İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan Başbakanı: “Suriyeli Ermeniler Zor Durumda”

Suriye’de çatışmalar başladığında ülkedeki Ermeniler’in bir kısmı Ermenistan’a kaçmaya başladı. Ancak çatışmaların artan yoğunluğu bu göçü hızlandırmış durumda. Önceleri damlalarla başlayan süreç şimdi bir akıntıya dönüşmüş durumda. Ermenistan Başbakanı Tigran Sarkisyan şu anda Ermenistan’da 7000 Suriyeli Ermeni olduğunu ve artık bu sığınmacıların Suriye’ye dönme umutlarını yitirmeye başladığını söylüyor.

***
Amerika’nın Sesi’ne özel bir açıklama yapan Ermenistan Başbakanı Tigran Sarkisyan’a göre, Ermenistan’a sığınan 7000 Suriyeli Ermeni, geri dönme umutlarını yitirmeye başladı
WASHINGTON, D.C. — Suriye’de çatışmalar başladığında ülkedeki Ermeniler’in bir kısmı Ermenistan’a kaçmaya başladı. Ancak çatışmaların artan yoğunluğu bu göçü hızlandırmış durumda. Önceleri damlalarla başlayan süreç şimdi bir akıntıya dönüşmüş durumda. Ermenistan Başbakanı Tigran Sarkisyan şu anda Ermenistan’da 7000 Suriyeli Ermeni olduğunu ve artık bu sığınmacıların Suriye’ye dönme umutlarını yitirmeye başladığını söylüyor. 
Amerika’nın Sesi Ermenice Yayın Bölümü’nün sorularını yanıtlayan Başbakan Sarkisyan, çatışmalar sürdükçe Suriyeli Ermeniler’in gelecekle ilgili planlar yapmak zorunda kaldığını söyledi. Ermenistan Cumhurbaşkanı’nın makamında bazı Suriyeli Ermeni işadamlarıyla görüştüklerini açıklayan Tigran Sarkisyan, göçmenlerin işlerini Ermenistan’a taşımaya çalıştıklarını ancak bunun önünde engeller bulunduğunu söylüyor.
Ermenistan
​​​Ermenistan’a giden mültecilerin çoğu Halep’ten. Suriye’nin ticari merkezi olan Halep, Suriye’deki çoğu Hristiyan, 100 binden fazla Ermeni’nin 80 bininin yaşadığı şehir. Buradaki Ermeniler’in çoğu 1900’lü yılların başında Osmanlı İmparatorluğu döneminde Suriye’ye yerleşmiş.
Suriye’ye sığınanların bazıları yalnızca birkaç eşya getirebilmiş. Bazıları ise konvoylarla taşıyabildiklerini alıp günlerce Suriye’nin kuzeyinden Türkiye’ye, oradan da Ermenistan sınırına varmış.
Başbakan Tigran Sarkisyan, mültecilerin gün geçtikçe Ermenistan’da kalmak dışında bir seçenek olmadığını hissettiklerini söylüyor.
Başbakan Sarkisyan, şöyle konuşuyor:  “Karşılaştığımız zorluklar var. Mültecilerin Suriye’den para çıkışını sağlamalıyız, şirketlerin donanımlarını taşımalıyız ve Ermenistan’da onlara banka kredisi ve yardım sağlamalıyız.”
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Suriyeli Ermeniler’e yardım için hükümetin elinden geleni yapacağını söylüyor.
Ermenistan şimdiden Suriyeli Ermeniler’e vize konusunda kolaylık sağladı ve öğrencilerin eğitimlerine devam edebilmeleri için Erivan’da Suriye müfredatını izleyen bir okul açtı. Ermenistan’da akrabası olmayan sığınmacılar için de kalabilecekleri yerler ayarlanıyor.
Ancak mülteci sayısı arttıkça Ermenistan’ın da yükü artıyor.
IMF’nin son raporuna göre Ermenistan’da işsizlik yüzde 19 ve 2017’ye kadar yüzde 17’nin altına düşmesi öngörülmüyor. Ekonomi, küresel krizden çıkma belirtileri gösterse de Dünya Bankası Ermenistan’da yoksulluğun çok önemli bir sorun olduğunu bildiriyor.
Hükümet belli sosyal programlara ve artan emeklilik harcamalarına rağmen düzelen ekonominin baskıyı azaltacağını umuyor. Ancak Suriye’den gelen mülteciler ve özellikle orada işyerlerini bırakıp gelenler yeni bir sorun yaratabilir.
[Ermenice] Ermenistan Başbakanı: “Suriyeli Ermeniler Zor Durumda”
​​Dünya Bankası raporlarına göre Ermenistan ekonomisinin yüzde 12’sinden fazlasını yurtdışındaki Ermeniler’in yolladığı para transferleri oluşturuyor. Bu paranın bir kısmını Suriye’deki diasporanın yolladığı havaleler oluşturuyor.
Şimdilik Ermenistan mülteciler için elinden geleni yapmakta kararlı.
Başbakan Tigran Sarkisyan, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada “Mültecilerin tüm sosyal ve ekonomik ihtiyaçları için çözümler üretmeye çalışıyoruz,” dedi.
http://www.amerikaninsesi.com/content/ermenistan-baskani-suriyeli-ermeniler-zor-durumda/1572635.html

Yorumlar kapatıldı.