İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kilise’de Şeb-î Ârus konseri ve müzik dinletisi

İSTANBUL – Kültürlerin Buluşma Yeri Adalar’da, Tasavvuf Felsefesinin Büyük Düşünürü Mevlana’nın 739. Vuslat Yıldönümü Töreninde Semazenler Eşliğinde Revnak Kadın Tasavvuf Grubu Şeb-î Ârus konseri ve Agoşyan Trio Klasik Müzik Dinletisi düzenlendi.

Adalar Belediyesi olarak düzenlediğimiz etkinlik, Mevlana’nın hoşgörü temelinde şekillenen felsefesinde olduğu gibi; inanç ve etnik köken farkı gözetmeyen Adalar’ın toplumları kucaklayan yapısı ile Büyükada San Pacifico Latin-Katolik Kilisesi’nde gerçekleşti.
Etkinlik, Ermeni Klasik Müzik Grubu, Agoşyan Trio’nun verdiği klasik müzik dinletisi ile başladı.
Konsere Adalar İlçe Müftüsü Faruk Tut, Heybeliada Deniz Lisesi Komutanı Deniz Kurmay Kıdemli Albay Tezcan Kızılelma, Adalar Emniyet Müdürü Faruk Sayın ve farklı dinlere mensup adalı vatandaş katıldı. AB’nden sorumlu ve Baş Müzakereci Devlet Bakanı Egemen Bağış etkinliğe bir kutlama telgrafı yolladı.
Etkinlik öncesi bir konuşma yapan Adalar Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu: “Bu gün bu kutsal mekanda farklı kültürlerden farklı etnik kökenlerden bir araya geldik. Adalarımız, herkesin bildiği gibi farklı inançlara farklı değerler saygı gösterildiği ender yerlerdendir. Bizler farklılıklarımızı bir zenginlik olarak gördüğü bu mekanda sevgi içinde kardeşlik içinde bir arada yaşamayı başardık, başarmaya da devam ediyoruz. Bu yüzden yerel yönetim olarak bu tür etkinliklere çok önem veriyoruz” dedi.
Başkan Farsakoğlu; ‘’Musevi, Müslüman, Hıristiyan dinlerine mensup bütün vatandaşlara ev sahipliği yaptıklarını belirtti. Her ne dinden olursa olsun bu insanlar burada kardeşçe bir araya geliyor. Geçmişimizde de bu böyleymiş. Bunun yansımasını da burada görüyoruz. San Pasifico Kilise’sinin yöneticilerine bir takım etkinlikler yapabilir miyiz diye rica ettik. Onlar da bizi kırmadılar, kabul ettiler. Bizleri hoşgörü ile karşıladılar. Bugün de REVRAK isimli grubumuz burada konser verecek. Bu grup sadece kadınlardan oluşuyor ve tasavvuf müziği yapıyorlar. Latin Katolik Kilisesi’nde Şeb-i Arus haftasına özel bir gösteri düzenleniyor.“ şeklinde konuştu ve Mevlana’nın sadece İslam kültürüne ait olmadığını, evrensel bir değer olduğunu da vurgulayarak, “Mevlana’nın farklı inançlara mensup olan insanlara değer veren ve onları eşit gören bir anlayışı var. Mevlana’nın ünlü bir sözü vardır. Ne olursan ol gel. İster putperest ol, ister bin kere tövbeni bozmuş ol. Yine de gel. İşte bu sözü aslında her şeyi anlatıyor. Bu nedenle insanlar farklı dinlere mensup olsalar bile yine beraber yaşamayı bilmeleri gerekir. Öte yandan bir kilise ortamında semazenleri izlemek, ilahileri dinlemek çok güzel duygular.” ifadelerini kullandı.
Şeb-i Aruz haftası kapsamında bu yıl 3. düzenlenen Şeb-i Aruz konseri, farklı inançlara mensup vatandaşları bir araya getirdi. Klasik müzik dinletisinin ardından kilise duvarlarında Kadın Türk Tasavvuf Musikisi Topluluğu (REVNAK)’ın seslendirdiği ilahiler yankılandı. Konsere gelen vatandaşlar da ilahilere eşlik ederek duygulu anlar yaşadı.
http://www.gercekgundem.com/?p=512596

Yorumlar kapatıldı.