İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni Lobisi, “100. Yıl” Öncesinde Faaliyetlerini Artırıyor

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde gelecek dönemde yaşanacak en ciddi sorunların Kongre kaynaklı olacağının net işaretleri daha yeni yasama dönemi başlamadan gelmeye başladı. Karabağ’ın Bağımsızlığı Kongre’de Kutlandı1915 olaylarının 100. yıldönümü için hazırlanan etkili Ermeni lobisi, geçen hafta içinde “Dağlık Karabağ’ın bağımsızlığının kutlandığı” bir toplantıyı Kongre çatısı altında yaptı. Toplantı, Senato’ya ait Russell Binası’nda gerçekleştirildi.

Böylece, ABD’de siyaseti önemli ölçüde belirleyen ve devletin para musluğunu elinde tutan Kongre’de ve üyelerin katılımıyla Azerbaycan’a ait bir bölgenin “bağımsızlık kutlaması” yapılmış oldu.
‘Dışişleri Bakanı’
Toplantıya katılan ve ‘Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı’ olarak sunulan Karen Mirzoyan, Amerikan Kongresi’nin bazı üyelerine madalya taktı. Ocak ayından sonra ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı olacak Ed Royce ile John Kerry’nin Dışişleri Bakanı olması durumunda Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı olması beklenen Robert Menendez de aynı toplantıya katıldı.
Karen Mirzoyan’dan madalya alan Temsilciler Meclisi üyesi Brad Sherman, Dağlık Karabağ’ın bağımsızlığını kutladıklarını ve ABD’nin Dağlık Karabağ’a doğrudan yardım yapmasını gündeme getiren ilk temsilci olduğunu söyledi. Bir diğer Temsilciler Meclisi üyesi Adam Schiff ise, Kongre’deki bazı ilgili komitelerin kilit üyelerine gönderdiği mektupta, ABD’den Azerbaycan’a askeri yardımlara son verilmesini istedi.
Ermeni lobisinin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Azeri subay Ramil Seferov’u bağışlamasını Azerbaycan’a yardımların kesilmesi için gerekçe olarak kullandığı dikkat çekiyor.
Yahudi Lobisi Yok
113. Dönem Kongresi’nin Ocak ayı sonunda yasama çalışmalarına başlamasından sonra öncelikle Ermeni soykırım iddialarını içeren bir  tasarının sunulacağı tahmin ediliyor. Siyasi gözlemciler, Türkiye’ye silah satışlarında da sorunların devam etme ihtimalinin bulunduğuna dikkat çekiyorlar.
Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin iyi olmaması ise Ermeni lobisinin elini güçlendiren bir unsur olarak ortaya çıkıyor. Geçmişte Yahudi lobisinden destek alan Ankara diğer lobilere karşı daha sağlam durabiliyordu. Ancak, İsrail ile ilişkilerdeki düşüş Yahudi lobisinin bir  mesafe koymasına neden oldu.
Haber Türk
http://www.turkishactionalert.com/news/3051-ermeni-lobisi-100-yl-oencesinde-faaliyetlerini-artryor-.html

Yorumlar kapatıldı.