olumsuzluklardan bağımsız olarak reform sürecindeki çalışmalarına hız kesmeden devam ettiği belirtildi.
Egemen Bağış, konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada ‘Türkiye’nin kendi İlerleme Raporu’nu kendisinin hazırlayacak noktaya erişmesi tamamen ülkemizin özgüveninden kaynaklanmaktadır.  Metin, Türkiye’nin özgüven belgesidir. Ülkemizin reform kararlılığını sorgulayanlara bu Rapor her cümlesiyle, her sayfasıyla anlamlı bir cevaptır. Bu Rapor Türkiye’nin Avrupa perspektifinin de Avrupa Birliği reform sürecindeki kararlılığının da mührüdür. Rapor, hem Avrupa Birliği değerlerini, hem de üyelik sürecimizi istismar eden çarpık zihniyetlere de Türkiye’nin meydan okumadır. Avrupa’da Türkiye’nin reform hızının yavaşladığı, AB perspektifinin kaybolduğu yolunda eleştirileri olanların da başlarını iki ellerinin arasına alarak bir kez daha düşünmeleri gerekir’ dedi.
Ekim ayında açıklanan, Komisyon’un hazırladığı raporda Türkiye’ye yöneltilen eleştirilere Ankara’dan tepki gelmişti.
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Parlamentosu’nun yayınlayacağı Türkiye raporunun, Avrupa Komisyonu’nun İlerleme Raporu’ndan daha vahim olmasını beklediğini belirterek, ‘Onu hiç ama hiç ciddiye almayacağım’ demişti.
http://www.euractiv.com.tr/ab-ve-turkiye/article/turkiye-komisyonun-ilerleme-raporunu-begenmedi-kendi-raporunu-hazrladi-026805

Yorumlar kapatıldı.