İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Orpheus Mozaiği’nin Süryani kültürüne ait olduğu ne zaman kanıtlanacak?

Sanat eseri kaçakçıları tarafından ABD’ye kaçırılmış olan Orpheus Mozaiği’nin Türkiye’ye ait olduğu Türkiye Kültür Bakanlığı’nın girişimleri sonucu kabul edildi. Orpheus Mozaiği’nin ABD’nin Dallas Sanat Müzesi’nden iade edilmesi sürecinin en önemli delilinin yapıştırıcı ürünü ‘Bally’ olduğu ortaya çıktı. Gazeteler bu haberi “Orpheus Mozaiği’nin Türkiye’ye ait olduğu ‘Bally’ kutusuyla kanıtlandı” diye verdi. Halbuki asıl gerçek Orpheus mozaiğinin Süryani kültürünün bir mirası olduğu. Mozaiğin üzerinde Süryanice yazılar hiç bir tereddüde meydan vermeyecek kadar açık bir gerçeğe tanıklık ediyor. Yağmalamanın yapıldığı yer de Süryanilerin bin yıllardır yerleşik olduğu topraklar.

Kaçakçıların marifetiyle ABD’ye götürülen sanat eserleri bu sefer de “Türk kültürü, Türkiye kültürü” adı alında devlet gaspının kurbanı oluyor. Son olarak da en yüksek Türk yargı kurumlarından biri olan Yargıtay, binlerce yıllık Süryani Manastırı Mor Gabriel’in “Türk devlet Hainesine ait olduğu”na karar vermişti. Acaba kültür mirasları gerçek sahiplerine eit olduğu ne zaman kabul edilecek?
Orpheus Mozaiği ile ilgili gazete haberleri şöyle:
 Türkiye’nin kültür mirası ‘
T24
Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturması, Orpheus Mozaiği’nin Türkiye’ye iadesinde etkili oldu. ABD’li yetkililer, Bally kutusunun da yer aldığı eserin fotoğraflarını kanıt olarak kabul etti.
Türkiye’nin kültür mirası ‘Orpheus Mozaiği’nin ABD’nin Dallas Sanat Müzesi’nden iade edilmesi sürecinin en önemli delilinin yapıştırıcı ürünü ‘Bally’ olduğu ortaya çıktı.
Star gazetesinde yer alan habere göre; Kültür ve Turizm Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre; Orpheus’un çalınmasıyla ilgili 1998 yılında Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturmasındaki deliller iade sürecini hızlandırdı. Eserin yerinden sökülmeden önce kaçakçılar tarafından çekilmiş fotoğraflarına ulaşan savcılık, bir fotoğrafın köşesinde Bally kutusu olduğunu fark etti. Fotoğrafa ilişkin inceleme yapan savcılık, Bally’nin Türkiye’de kullanılan bir yapıştırıcı türü olduğunu tespit etti. 2012 Mart ayında ise Dallas Müze Müdürü Maxwell Anderson, kökeni şaibeli eserler hakkında bir araştırma başlattı ve eserlerin ait olabileceği ülkelerle temasa geçildi. Bu temas sonucunda Orpheus mozaiği hakkında ABD’li yetkililer Kültür Bakanlığı ile irtibata geçti. Yapılan görüşmelerde ‘Bally’ çalışması da dahil bir dizi delil sunuldu. ABD’li yetkililer de bu deliller ışığında ‘Orpheus’un Şanlıurfa’ya ait olduğunu kabul etti.
İstanbul’dan sonra Şanlıurfa’ya gidecek
Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, dün ‘Orpheus Mozaiği’ni, İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde tanıttı. ‘Orpheus’un bir süre Arkeoloji Müzeleri’nde sergileneceğini, sonra da Şanlıurfa Müzesi’ne taşınacağını belirten Günay, ‘Ülke dışında ne varsa alıp getirmeye çalışıyoruz, takip ettiğimiz eserler de var’ dedi.
Dallas müzesi 85 bin dolara satın almıştı
MS 194 yılına tarihlendirilen eser, Şanlıurfa sınırlarından kaçırılmasının ardından Dallas Sanat Müzesi’nce 1999’da bir müzayededen 85 bin dolara satın alındı. Müze yetkililerinin, eseri gönüllü olarak Türkiye’ye iade etme kararını, yabancı kuruluşlarla vardıkları değişim anlaşması planı uyarınca aldıkları belirtildi. Orpheus Mozaiği’nin Şanlıurfa yakınlarındaki tarihi Roma kenti Edessa’da bir binanın yer dekorunda kullanıldığı tahmin ediliyor.
Eserde, Orpheus’un vahşi hayvanları evcilleştirmesi konu ediliyor.  Orpheus, 6 Aralık’ta da ABD’den İstanbul’a getirildi.T24
http://www.gelawej.net/index.php/component/content/article/138-halklar-duenyas/7901-orpheus-mozaiinin-sueryani-kueltueruene-ait-olduu-ne-zaman-kantlanacak.html

Yorumlar kapatıldı.