İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sevag davası: ‘Türkiye’de Ermeni sorunu yok’

Batman’ın Kozluk (Hezo) ilçesinde Gümüşörgü Jandarma Karakolu’nda arkadaşının silahından çıkan kurşun ile hayatını kaybeden Ermeni Sevag Şahin Balıkçı ile ilgili davada, sanık avukatı İbrahim Gök, olayın müdahillerce hukuki mecradan siyasi mecraya taşınmak istendiğini iddia ederek, “Türkiye’de Ermeni sorunu yoktur” diye savunma yaptı. Balıkçı’nın annesi Ani Balıkçı ise mahkeme heyetine, “Vereceğiniz kararla öteki olmadığınız belli olacak. Sadece bunu söylemek istiyorum” dedi.

Batman’ın Kozluk (Hezo) ilçesi Gümüşörgü Jandarma Karakolu’nda 24 Nisan 2011 tarihinde görev yaptığı birliğinde arkadaşı er Kıvanç Ağaoğlu tarafından yanlışlıkla vurulduğu iddia edilen Ermeni Sevag Şahin Balıkçı’nın ölümüne ilişkin açılan davanın 9’ncu duruşması Diyarbakır 2. Taktik Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda bulunan Askeri Mahkeme’de görüldü.
Tutuksuz yargılanan sanık Kıvanç Ağaoğlu ile Balıkçı ailesi ve her iki tarafın avukatlarının hazır bulunduğu duruşmanın bir bölümünü CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da izledi. Duruşmada ilk söz hakkı verilen Sevag Şahin Balıkçı’nın annesi Ani Balıkçı, “Vereceğiniz kararla öteki olmadığınız belli olacak. Sadece bunu söylemek istiyorum” dedi. Daha sonra söz hakkı verilen Balıkçı ailesinin avukatı İsmail Cem Halavurt, sanık avukatlarının “yayın yasağı” isteminin reddine karar verilmesini talep etti. “Bu mahkemede yayın yasağı olsa Türkiye-Ermeni meselesini konuşmayacak mı? Ya da askerde ölümler konuşulmayacak mı?” diye savunma yapan Halavurt, bundan kaynaklı “yayın yasağı” talebinin reddine karar verilmesini istediklerini vurguladı. Halavurt, “Bazı düşünceler hoşumuza gitmese bile demokratik toplum yapısını bozucu bir etkisi yoksa düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilmelidir” diye konuştu.
‘TÜRKİYE’DE ERMENİ SORUNU YOKTUR’
Bunun üzerine görüşüne başvurulan savcı, “yayın yasağı” talebinin, davanın seyri ve geldiği aşamanın gözönünde bulundurularak, reddine karar verilmesini talep etti.
Ardından söz hakkı verilen sanık Kıvanç Ağaoğlu’nun avukatı İbrahim Gök, olayın müdahil ve müdahil vekillerince hukuki mecradan siyasi mecraya taşınmak istendiğini öne sürdü. “Karşı taraf dosyanın siyasi partiler tarafından sahiplenilmesini istemiş” iddiasında bulunan Gök, “Bu dosyada siyasi partilerin sahiplenmesi gereken bir durum yok. Biz olayı hukuktan uzaklaştırmayalım. Ben Türkiye’de bir Ermeni sorunu olduğunu düşünmüyorum. 1915 olaylarını buraya bağlamak da yanlıştır. Türkiye’de Ermeni sorunu yoktur. Olayın asıl noktasından uzaklaştırılmaması gerekir. Biz bu açıdan yayın yasağı istiyoruz. Müvekkilim şerefli Türk askeri üniformasını kirletmemiştir. Davanın siyasileştirilmeye çalışıldığı kanaatindeyiz” diye savunma yaptı.
Davanın “Görevi ihmalden” tutuksuz yargılanan sanığı Astsubay Sadrettin Ersöz avukatı Yalçın Torun ise, yayın yasağı konmasının yargılama ile ilgili şüpheler yaratabileceğini belirterek reddine karar, verilmesini talep etti. Torun ayrıca, Gömüşörgü Jandarma Karakol Komutanı Kenan Üzyetici’nin de “Olayda ihmali” olduğu gerekçesiyle hakkında suç duyurusunda bulunması talebinde bulundu.
ÇELİŞKİLİ İFADE VEREN ASKER HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, daha önce olayı görmediği yönünde 6 defa çelişkili beyanda bulunan tanık er Halil Ekşi ile sanık Kıvanç Ağaoğlu’nun dayısı olan Bülent Kaya hakkında suç duyurusunda bulundu. Sanık avukatlarının, “yayın yasağı” talebini reddeden mahkeme heyeti, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi. (Diyarbakır/DİHA)

http://evrensel.net/news.php?id=40035

Yorumlar kapatıldı.