İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Avustralya’da “Karabağ’ın Tanınması” Yasa Teklifine Tepkiler Artıyor

Avustralyalı eyalet milletvekili Marie Ficarra, NSW eyaleti parlamentosuna Ermenistan tarafından işgal edilen Dağlık Karabağ’ın devlet olarak kabul edilmesini öngören yasa teklisi sundu. Ficarra’nın yasa teklifi, Avustralya’daki Azerbaycan ve Türk toplumu tarafından tepkiyle karşılandı. Girişime karşı harekete geçen Azerbaycan da Avustralya’ya nota verdi.

***
Avustralya’nın doğusundaki New South Wales (NSW) eyaletinde bir milletvekilinin yerel meclise Ermenistan tarafından işgal edilmiş Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesinin bağımsız devlet olarak tanınması için verdiği yasa tasarısına tepkiler artıyor. Avustralya-Azerbaycan Türk Dostluk Grubu, tepkilerini dile getirirken, tasarının iptali için imza kampanyası başlattı.
Avustralyalı eyalet milletvekili Marie Ficarra, NSW eyaleti parlamentosuna Ermenistan tarafından işgal edilen Dağlık Karabağ’ın devlet olarak kabul edilmesini öngören yasa teklisi sundu. Ficarra’nın yasa teklifi, Avustralya’daki Azerbaycan ve Türk toplumu tarafından tepkiyle karşılandı. Girişime karşı harekete geçen Azerbaycan da Avustralya’ya nota verdi.
NSW Eyaleti Meclis Başkanı Donald Harwin ve meclis üyelerine konuyla ilgili tepki gösteren Avustralya-Azerbaycan Türk Dostluk Grubu ise tasarıya karşı imza kampanyası başlattı.
İmza kampanyasına toplum büyük ilgi gösterirken, kampanya çerçevesinde toplanan imzalar, parlamentoda gurubu bulunan iktidar ve muhalefet milletvekillerine iletilecek. Avustralya’da faaliyette bulunun tüm Türk dernek, vakıf, cemiyet ve cemaat yöneticilerine yazılı başvuruda bulunduklarını belirten Dostluk Grubu Başkanı İmamettin Kasımov, yasa teklifinin meclisten geçmemesi için çalışacaklarını söyledi. NSW Meclisi Başkanı Donald Harwin ve Yardımcısı Jennifer Gardiner başta olmak üzere, tüm milletvekillerine konuyla ilgili tepkilerini ileteceklerini belirten Kasımov, “NSW’de yaşayan başta Türk toplumu üyeleri olarak, milletvekili Marie Ficarra’nın meclise sunduğu ‘Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’nin Bağımsızlığının 20.Yılı Deklarasyonu’ bildirisine karşı tepkilerimiz devam edecektir.” dedi.
Milletvekili Ficarra’nın, meclise sunduğu yasa teklifinin medya tarafından, “Avustralya Karabağ’ın bağımsızlığını tanıdı” şeklinde yansıtıldığını hatırlatan Kasımov, ancak bunların çarpıtma ve provakatif haberler olduğuna dikkat çekti.
İmamettin Kasımov, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Dağlık Karabağ’ın Azerbaycan’ın bir bölgesi olarak kabul edildiğini ve söz konusu bölgeden Ermeni askerlerinin çıkması konusunda da 4 resmi kararı bulunduğunu ifade ederek, “Azerbaycan coğrafi olarak Avustralya’ya çok uzak kaldığı için burayla ilgili gelişmeler ve siyasi durum NSW parlamenterleri tarafından yeterince bilinmiyor. Onun için eyalet parlamentosu, konuyla ilgili kararı vermeden önce Karabağ’ın dünü ve bugünüyle ilgili bilgi edinmelidir.” dedi.
Bu çalışmaları Ermeni lobisinin gündeme getirdiğini ve Avustralya Türk dostluğuna da ayrıca zarar vermeyi amaçladığına dikkat çeken Kasımov, Ermeni lobisinin hedefinde yalan, yanlış bilgilerle aynı zamanda sözde Ermeni soykırımını da gündemde tutmak olduğunu belirtti.
AVUSTARLYA: AZERBAYCAN’IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE SAYGILIYIZ
Bu arada Avustralya federal hükümeti, yasa teklifiyle ilgili Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’nın notasına yazılı cevap verdi. Azerbaycan’a gönderilen mektupta, Avustralya hükümetinin, uluslararası toplumun bu konudaki tutumuna uygun olarak, Dağlık Karabağ’ı bağımsız bir ülke olarak tanımadığı vurgulandı. Avustralya’nın Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü desteklediği kaydedilen mektupta, sorunun barışçıl yollardan çözülmesi ümidi dile getiriliyor.
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı basın sözcüsü Elman Abdullayev de, Avustralya’nın Ankara Büyükelçiliğinden gelen yazılı mektupta, Avustralya’nın Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü tanıdığını teyit ettiğini belirtti.
CİHAN
Kaynak: http://www.haberimport.com/haber/avustralyada-karabagin-taninmasi-yasa-teklifine-tepkiler-artiyor-155737.htm#ixzz2CmsFpXyh
http://www.haberimport.com/haber/avustralyada-karabagin-taninmasi-yasa-teklifine-tepkiler-artiyor-155737.htm

Yorumlar kapatıldı.