İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Diyarbakır’ın renkleri iftarda buluştu

Cumhur Daş

Muharrem Orucu dolayısıyla Diyarbakır’da verilen iftar yemeğinde farklı inanç grupları bir araya geldi.

Büyükkadı ve Şarabi Köylüleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Büşak-Der) tarafından Diyarbakır Cem Evi’nde verilen iftar yemeğine Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Kayapınar Belediyesi Başkan Vekili Mahmut Dağ, DTK Daimi meclis üyeleri Seydi Fırat ve İrfan Babaoğlu, SES Diyarbakır Şube Başkanı Hülya Uyanık, EMEP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Aslanoğlu, Din Alimleri Derneği Başkanı Mele Zahit Çiftkuran, Süryani Kilisesi Papazı Yusuf Akbulut, Ermeni cemaatinden Sıtkı Eken ve çok sayıda Diyarbakırlı Alevi yurttaş katıldı.

‘ACILARIMIZ ORTAK’
İftar yemeğinde konuşan DTK Daimi Meclis Üyesi Seydi Fırat, yaşanan acıların ortak olduğunu belirterek, “Alevilerin yası bizim yasımızdır, acısı bizim acımızdır. Yüreğimizde hissediyoruz. İnançları özgür yaşadığı bir coğrafya mücadelesi veriyoruz” dedi.
Din Alimleri Derneği Başkanı Zahit Çiftkuran, Kerbela Katliamının iktidar düşkünü odaklar tarafından yapıldığını söyleyerek, “Bugün hem Alevi halkımızın hem de her mezhepten Müslüman toplumun atması gereken adım, güçlerini birleştirerek toplumun inançlarını istismar eden bugünkü münafıklara karşı mücadele etmektir. Bizler Sünni Müslüman din alimleri olarak Alevi kardeşlerimizin yasını paylaşarak tüm toplumumuzu Kerbelalara karşı birlik olmaya çağırıyoruz” dedi. Daha sonra konuşan Süryani Kilisesi Papazı Yusuf Akbulut, Kerbela’nın üzüntüsünü kendilerinin de yaşadığını belirterek, “Hepimiz aynı coğrafyayı, aynı kaderi paylaşıyoruz. Kardeşçe barış içinde yaşamalıyız” dedi.
‘BARIŞIN BAŞKENTİ OLACAĞIZ’
Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ise “Yezid’in anlayışı bugün yine var. Bize acılar yaşattılar. Bizim de kendi acılarımızı ortaklaştırıp bu acıları bitirmemiz gerek. Bunun için Diyarbakır bahçesinin farklı çiçeklerini bir araya getirerek bu Yezidlere inat biz barışı, kardeşliği ve demokrasiyi tesis etmeliyiz” dedi. Alevilerin, Ermenilerin, Süryanilerin, Ezidilerin, Kürtlerin çok büyük acılar yaşadığını söyleyen Demirbaş, “Diyarbakır Kırklar Meclisi ortak acı, ortak vicdan anıtı dikme kararı aldı. Bir daha acıların yaşanmaması adına anıtımızı dikeceğiz. Diyarbakır’ı barışın başkenti yapacağız” dedi.
Büşak-Der Başkanı Aydın Atlı ise iftar yemeğinde farklı inanç gruplarının bir araya gelmesinden dolayı mutlu olduklarını belirterek, “Bu tablo Diyarbakır’dan Türkiye’ye bir mesaj veriyor. Özlenen bir tablo. Bu birlikteliği büyütmeliyiz” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)
http://evrensel.net/news.php?id=41804

Yorumlar kapatıldı.