İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Noel ve Yeni Yıl

İlk Noel kutlaması Roma’da yapıldı. 25-12-336. 1960, 1970, 1980, 1990’li yıllarda Türkiye’de Noel ile yılbaşı karıştırılırdı. Müslüman dindarlar yeni yıl ya da yılbaşı kutlamalarına şiddetle karsı çıkarlardı. Bereket versin, günümüzde çoğunluk Noel ile yılbaşını birbirinden ayırt edebiliyor.Doğadaki bütün oluşumlar, doğa yasaları ile birbirleri ile ilişkilidir. Bu yasalar gereği, dinler de birbirinden kopuk olamaz… Hıristiyanların Noel’lerini kutluyor; mutluluklarının sürekli olmasını diliyorum.Yeni yılda sizlere onurlu, sağlıklı, mutlu ve başarılarla dolu yaşam diliyorum.

***
Türkiye’de uluslararası takvim ve saat kullanımı kabul edildi. 25-12-1925
Görecelilik Yasası gereği, Evrende bir başlangıç noktası yoktur. Bu nedenle, basit ya da evrensel ölçüler en az iki nesne, iki hareket veya iki hareket aralığı arasında yapılır.
Hareket aralıkları arasındaki kıyaslamalara, “Süre” adı verilir.
Evrende zaman yoktur. Zaman, insanların bellek dünyasında yarattığı oluşumdur.
1-Zamanın maddesi yoktur. Madde olmadan hareket olmaz.
Zamanın ölçemediğimiz kadar küçük, örneğin, fotonların milyarda bir küçüklükte maddesi olsa bile bu tanecikler hangi kaynaktan yayılıyor? Evrende durmadan dönen irili-ufaklı yuvarlağımsı kütleler vardır. Bunlardan hangisi zamanın maddesini yayıyordur?
2-Zamanın yasası yoktur. Yasa olmadan ölçü yapılamaz.
3-Zamanı ölçmek için dayanak (Başlangıç) noktası yoktur. Zaman nereden başlıyordur?
Evren sınırsızdır; dolayısıyla, topyekûn yaratılması ya da ortaya çıkması söz konusu olamaz.
Enerjinin Sakınımı Yasası gereği, hiçbir varlık vardan yok olmaz, yeni varlık yaratılamaz.
Kutsal kitaplardaki Yaratılış evrensel ölçülerin dışında kalır.
O halde, zaman, bellek dünyasına özgü bir kavramdır.
Dış dünyada değişik süreler vardır. Basit veya evrensel süre tanımları olur.
A-Basit tanımlanan sürelerde, seçilen dayanak noktasına göre, sayılardan yoksun süre ölçümleri tanımlanır. “Eski, çok eski, oldukça eski, yeni, çok yeni, yepyeni…” basit süre ölçümlerinde kullanılan katsayılardan bazılarıdır.
B-Hareket yasalarına göre evrensel süre ölçümü yapılır. Evrensel süre ölçümü için evrensel dayanak noktası, evrensel hareket aralıkları, evrensel yasalar ve sayılara ihtiyaç olur. Sayıları kullanmak için evrensel birim ve sayıcılar gerekir.
Evrensel süre ölçümünde çoğunlukla Dünya-Güneş, Ay-Dünya hareketleri temel alınır.
Bunun için bir başlangıç noktası dayanak noktası seçilir. Örneğin, Dünyanın kendi ve Güneş çevresindeki dönüsü ile gün, hafta, ay, yıl, asır tanımları yaratılır.
Gün, çeşitli parçalara bölünerek saat, dakika, saniye elde edilir. Bütün bu tanımlar ihtiyaç gereği yapılır.
I-Eski Mısır, Yunan ve Roma’da takvim ile ilgili ciddi çalışmalar yapılır.
II-Ortadoğu’da, Dünya-Ay ilişkisi ile ortaya çıkan basit kaymalı takvim asırlardır insanlara yeterli olur. Yıl uzunluğu 354 gün olan kaymalı ay takviminde Hazret Muhammed’in Hicreti başlangıç noktası seçilir. Ortadoğu’da asırlarca ayrıntılı süre ölçümüne ihtiyaç olmaz.
Nihayet, Osmanlı’nın son yıllarında gökyüzü ile ilgili çalışmalar hatırlanır.
Kandilli Rasathanesi kuruldu. 1–7–1911
III-Ortaçağ Avrupa’sında, vergilerin toplanması, çalışmaların düzenlenmesi, dindarların düzenli dua etmeleri için dinsel liderler arasında takvim çalışmaları ve süre ölçümü önem kazanır. Takvim başlangıcı için Hazret İsa’nın ölüm yılı seçilir. Buna göre, örneğin, 2012 yılı demek; Hazreti İsa’nın ölümünden bu yana Dünya Güneş’in çevresinde 31-12-2011 saat
24’de 2011 turunu tamamlayıp, 2012. Turuna başlayacaktır. Böylece, 2012 yılına girilir.
Acaba Ay-Dünya, Dünya-Güneş döngülerine yabancı uzaylılar, süreyi nasıl hesaplıyor?
Onların da kollarına renkli-desenli, allı-güllü saatler takılı mıdır? Onların belleklerinde, “Yeni yıl” kavramı var mıdır?
*
Bugün Türkiye’de kullandığımız evrensel takvim ve süre ölçümü binlerce yılın zahmetli çabaları ile ortaya çıkar. Özellikle, Dünya’nın Güneş çevresindeki tam turu olan 365 gün 6 saati eşit parçalı aylara bölme çabası, takvim yapmaya çalışanların işini zorlaştırır. Ölümsüz dâhilerin çabaları ile evrensel takvim yaratılır ve süre ölçümleri evrensel ve ayrıntılı hale getirilir.
**
Doğanın Birinci Yasası, sevgiyle, “Yaşa ve yaşat!” emridir. Umut ve cesaret, bu yasa gereği, sönmeyen ışıktır. Umudun sönmesi ile yaşam noktalanır.
Doğanın Üçüncü Yasası, öfkeyle, “Kendini savun! Öl ve öldür!” emridir. Bu yasa gereği, korku ve umutsuzluk, canlıların ayrılmaz arkadaşıdır.
Yeni yıl etkinlikleri ile insanlar, yaşama olan bağlılıklarını tazeler, yeni umutlarla yüklenmiş olarak yasama sarılır, mümkün olduğu kadar öfke ve korkudan uzak dururlar.
Dinsel etkilerden kurtulması ile yeni yıl etkinlikleri evrensel özellik kazanır.
***
İlk Noel kutlaması Roma’da yapıldı. 25-12-336
1960, 1970, 1980, 1990’li yıllarda Türkiye’de Noel ile yılbaşı karıştırılırdı. Müslüman dindarlar yeni yıl ya da yılbaşı kutlamalarına şiddetle karsı çıkarlardı. Bereket versin, günümüzde çoğunluk Noel ile yılbaşını birbirinden ayırt edebiliyor.
Doğadaki bütün oluşumlar, doğa yasaları ile birbirleri ile ilişkilidir. Bu yasalar gereği, dinler de birbirinden kopuk olamaz.
Eski Yunan ve Roma dinlerinde, Güneş’in gökyüzünde kalış süresinin uzamaya başlaması, yani, en kısa günden sonra, “Güneş’in Doğusu” törenlerle, festivallerle kutlanırdı. Bu olay, Hıristiyan dahiler tarafından azıcık değişiklikle Noel olarak kutlanır.
Müslüman dindarlar, Hıristiyanların bayramını kutlar, onların mutluluklarına ortak olurlarsa Evrensel olurlar.
****
Bilim, servet, sığınak ve iyi bir yol göstericidir.
Evrensel yasalar, evrensel etkinlikleri yaratır. Evrensel mantık ve yöntem, evrensel ölçüler, evrensel kurumlar, evrensel değerler evrensel yasaların ürünleridir. Evrensel süre ölçümü, evrensel yasaların keşfinden sonra ortaya çıkar.
*****
Yaşam kutsal ve değerlidir; insanlar mutlu yaşamaya layıktır.
******
Hıristiyanların Noel’lerini kutluyor; mutluluklarının sürekli olmasını diliyorum.
Yeni yılda sizlere onurlu, sağlıklı, mutlu ve başarılarla dolu yaşam diliyorum.
30–12–2011
degirmencinurettin@gmail.com
Nurettin Değirmenci
  Elk. Yük. Müh.

Yorumlar kapatıldı.