İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD, Sandy’nin karanlığında Cadılar Bayramı’nı (Halloween) kutladı.

Her yıl 31 Ekim akşamı kutlanan Cadılar Bayramı, bu yıl Sandy Kasırgası’nın gölgesinde kaldı. New York başta olmak üzere birçok yere Cadılar Bayramı kutlamaları ve kostüm partileri ertelendi ya da iptal edildi… Halloween’in sembolü ise ‘’Jack-o’-lantern’’ denen bal kabağı. İçi oyulan bu kabaklara ağız ve göz delikleri açılıyor. İçine yerleştirilen mum ve ışıklarla korkutucu bir görüntü veriliyor. ABD’de ilk Cadılar Bayramı kutlaması 1921 yılında yapıldı. Maske ve kostüm giyme geleneği ise 1930′lu yıllarda başladı.

Cadılar Bayramı nedir?
ABD’ye,  göçmen İrlandalılar ile birlikte gelen “Halloween(Cadılar Bayramı)” bu akşam ülke çapında kutlanıyor. ‘’Halloween’’ kelimesi, İskoçya’daki ‘’All-Hallows-Even (evening)’’ deyişinden geliyor. Pagan bir Kelt bayramı ile Katolik dünyanın her yıl 1 Kasım’da kutladığı Azizler (Hallow) Günü’nün birleşiminden oluşan bir gelenek.
Halloween’in sembolü ise ‘’Jack-o’-lantern’’ denen bal kabağı. İçi oyulan bu kabaklara ağız ve göz delikleri açılıyor. İçine yerleştirilen mum ve ışıklarla korkutucu bir görüntü veriliyor.
ABD’de ilk Cadılar Bayramı kutlaması 1921 yılında yapıldı. Maske ve kostüm giyme geleneği ise 1930′lu yıllarda başladı
Çocuklar kapı kapı dolaşıp şeker topluyor
Akşam satlerine doğru korkutucu kostümleriyle sokaklara çıkacak çocuklar kapı kapı dolaşarak, ev sahiplerine, “trick or treat (ya uzlaşma ya plan)” tehdidinde bulunuyor. Uzlaşmanın göstergesi ise her türden şekerleme. Bu atmosfere bazı evler de, korkutucu figürlerle süsleme yaparak, sis ve ses efektleri kullanarak katkıda bulunuyor.
Çocukların kapı kapı dolaşarak şeker toplaması geleneğinin ise, cadılar bayramının hemen ertesi günündeki “Azizler Gününü (All Hallows Day)” kutlayan Avrupalı Hıristiyanlardan geldiği sanılıyor. Bugün, Cadılar bayramı, Amerikalı çocukların kişi başına yıllık ortalama 13 kilogramlık şekerleme tüketimlerinin büyük bölümünü gerçekleştirdikleri gün olarak biliniyor.
Dünyanın en büyük Halloween partisi ertelendi
Dünyadaki en büyük “Halloween” partisi, her yıl 31 Ekim’de New York 6′ncı Cadde’de gerçekleştiriliyor. 1973 yılında başlayan ve ilk yıllar sadece Greenwich Village sakinlerinin katıldığı yürüyüş zaman içnde, zaman zaman milyonlarca kişinin katıldığı, dünyadaki en büyük cadılar bayramı kutlamasına dönüştü. Karanlık çöktükten sonra, 6′ncı Cadde’nin Greenwich Village kısmında başlayan büyük maskeli karnavala her yıl yüzbinlerce New Yorklu ve turist katılıyor. Bu yıl kasırga nedeniyle gerçekleştirilemeyen yürüyüşün gelecek haftaya ertelendiği açıklandı.

Yorumlar kapatıldı.