İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Süryaniler mabedini bekliyor

İstanbul Belediyesi’nin kilise inşası için Yeşilköy’de arazi tahsis edeceğini açıklaması, bunun için yıllardır mücadele eden Süryanileri sevindirdi.

İstanbul ’da kilise yapmak için yıllardır arazi arayışında bulunan Süryanilerin girişimleri nihayet sonuç verdi. Cemaatin talebini inceleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi geçen günlerde tarihi bir karar alarak bir kilise inşaatı için onay verdi. Henüz inceleme aşamasında olan proje Koruma Kurulu tarafından onaylanırsa Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir kilise sıfırdan inşa edilmiş olacak. Beyoğlu Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sait Susin ile Yeşilköy’de yapılması planlanan kiliseden Süryanice eğitime, 2008 yılında toprakları hazineye aktarılan Mor Gabriel Manastırı’ndan Süryani cemaatinin yaşadığı sıkıntılara merak edilen konuları konuştuk. 

‘Karardan memnunuz’ 
Tarih boyunca Türkiye ’nin güney bölgelerinde yaşayan Süryanilerin, 1950’den sonra başta İstanbul olmak üzere dünyanın dört bir tarafına göç ettiklerini söyleyen Sait Susin, bugün yüzde 80’i İstanbul’da yaşamasına rağmen kentte cemaate ait sadece bir kilise olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti: “1950’den önce İstanbul’da 10-15 Süryani ailesi vardı. Ancak şu anda 17 bin civarında Süryani var. Bunların büyük çoğunluğu Bakırköy, Florya ve Yeşilköy civarında ikamet ediyor. İbadetlerini başka cemaatlerin kiliselerinde yapıyorlar. Ancak Süryanilerin ritüelleri farklı olduğu için ciddi sorunlar yaşıyoruz. Bu sorunları aşmak adına kilise yapmak için, 4 yıl önce, başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere birçok resmi kuruma başvurduk. Nihayet çabalarımız sonuç verdi. Belediyenin bu kararı uygulamaya geçerse Türkiye’de yaşayan diğer milletler gibi Süryanilerin de varlığı kabul edilmiş olacak. Dolayısıyla biz karardan çok memnunuz.” 
Kararın kesinleşmesi durumunda 1000 metrekarelik alanda en az 800 kişilik kapasiteye sahip bir kiliseyi kendi imkânlarıyla yapmayı düşündüklerini söyleyen Susin şöyle devam etti: “Belediyenin bize tahsis edeceği arazinin yanında Latin Katolik mezarlığı var. Burada eski bir şapel ile birkaç mezar bulunuyor. Herkes Süryani kilisesinin bu mezarda yapılacağını zannediyor. Oysa bu doğru değil.”

http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1112183&CategoryID=77

Yorumlar kapatıldı.