İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dersim Soykırımı için 23 Kasım’da başvuru yapılacak

Dersim 37-38 Soykırım Karşıtı Komite ve Dersim’i Yeniden İnşa Cemiyeti, çalışmalarında yeni bir aşamaya geldi. Dersimliler, 23 Kasım’da Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvuruda bulunacak. Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, hükümetin, insanlığa karşı suçlardan yargılanmamak için Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin yargı yetkisini son 10 yıldır tanımadığı belirtildi, “Fakat insanlığa karşı suçlar öyle basit şekil şartlarına kurban gitmeyecek kadar önemli ve statükocu olmayacak kadar da dinamik ve canlı bir hukuktur. Bizler de bu bilinç ve ısrarla bu suçları işlemeye devam eden hükümet sorumlularının Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaları için başvuruyoruz” denildi.

***
Haber Merkezi – Dersim Soykırımı ve devam eden kültürel soykırım suçunun yaşayan faillerinin yargılanması için bir süredir çalışma yürüten Dersim dernekleri, 23 Kasım’da Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvuru yapacak.
Dersim Soykırımı ve devam eden “kültürel soykırım” suçunun yaşayan faillerinin yargılanması için bir süredir çalışma yürüten Dersim dernekleri, 23 Kasım’da Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvuru yapacak. Yargılanması istenen yöneticiler arasında Başbakan Erdoğan ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin de bulunuyor.
Dersim 1937-38 Soykırımı ve bugün de devam eden kültürel soykırım suçunun cezalandırılması için uzunca bir süredir çalışma yürüten Dersim 37-38 Soykırım Karşıtı Komite ve Dersim’i Yeniden İnşa Cemiyeti, çalışmalarında yeni bir aşamaya geldi. Dersimliler, 23 Kasım’da Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvuruda bulunacak.
Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, hükümetin, insanlığa karşı suçlardan yargılanmamak için Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin yargı yetkisini son 10 yıldır tanımadığı belirtildi, “Fakat insanlığa karşı suçlar öyle basit şekil şartlarına kurban gitmeyecek kadar önemli ve statükocu olmayacak kadar da dinamik ve canlı bir hukuktur. Bizler de bu bilinç ve ısrarla bu suçları işlemeye devam eden hükümet sorumlularının Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaları için başvuruyoruz” denildi.
BM İNSAN HAKLARI KOMİTESİ’NE DE BAŞVURU YAPILACAK
Dersim Soykırımı’na ilişkin tüm bilgilerin BM İnsan Hakları Komitesi’ne de sunulacağına dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi: “Türkiye’nin bir iç hukuku haline dönüşen AİHM ile evrensel yargı gereği diğer devletlerin yargı mekanizmaları ile soykırım ve soykırım suçunun önlenmesi hakkındaki BM Sözleşmesi’ni imzalamış tüm parlamentolar, Dersim Soykırımı ve kültürel soykırımının birer muhatabı kurumlar olacaktırlar.”
ÖZRÜN ÜZERİNDEN BİR YIL GEÇTİ
Dersim 37-38 Soykırım Karşıtı Komite ve Dersim’i Yeniden İnşa Cemiyeti, Başbakan Erdoğan’ın geçtiğimiz 23 Kasım’da yaptığı özrü hatırlattı, “Dersim Soykırımı’nı gayri ciddi bir özürle geçiştirerek yetinen Türkiye Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan aradan bir yıl geçmesine rağmen, hükümet olarak ne geçmişin acılarını giderebildi ne de sürdürdükleri bu yöndeki politikalarına son verebildi” dedi.
‘BAŞBAKAN ERDOĞAN DA YARGILANMALI’
23 Kasım’da Lahey’de Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcılığı’na başvuruda bulunacaklarını duyuran Dersim örgütleri, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: “İşlenen ve işlenmeye devam eden bu suçların birer mağdurları olarak hükümet üyelerinin kendilerinin devletteki devamlılık ilkesi ile devleti temsil sorumlulukları gereği hem geçmişte işlenen soykırımın hem de devam ettirdikleri insanlığa karşı suçların yaşayan failleri olarak yargılanmalarını ve suçlarına son vermelerini talep etmekten başka bir seçeneğimiz kalmamıştır. Öncelikle geçmiş hükümetlerde yer alıp halen yaşayan tüm sorumlularla birlikte mevcut Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Başbakanı Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer başta olmak üzere bu politikaları gerçekleştirmek için icracı olarak atanan ve sürdüren tüm bürokratların insanlığa karşı suçlardan acilen yargılanmalarını talep ediyoruz.”

Yorumlar kapatıldı.