İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Elazığ Merkez İlçesine bağlı Ermeni köyünden bir aile.

Harput vilayetinin başka bir köyü olan Akhor, hakkında pek çok mucize efsanesi anlatılan Akhor Bab adlı bir kilise vardı. Hripsime Hanım, bu efsanelerden birini kocasından dinlemişti; Pazmaşen/ Sarıçubuk Elazığ Merkez İlçesine bağlı Ermeni köyünden bir aile.

Harput vilayetinin başka bir köyü olan Akhor, hakkında pek çok mucize efsanesi anlatılan Akhor Bab adlı bir kilise vardı. Hripsime Hanım, bu efsanelerden birini kocasından dinlemişti;
Bir gün bir çoban ayine katılmak için Akhor Bab’a gitmiş. Bir de bakmış ki kilisede bulunan herkes sırtında bir semer, papazın sırtında ise
iki tane semer var. Çoban kendi kendine “Demek ki şimdi adet böyle. Ben de gidip bir tane alıvereyim” diyerek hayvanlarının yanına dönmüş, bir semer almış, omuzlarının üzerine yerleştirip kiliseye girmiş.
Kilisedeki insanlar bu tuhaf manzarayla karşılaşınca sıradan bir çoban olan bu adama gülmeye başlamışlar. Papaz ona neden semer taktığını sormuş; çoban yanıt vermiş: “Etrafıma bakıyorum, herkesin sırtında bir semer var. Bakın sizde de var, hem de iki tane!”
Zeki bir adam olan Papaz cemaate dönüp şöyle demiş: “Ey Cemaat, bu adama gülmeyiniz. O, aramızdaki günahsız kişidir. Hepimiz onun sırtındaki semeri görebiliyor, onunla alay ediyoruz. Ama bizler kendi omuzlarımızda taşıdığımız günahları ve hataları göremiyoruz. Bunları yalnızca günahkâr olmayanlar görebilir.
Kendise de Akhorlu olan Vartan Bey, Akhor Bab’ın bütün civar köylerde, mucizevî şifalar veren bir yer olarak tanındığını hatırlatıyordu. Akhor Bab’ın özellikle felç geçirmiş insanlar ziyaret eder, hepsi şifa bulurdu. Buraya Hıristiyanlar kadar Türkler ve Kürtler de gelir, dua edip mum yakarlardı. Duaları kabul olduğu halde yaktığı mumları söndürmeden gidenler ise “su katılmamış kâfirlerdi” Hatta bu yüzden büyük bir yangın çıkmış, kilise ancak çok kapsamlı bir onarımdan sonra tekrar kullanıma açılabilmiş, fakat bu olaydan sonra hiçbir zaman eski gücüne kavuşamamıştı.
Aykırı Doğrular
http://www.aykiridogrular.com/haber-1101-Elazig-Merkez-Ilcesine-bagli-Ermeni-koyunden-bir-aile.html

Yorumlar kapatıldı.