İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Talep olursa kilise de açarım

Seda Çakmak
ABD’de Musevi bir öğrencinin ‘bayram’ gerekçesiyle girmediği sınavın ayrıca yapıldığını hatırlatan İTÜ Rektörü Prof. Karaca, “Talep varsa kampüsde mescit de kilise de açtırırım. Yanlış algı kırılmalı” dedi… İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca Türkiye’de yeni bir kültür arayışı olduğunu, üniversitelerin kendine rol biçmesi gerektiğini ve mevcut yasaların değişmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi… “Bence ne talep olursa, o talebe eğitim kurumları cevap vermeli. Budist bir talep dahi olsa üniversiteler cevap vermeli. Dünyada bu böyle. Ne tür talep gelirse bu talebi karşılamak zorunda. (Dünyanın sizin gibi bilim adamlarına ihtiyacı var. HYETERT)

***

İTÜ REKTÖRÜ PROF. DR. MEHMET KARACA: KAMPUSTE MESCİD AÇTIRACAĞIM
İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca Türkiye’de yeni bir kültür arayışı olduğunu, üniversitelerin kendine rol biçmesi gerektiğini ve mevcut yasaların değişmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Türkiye’yi inşa eden bütün mühendislerin İTÜ mezunu olduğunu söyleyen rektör Prof. Dr. Mehmet Karaca şöyle konuştu:  “Bizim de Nobel için insan yetiştirmemiz lazım.  Burada sadece mühendislik alanında konsantre olmuş, insan yetiştirmek istemiyoruz. Sanattan bilimden müzikten anlayan insan yetiştirmek arzusundayız.”
Musevi öğrenciye özel sınav yapıldı
“Bence ne talep olursa, o talebe eğitim kurumları cevap vermeli. Budist bir talep dahi olsa üniversiteler cevap vermeli. Dünyada bu böyle. Ne tür talep gelirse bu talebi karşılamak zorunda. Ben California Üniversitesi’nde asistanlık yaparken bir Musevi öğrenci bana gelip, ‘dini bayramımız, ben o tarihte sınava girmeyeceğim’ dedi. Ve o arkadaş daha sonra sınav oldu. Çok şaşırmıştım. Kişinin beyanı esastır. Bu konularda dünyaya ayak uydurmak zorundayız. Bu algıyı kıramıyoruz. Üniversitelerde kırılması lazım. Diğer insana tolerans göstermenin en son okulu burası. Onu da yapıyoruz.
Kürtçe talebi de karşılanmalı
Bazı binalarda mescit yok. Ayazağa kampüsüne mescit yaptıracağım. Ama kamu bütçesinden değil, hayırsever insanların yardımıyla yaptıracağım. İbadet etmek istemeyen insanların hakkına giremem. Kilise istesinler, havra istesinler hepsini yapmaya hazırım. Camii, sinagog, tapınak. Ne taleple gelirse gelsin, ben ona yer vermekle yükümlüyüm. Bu anlayışının değişmesi lazım. Kürtçe eğitim talebi de karşılanmalı tabi. Mardin Artuklu Üniversitesi mesela. Bölgedeki talebi karşılıyor. Yeter ki insanlar şiddet kullanmadan bu tür taleplerini iletsinler. Diğer insanların özgürlük alanını kısıtlamadıkça her türlü talebi dile getirebilirsiniz. Bunu yerine getirmek yöneticilerin görevidir. Biz bunu düstur edindik.
MESCİD İÇİN EYLEM
Boğaziçi Üniversitesi’nde namaz kılacak uygun yer bulamayan öğrenciler, üniversite yönetiminin kampuslara mescit açmasını istiyor. Taleplerinin yönetim tarafından geri çevrildiğini dile getiren öğrenciler, vazgeçmeyeceklerini söyledi. Sosyal medyada sesini duyurmaya çalışan öğrenciler bir bildiri yayınladı. Bildiride hiçbir kampusta hâlâ mescit yok!” denildi.
İÜ seçimini yaptı: yunus söylet açık ara birinci
‘Dünyanın En İyi 500 Üniversitesi’ sıralamasına 8 yıldır Türkiye’den giren tek üniversite olan İstanbul Üniversitesi’nde Prof. Dr. Yunus Söylet yeniden rektörlüğe seçildi. İstanbul Üniversitesi (İÜ) 2013-2017 dönem Rektör Adayı Belirleme Seçimi’nde 12 aday yarıştı. 2533 öğretim üyesinin oy kullandığı seçimde Prof. Dr. Yunus Söylet, oyların yarısına yakınını alarak seçimi birinci sırada tamamladı. Katılımın yüksek olduğu seçimde oy kullanma süresinin saat 17.00’da dolmasıyla oyların sayımına geçildi. Oy sayımı saat 20:50’de tamamlandı. 2533 oydan 2481 oy geçerli 52 oy geçersiz sayıldı. Prof. Dr. Yunus Söylet: “İstanbul Üniversitesi seçimini yaptı” dedi. Üç buçuk saat süren oylamanın ardından, Prof. Dr. Yunus Söylet’e 1207, Prof. Dr. Raşit Tükel’e 631, ve  Prof. Dr. Harun Cansız’a 431oy çıktı.
http://haber.stargazete.com/politika/talep-olursa-kilise-de-acarim/haber-713997

Yorumlar kapatıldı.