İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kayıtlarda olmayan 3 kilise

Erzurum, Artvin ve Ardahan illerinde araştırılan Gürcü Dinsel Mimarisi çalışmaları sona erdi. Pamukkale Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fahriye Bayram, “Temel hedefimiz çalışmalarımızı bir kitapta toplayarak bu yapıları bilim dünyasına tanıtarak, korunmalarına yönelik gerekli çalışmaların yapılmasını sağlamaktır” dedi. Bayram, Oltu’ya bağlı Güllüce, Sülünkaya ve Tarmut köylerinde daha önce Kültür Bakanlığı’nca kayıtlara geçmemiş 9 ve 10. yüzyıllara ait olduğu sanılan 3 kilise ve yanında şapeller tespit ettiklerini söyledi.

Pamukkale Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Fahriye Bayram ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Turgay Yazar tarafından yürütülen bölgedeki Gürcü Dinsel Mimarisinin tespiti çalışması tamamlandı. Doç.Dr. Fahriye Bayram, 2003 yılında başına geçtiği projenin tamamlanması için son yıllarını Oltu, Olur ve Şenkaya ilçelerine ayırdıklarını ve büyük bir titizlikle yürütülen çalışmanın tamamlandığını söyledi. Çalışmaya başlarken bölgede böylesine büyük bir potansiyelin olduğunun farkında olmadıkları itirafında bulunan Bayram, 5 yıldır sürdürülen projede yaklaşık 300 kültür varlığı tespit ettiklerini belirtti. Bu çalışmanın kendilerinden önceki dönemde dikkate alındığında toplamda 17 yılı kapsadığını aktaran Doç. Dr. Bayram, Oltu, Olur ve Şenkaya ilçelerinde birçok şapel, manastır ve kilise tespit ettiklerine değindi.
Bayram, Türkiye’de arkeoloji ve sanat tarihi çalışmalarının çok geç başlamış olması ve bu yapıların ulaşılması zor yerlerde bulunmasının yapıların tahribatına yol açtığını belirtti. Doç. Dr. Fahriye Bayram, “Temel hedefimiz çalışmalarımızı bir kitapta toplayarak bu yapıları bilim dünyasına tanıtarak, korunmalarına yönelik gerekli çalışmaların yapılmasını sağlamaktır” dedi.
Bayram, Oltu’ya bağlı Güllüce, Sülünkaya ve Tarmut köylerinde daha önce Kültür Bakanlığı’nca kayıtlara geçmemiş 9 ve 10. yüzyıllara ait olduğu sanılan 3 kilise ve yanında şapeller tespit ettiklerini söyledi.
http://www.erzurumflas.com/kayitlarda-olmayan-3-kilise.html

Yorumlar kapatıldı.