İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dünyaca ünlü aydınlar açlık grevleri için çağrı yaptı

Naom Chomsky, Michael Taussig, Judith Butler ve Büşra Ersanlı’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda bilim insanı açlık grevlerinin diyalogla çözülmesini istedi… Cezaevlerinde devam eden açlık grevi eyleminin son bulması için, aralarında Naom Chomsky, Michael Taussig gibi isimlerin bulunduğu ve Kürt sorunu üzerine çalışmaları bulunan akademisyenler de imza kampanyası başlattı. İmza kampanyasıyla ilgili olarak hazırlanan metinde “yapıcı diyalog” çağrısı yapıldı.

Abdullah Öcalan ’ın üzerindeki tecridin kaldırılması ve anadilde savunma talebiyle başlatılan açlık grevi eylemleri bugün 50. gününde. Açlık grevinin son bulması için çoğunluğu Kürt sorunu üzerine çalışmalar yapan akademisyenler imza kampanyası başlattı. İmza kampanyasına ilişkin olarak hazırlanan metinde “yapıcı diyalog” çağrısı yapılırken, eylemcilerin taleplerinin temel insan hakkı olduğunun altı çizildi.
“ŞAHSEN SORUMLU OLURSUNUZ”
Metinde, Türkiye ’deki gelişmelerin dünyanın her yanında yakından izlendiği ve sürmekte olan açlık grevlerine devletin yaklaşım biçiminin, uluslararası kamuoyunun Türkiye hakkındaki düşüncesinin oluşumunda belirleyici olacağı ifade edildi. Açlık grevinin girdiği bu kritik aşamadan sonra ortaya çıkabilecek bir “insanlık trajedisinden” Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Adalet Bakanı’nın şahsen sorumlu olacağı da vurgulanıldı.
ZORLA MÜDAHALE UYARISI
Hükümetin açlık grevlerine zorla müdahale tartışmalarını son derece tehlikeli bulan katılımcılar, 2000 yılındaki gibi bir müdahalenin geride tamiri imkansız tahribatlar bırakacağı, Kürt sorununun barışçıl çözümü için zaten son derece zayıf olan demokratik ortamın tamamen ortadan kalkabileceği uyarısında bulundu. İngilizce yayımlanan kampanya metni; Avrupa, ABD ve Türkiye başta olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde, özellikle akademik çevrelerden büyük ilgi ve destek gördü. Bazı ünlü katılımcılar, imzalarıyla birlikte destek mesajları da gönderdi.
‘DİYALOGA GİRİLMELİ’
Profesör Büşra Ersanlı, ‘Açlık grevindeki tutukluların birçoğu arkadaşım ve talepleri meşru’ derken, Columbia Üniversitesi’nden kampanyaya katılan ve antropoloji alanında dünyanın en önemli otoritelerinden biri kabul edilen Profesör Michael Taussig de, ‘Türkiye devletine: Lütfen bu cesur tutukluların sağlık ve refahı için derhal harekete geçiniz’ dedi. Günümüzde feminist teorinin en önemli temsilcisi sayılan Profesör Judith Butler ise destek mesajında, “Türkiye hükümeti, yaşadıkları adaletsizliği hayatlarını tehlikeye atarak teşhir eden bu tutuklularla ciddi diyaloga girmelidir” dedi. Ünlü düşünür Noam Chomsky ise şunları kaydetti: “En temel insanlık bu tutukluların diyalog için her şeyi göze alarak yükselttikleri bu haklı çağrıya hızla ve uygun bir şekilde cevap verilmesini gerektirir, gecikmeksizin.”
İmza kampanyasına ilişkin link şöyle:

Yorumlar kapatıldı.