İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeniler Yılbaşı ağacı yerine zeytin ağacı dallarını kullandılar, içinde madeni para bulunan kete hazırladılar

Etnograf ve tarihçi Prof. Dr. Rafayel Nahapetyan, zeytin ağacı dallarının kiliseye götürüldüğü, kutsandıktan sonra yılbaşı sofrası üzerindeki kete içine dikildiğini anlattı. Zeytin ağacı dalları  mumlar, bereket ve bolluğu sembolize eden kuru yemişlerle süslendiğini kaydetti. Evlerde kete hazırlanması adettendi. Senenin tatlı olması ve mutluluk getirmesi için kete üzerine bal sürülürdü. Kete aile üyelerinin sayısına veya yılın 12 aynı sembolize edecek şekilde bölünürdü. Bunlardan birinin içinde madeni para bulunur, bu kime çıkarsa yılın o kişi için başarılı olacağı kabul edilirdi.

***
 Aralık 29, 2012 | 14:53
Yılbaşı ağacı Ortaçağ’da Almanya’da ortaya çıktı. Ermeni külliyatında bunun karşılığı zeytin ağacı dallarıydı. Açıklama bugün 29 Aralık’ta düzenlenen basın toplantısında etnograf ve tarihçi Prof. Dr. Rafayel Nahapetyan’dan geldi.
Nahapetyan, zeytin ağacı dallarının kiliseye götürüldüğü, kutsandıktan sonra yılbaşı sofrası üzerindeki kete içine dikildiğini anlattı. Zeytin ağacı dalları  mumlar, bereket ve bolluğu sembolize eden kuru yemişlerle süslendiğini kaydetti. Evlerde kete hazırlanması adettendi. Senenin tatlı olması ve mutluluk getirmesi için kete üzerine bal sürülürdü. Kete aile üyelerinin sayısına veya yılın 12 aynı sembolize edecek şekilde bölünürdü. Bunlardan birinin içinde madeni para bulunur, bu kime çıkarsa yılın o kişi için başarılı olacağı kabul edilirdi. Etnograf, bayram arifesinde evin kapısının açık tutulduğunu, evin temizlendiğini, ev sakinlerinin beden ve ruhlarını temizlediklerini kaydetti. Ev kutsanmakta, daha sonra aile üyeleri geleneksel yiyecekler eşliğinde birbirlerine iyi dilekte bulunurlardı. Yemeklerde harisa ve tatlılarda aşureye öncelik verilirdi. Kötülük ve başarısızlığın gitmesi için evin kapısı tüm gece açık bırakılırdı. Evin hanımı, yılın mutlu ve tatlı başlaması için evin eşiğine kırmızı bir bez üzerine bal sürer ve bir kenara koyardı.
Fotoğraf: Arsen Sarkisyan/NEWS.am
News from Armenia – NEWS.am
http://news.am/tur/news/134502.html

Yorumlar kapatıldı.