İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Mısır’ın Gerçek Bir Reforma İhtiyacı Var”

Mısır’daki Kıpti Ortodoks Kilisesi’nin yeni Patriği Tovadros, “Mısır’ın kağıt üzerinde değil, pratikte uygulanan gerçek bir reform hareketine ihtiyacı var” dedi.4 Kasım Pazar günü yapılan seçimle Kıpti Ortodoks Kilisesi’nin 118. dini lideri seçilen Patrik Tovadros, görevine başlamasından sonra yaptığı ilk basın toplantısında, ülkede yaşayan Kıptilerin karşılaştıkları sorunların başında, toplumun kendilerini “marjinal” olarak tanımlanmasının geldiğini ifade etti.Bu bakışın Kıptilerin siyasi hayattan uzaklaşmasına yol açtığını ifade eden Tovadros, “Hristiyanlar, bazı konularda endişe içindeler. Bunun için hükümetten güvence istiyoruz” dedi.

 Mısır’daki Kıpti Ortodoks Kilisesi’nin yeni Patriği Tovadros, “Mısır’ın kağıt üzerinde değil, pratikte uygulanan gerçek bir reform hareketine ihtiyacı var” dedi.
4 Kasım Pazar günü yapılan seçimle Kıpti Ortodoks Kilisesi’nin 118. dini lideri seçilen Patrik Tovadros, görevine başlamasından sonra yaptığı ilk basın toplantısında, ülkede yaşayan Kıptilerin karşılaştıkları sorunların başında, toplumun kendilerini “marjinal” olarak tanımlanmasının geldiğini ifade etti.
Bu bakışın Kıptilerin siyasi hayattan uzaklaşmasına yol açtığını ifade eden Tovadros, “Hristiyanlar, bazı konularda endişe içindeler. Bunun için hükümetten güvence istiyoruz” dedi.
Patrik Tovadros, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile gurur duyduklarını belirterek, “Mısır’ın kağıt üzerinde değil, pratikte uygulanan gerçek bir reform hareketine ihtiyacı var” dedi. Tovadros, kilisenin siyasi değil, ruhani bir olgu olduğunu, bunun için de yer aldığı topluma karşı sorumluluklarının bulunduğunu ifade etti.
Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, görevine başladıktan sonra Hristiyan liderlerin taleplerine yönelik yaptığı açıklamalarda, Hristiyanların azınlık oldukları iddiasını reddederek, “Hristiyanlara güvence mesajı vermemize gerek yok, çünkü Mısır onların da vatanı” demişti.
-“Ezher ile kilise ilişkileri iyi”-
Patrik Tovadros, selefi Şenuda gibi, Kudüs “işgal” altında olduğu müddetçe bölgeyi ziyaret etmeyeceğini vurguladı.
Başta iktidardaki Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) olmak üzere siyasi kesimler ve Hristiyan gruplarla görüşmelerine devam edeceğini bildiren Tovadros, 25 Ocak Mısır devriminden sonra bilinçlenen gençlerle çalışmalarını artıracağının altını çizdi.
Tovadros, “Kilise, İslami kesimlerin yükselmesinden endişelenmiyor” dedi.
Konuşmasında Ezher’i, Mısır’daki ilk İslami dini kurum olarak tanımlayan Partik Tovadros, “Tarih boyunca ılımlı İslam’ı temsil eden Ezher, kilise ile ilişkilerini daima iyi seviyede yürüttü” diye konuştu.
Muhabir: Kerim el-Huseyni / Afra Aksoy – Mekki Arvas
Yayıncı: Tarkan Demir – KAHİRE

Yorumlar kapatıldı.