İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Serj Sarkisyan: -Ermenistan’ın 2 çok önemli problemi var: Dağlık Karabağ Sorunu ve Ermeni Soykırımının Türkiye tarafından tanınması

Ermenistan’da sosyo-ekonomik sorunların varlığına rağmen, Ermenistan’ın karşısında iki çok önemli sorun bulunmakta, bunların çözümü sadece Ermenistan için değil tüm Ermeniler için hayati öneme sahip.  Beyanat bu gün 27 Kasım’da  Beyrut’ta Ermeni Haykazyan Üniversitesinde öğretim üyeleri ve öğrencilerle bir araya gelen Ermenistan cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’dan geldi.

″Ermenistan’da sosyo-ekonomik durum  o kadar da iyi durumda değil ve halkımız uzun ve badireli bir yol kat ettiğ’nden iyi yaşamaya hakkı var, ancak anayurtta  son yıllarda ne kadar çok şey yapıldığından bağımsız olarak hala birçok sorun var.
Sosyo-ekonomik meseleler tabii ki önemli, ancak en önemlisi hayati önemi olan Dağlık Karabağ Cumhuriyetinin kader tayini hakkı ve Türkiye tarafından Ermeni Soykırımının tanınması olmak üzere dış sorunlar. ″ diyen cumhurbaşkanı  sözlerinin devamında 2011 yılında global krizin varlığına rağmen Ermenistan’da ekonomik büyümenin % 4 olduğunu, 2012 yılında ise bu göstergenin % 7’ye yükseleceğini kaydetti.
Dağlık Karabağ sorununun çözümüne ilişkin olarak Serj Sarkisyan, Ermenistan’ın tutumunun tüm dünya tarafından kabul edilir olduğunu belirterek ″ Tüm dünya Dağlık Karabağ Cumhuriyetinin Azerbaycan bünyesinde olamıyacağını biliyor. Bu yıllar esnasında ilkelerimizden bir mm bile ödün vermediğimizi söylemekten mutluyum″ dedi.
Ermeni Soykırımının tanınmasına ilişkin olarak Serj Sarkisyan, Lübnan’a gerçekleştirdiği bir önceki ziyaret esnasında yerel Ermeni toplumunun Ermeni-Türk ilişkilerinin normalleşmesi insiyatifinden ötürü çok kötü karşılandığını hatırlatarak şunları kaydetti:
″Beyrut’taki hemşirelerim ve kardeşlerim bizim Ermeni Soykırımını unuttuğumuzu sandılar ve Ermeni-Türk protokollerinin Türkiye’nin menfaatlerinden kaynaklandığı gerekçesiyle rahatsız oldular. Çokları benim bu konudaki istikrarlı duruşumu gördüler. Yıllar sonra, Ermenistan sorun yaratan ülke duruşuna sahip olmaya hakkı olmadığından,  çoklarının attığımız adımların haklılığını anladıklarını sanıyorum. Biz diyaloğa gitmeyen bir ülke olmaya hakkımız yok.
Bizim ciddi kayıplarımız oldu, ancak onurumuzu kaybetmedik ve diyaloğa gitmeye hazırız. Sorunların çözümünün en kısa yolu müzakerelerdir. Çokları Ermeni-Türk protokollerinin pro-Türk olduğunu ve eğer yıllar sonra hala böyle düşünmeye devam eden insanlar varsa, ben onlara bir soru sormak istiyorum: Türkiye niçin bu protokolleri onaylamak istemiyor?″
News from Armenia – NEWS.am
http://news.am/tur/news/130222.html

Yorumlar kapatıldı.