İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD’de Kasırga Sonrası Toparlanma

New Jersey eyaletinin sular altında kalan kentlerinden biri

 Sandy Kasırgası’nın vurduğu Amerika’nın doğu yakası yavaş yavaş toparlamaya başladı… New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg,  sabah New York Borsası’na giderek açılış çanını çaldı. Borsa iki gün kapalı kaldıktan sonra ilk mesaisine başladı… Başkan Barack Obama’nın kasırgada ağır hasar gören New Jersey’i ziyaret etti. Sandy için “bölgeyi vuran en büyük doğal felaketlerden biri” ifadesi kullanılıyor. Başkan Obama ve New Jersey eyaletinin Cumhuriyetçi Partili valisi Chris Christie’yle birlikte hasar incelemesi yaptı. Obama kurtarma çalışmalarına katılan acil yardım görevlilerine teşekkür etti. (Felaket bölgelerinde yaşayan tüm okurlarımıza geçmiş olsun diyor. Mutluluklar diliyoruz. HYETERT)

***
Sandy Kasırgası’nın vurduğu Amerika’nın doğu yakası yavaş yavaş toparlamaya başladı.
New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg,  sabah New York Borsası’na giderek açılış çanını çaldı. Borsa iki gün kapalı kaldıktan sonra ilk mesaisine başladı. New York Borsası, 1888 yılından bu yana ilk kez hava muhalefeti yüzünden üst üste iki gün tatil edildi.
Yavaş yavaş toparlayan Amerika’nın en kalabalık kentinde bazı metro tünellerini hala su basmış durumda. New York’un  iki hava alanı kısıtlı da olsa çalışmaya başladı, ancak iç uçak seferlerinin yapıldığı  LaGuardia Havaalanı hala sular altında olduğu için kapalı tutuluyor.
Doğu yakasındaki diğer eyaletlerde ise hava alanları, demiryolları ve yerel toplu taşıma sistemleri  hizmete açıldı.
New Jersey’in Mantoloking kentinde sel suları ve su üzerinde yüzen enkaz parçaları, itfaiyecilerin bazı yangınlara müdahalesini geciktirdi.  Bölgede birçok ev yangınlarda hasar gördü.
Başkan Barack Obama’nın  kasırgada ağır hasar gören New Jersey’i ziyaret etti. Sandy için “bölgeyi vuran en büyük doğal felaketlerden biri” ifadesi kullanılıyor.
Başkan Obama ve New Jersey eyaletinin Cumhuriyetçi Partili valisi Chris Christie’yle birlikte hasar incelemesi yaptı. Obama kurtarma çalışmalarına katılan acil yardım görevlilerine teşekkür etti.
Geçmişte Başkan Obama’yı oldukça sert dille eleştiren New Jersey Valisi Christie, Obama yönetiminin doğal afete yönelik aldığı acil tedbirleri “olağanüstü” bulduğunu söylüyor. Sabah muhafazakar kesime yakın Fox Haber televizyonuna konuşan Christie, Cumhuriyetçi Partili Başkan adayı Mitt Romney’in bölgeyi ziyaret edebileceği yönündeki bir soruya verdiği yanıtta, “İlgilenmiyorum, şu anda elektriksiz 2 milyon 400 bin insandan sorumluyum. Yapacak işlerim var. Başkanlık yarışıyla ilgili hiçbir şey umurumda değil, eğer seçim politikasıyla ilgilendiğimi düşünüyorsanız, o zaman beni tanımıyorsunuz”, diye konuştu. Sözünü sakınmayan biri olarak tanınan New Jersey Valisi Chris Christie, Cumhuriyetçi Partililer arasında oldukça sevilen bir siyasetçi.
Başkan Obama, New York ve New Jersey eyaletlerinde olağanüstü hal ilan etti. Bu şekilde bu eyaletler federal hükümetin yardımlarını alabilecek.
Bu arada hasarın maliyetinin artık 30 ila 50 milyar dolar arasında olabileceği tahminleri yapılıyor. Bir gün önce bu rakam 20 milyon dolardı.
Birçok bölgede yardım görevlileri iki gün önce bölgeyi vuran Sandy Kasırgası’nın yıkımından etkilenen halka yardım etmeye çalışıyor.
Şu anda Kanada’yı etkisi altına alan fırtına Kuzey Amerika’da 50 kişinin kişinin ölümüne yol açtı. Pazartesi akşam saatlerinde New Jersey üzerinden karaya çıkan Sandy kasırgası, büyük çaplı seller, yangınlar ve milyonlarca kişiyi etkileyen elektrik kesintilerine yol açtı. Kasırgadan Amerika’nın kalabalık kenti olan New York da etkilendi.
Kasırga yüksek bölgelerde bir metreyi bulan kar yağışlarına da yol açtı.

Yorumlar kapatıldı.