İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hapisteki Yazarlar Günü

Türkiye Yayıncılar Birliği Yayınlama Özgürlüğü Komitesi Başkanı Ragıp Zarakolu, terör suçlamasıyla cezaevinde bulunan yazar ve çevirmenlerin listesini açıkladı. Zarakolu’nun “Hapisteki Yazarlar Günü” dolayısıyla hazırladığı listeye göre hapishanelerde terör suçlaması nedeniyle bulunan 13 yazar ve çevirmenin isimleri şöyle: A. Dursun Yıldız, Ayşe Berktay, Aziz Tunç, Cihan Deniz Zarakolu, Davut Akgül, Edip Yalçınkaya, Hatip Dicle, Mehmet Güler, Tacettin Karagöz, Veli Ozan, Yalçın Haftçı, Yüksel Genç ve Zeki Bayhan.

***
Montag 19. November 2012
Writers in Prison Tag 2012: Unberechenbare Türkei
Anlässlich des internationalen «Writers in Prison»-Tages sprechen, lesen und diskutieren der türkische Verleger und Menschenrechtsaktivist Ragip Zarakolu und der Schweizer Publizist Iso Camartin. Der Abend wird organisiert vom Deutschschweizer PEN-Zentrum und moderiert von David Signer.
HAPİSTEKİ YAZARLAR GÜNÜ ZURİH
13 Yazar-Çevirmen Hapiste
Türkiye Yayıncılar Birliği Yayınlama Özgürlüğü Komitesi Başkanı Ragıp Zarakolu, Türkiye genelinde sadece kendi yayinevi ile baglantili 13 yazar ve çevirmenin terör suçlamaları nedeniyle hapishanede olduğunu açıkladı.
İstanbul – BİA Haber Merkezi
15 Kasım 2012, Perşembe
Türkiye Yayıncılar Birliği Yayınlama Özgürlüğü Komitesi Başkanı Ragıp Zarakolu, terör suçlamasıyla cezaevinde bulunan yazar ve çevirmenlerin listesini açıkladı. Zarakolu’nun “Hapisteki Yazarlar Günü” dolayısıyla hazırladığı listeye göre hapishanelerde terör suçlaması nedeniyle bulunan 13 yazar ve çevirmenin isimleri şöyle:
A. Dursun Yıldız, Ayşe Berktay, Aziz Tunç, Cihan Deniz Zarakolu, Davut Akgül, Edip Yalçınkaya, Hatip Dicle, Mehmet Güler, Tacettin Karagöz, Veli Ozan, Yalçın Haftçı, Yüksel Genç ve Zeki Bayhan.
Zarakolu’nun hazırladığı liste şöyle:
Dursun Yıldız (Öğretmen-Yazar):
Dursun Yıldız’ın Hasat Yayınları’ndan 2001’de çıkan “Öteki Alevilik” ve “Sivil İtaatsizlik” adlı iki kitabı bulunuyor. Yıldız, ayrıca 1999’da Zülfikar Yayınları’ndan çıkan “Barış Adası” ile Tohum Yayınları’ndan 2003’te çıkan “Özgürleşmeye Pedagojik Bakış” kitaplarını da yazdı.
Ayşe Berktay (Akademisyen-Çevirmen)
Berktay’ın yayımlanmış çeviri ve editörlüğünü yaptığı 10 eseri bulunuyor. Bu eserlerden beşi Tarih Vakfı Yayınları’ndan çıktı. Bu eserlerin adları şöyle: Türkiye’de 75 Yılda Kadınlar ve Erkekler, (75 Years of Women and Men in Turkey), Leslie P. Pierce, Harem-i Hümayun, (The Harem), Osmanlı Bankası Tarihi, 75. Yılda Çarkları Döndürenler (Wheels turns in 75 years), 75. Yılda Çarklardan Chiplere (From Machines to Chips in 75 years) Ayrıca Donald Quataert’ın İletişim Yayınları’ndan çıkan “Osmanlı İmparatorluğu 1700-1920” (The Ottoman Empire), Halil Cibran’ın Alkım Yayınları’ndan “The Prophet”, Anton Semyonoviç Makarenko’nun Ceylan Yayınları’ndan çıkan “Yaşamı ve Eserleri” (The Life and Works of Makarenko) ile Kitap Yayınevi’nden çıkan Suraiya Faroghi’nin “Osmanlı İmparatorluğu Ve Etrafındaki Dünya” (The Ottoman Empire and the World Around) ve Stewart Lee Allen’ın “Kahve Üzerinden Dünya Tarihi” (The World History around the Coffee) kitaplarının çevirmenliğini yaptı.
Aziz Tunç (Yazar)
Aziz Tunç’un 1978 Maraş katliamını anlattığı “Maraş Kıyımı / Tarihsel Arka Plan ve Anatomisi” adlı eseri 2011’de Belge Yayınları’ndan çıktı. “Aleviliğin Siyasal Alana Yansımaları” ile “Antik Çağdan Günümüze Maraş Tarihi” adlı eserleri de basım aşamasında.
Cihan Deniz Zarakolu (Çevirmen)
Deniz Zarakolu, J. Roney ve P. Richmond’ın Belge Yayınları’ndan çıkan “Türkiye Cumhuriyeti’nde Hakim ve Avukatların Bağımsızlığı” adlı kitabı ve Bilgi Üniversitesi Yayınları’ndan çıkan “Halid Fehmi, Paşanın Adamları / Kavalalı Mehmet Ali Paşa, Ordu ve Modern Mısır” adlı kitabı çevirdi. Zarakolu’nun , “Hobbes’un Siyaset Felsefesi” adlı tezi yakinda kitap olarak cikacak. Aclik grevinde olan  Deniz, cezaevinde Hobbes’un ‚’ A Dialogue Between a Philosopher and a Student of the Common Laws of England’ adli kitabinin tercumesini tamamladi. Yine ayni yazarin, ‘Behemoth: Or the Long Parliament‘ adli kitabini tercume ediyor..
Davut Akgül (Yazar)
Akgül’ün Belge Yayınları’ndan 2011 ve 2012’de çıkarttığı iki kitabı bulunuyor: “Zevkin Felsefesi ve Toplumsal Tarih” ve “Felsefenin Doğuşu ve Yayılışı”
Edip Yalçınkaya (Yazar):
Yalçınkaya’nın 2011’de Belge Yayınları’ndan çıkan “Ma Ülkesi” adlı bir kitabı bulunuyor.
Hatip Dicle (Eski milletvekili):
Milletvekilliği düşürülen, KCK Davası kapsamında cezaevinde bulunan Hatip Dicle, Aram Yayınları’ndan 2008’de “Yargılananlar Yargılıyor” başlıklı kitabı çıkarttı.
Mehmet Güler (Yazar):
Mehmet Güler’in Belge Yayınları’ndan 2008-2012 arasında çıkan dört kitabı bulunuyor. “Ölümden Zor Kararlar” “Sessiz Dans” “KCK Dosyası: Global Devlet ve Devletsiz Kürtler” ve “İntihar Eden Kutsallarım”
Tacettin Karagöz (Şair):
Karagöz Belge Yayınları’ndan “Ah Delal” adlı şiir kitabını 2010’da çıkarttı.
Veli Ozan (Yazar):
Ozan’ın 2002 ve 2003’te Tohum Yayınları’ndan çıkarttığı iki kitabı bulunuyor: “Gabar” ve “Işığın İşçileri”
Yalçın Haftçı (Yazar-Şair):
Yalçın Haftçı’nın üç kitabı bulunuyor. Mahsus Mahal Yayınları’ndan 2008’de çıkarttığı “Şehla Balıklar Denizi”nin ardından 2011’de Belge Yayınları’ndan “Dağ Alası” ile 2012’de Alan Yayınları’ndan “Ömrümüz Yeniden” adlı eserleri yazdı.
Yüksel Genç (Yazar):
Özgür Gündem Gazetesi eski genel yayın yönetmeni Yüksel Genç, Barış Grubu’yla Kuzey Irak’tan Türkiye’ye gelişini anlattığı “Barışa Tutunmak” adlı eserini 2006’da Belge Yayınları’ndan çıkarttı.
Genç, 2011’de de Aram Yayınları’ndan “Kürt Sorunu ve PKK: Tasfiye mi? Çözüm mü?” başlıklı kitabı çıkarttı.
Zeki Bayhan (Yazar):
Zeki Bayhan’ın Belge Yayınları’ndan 2011’de çıkan “Başka Bir Dünya Var! Demokratik, Ekolojik, Özgürlükçü Paradigma” adlı bir kitabı bulunuyor.
Not : bunlar sadece belge yayinevi baglantili yazarlar, kitaplari cikmis yada cikacak olan / ve tamami degil belge ile baglantili olanlarin bile…/ daha genis bir bibliyografya hazirlayacagim / bunlarin kitaplari nedeniyle degil / siyasal gorus, kimlik yada faaliyetleri gerekcesiyle / hatta terorist olduklari gerekcesi ile tutuklanmis olmalari farketmez / cunku bir darbe anayasasi ve kanunlari cercevesinde calisan / bu nedenle mesrulugunu yitirmis bir devletin,/ sadece dusunce ve ifade degil, ayni zamanda / siyasal örgutlenme, gosteri yapma, protesto ve elestirme hakkini kullandigi icin,/ toplumsal ve etnik kimligi yada inanci nedeniyle,/ ve en onemlisi ‘haksiz yonetime karsi’ direnme hakkini kullandigi icin / cezaevinde olan insanlar / dunyanin hic bir yerinde bu kadar cok, / kitap yazmis olan ‘sozde terorist’ yok / ama ne fark eder / bu devletin kendisi kitabi bomba ile bir tutuyor / daha taslak halinde olan kitaplari bile toplatiyor 1931 den bu yana¨!.. (*)
(*) Resmi ideolojinin ‘kutsal kitabi’ olan Nutuk’u elestiren Kazim Karabekir’in ‘Istiklal Harbi’ adli kitabina 1931’de, Riza Nur’un ‘Hayat ve Hatiratim’ kitabina 1969 da ve Ahmet Sik’in ‘Imamin Ordusu’ adli kitabina daha matbaada iken yada taslak iken el konulmasi, bu devletin yasakci zihniyetinin degil, sadece sahiplerinin degistiginin en buyuk delili.rz.
Montag 19. November 2012
Writers in Prison Tag 2012: Unberechenbare Türkei
Anlässlich des internationalen «Writers in Prison»-Tages sprechen, lesen und diskutieren der türkische Verleger und Menschenrechtsaktivist Ragip Zarakolu und der Schweizer Publizist Iso Camartin. Der Abend wird organisiert vom Deutschschweizer PEN-Zentrum und moderiert von David Signer.
Im Oktober letzten Jahres wurde der bekannte türkische Verleger und Menschrechtsaktivist Ragip Zarakolu verhaftet, und erst im April 2012 wieder auf freien Fuss gesetzt. Es war nicht das erste Mal, dass er wegen seines Engagements für Kurden, Armenier und Demokratie im Gefängnis landete. Als einer der pointiertesten Intellektuellen des Landes wird er Auskunft geben über das seltsame Nebeneinander von aufgeklärter Moderne und Repression. Die Einführung unter dem Titel «Verfemt – Verfolgt – Verbannt – Die Stufenleiter unterdrückter Meinungsfreiheit» wird der Publizist Iso Camartin halten.
Lesung und Diskussion finden auf Englisch und Deutsch statt.
Literaturhaus
der Museumsgesellschaft
Limmatquai 62, 8001 Zürich Kreis 1 (Rathaus)
Die Museumsgesellschaft wurde 1834 als Lesegesellschaft gegründet. Sie betreibt im eigenen Haus am Limmatquai einen grossen Lesesaal, eine Ausleihbibliothek und seit dem Jahr 1999 das Literaturhaus Museumsgesellschaft Zürich.
Ragıp Zarakolu (born 1948) is a Turkish human rights activist and publisher who has long faced legal harassment for publishing books on controversial subjects in Turkey, especially on minority and human rights in Turkey.[1]

Yorumlar kapatıldı.