İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bu oyunu MİT bozdu

İstihbarat birimlerine gelen bilgiler, Ermenistan’ın 2015’te sözde soykırımın 100. yıldönümü nedeniyle Türkiye’yi soykırım iddialarıyla rahatsız etmede farklı bir taktik uygulamaya başladığını ortaya koydu. Erivan yönetimi, Türkiye’ye coğrafi açıdan uzak Orta Amerika, Pasifik Okyanusu’ndaki ada ülkeler ve Avustralya nezdinde doğrudan Türkiye’yi hedef almak yerine, Ankara’nın dış politikada hassas noktalarından birisi olan Dağlık Karabağ’ın tanınmasını ön plana çıkarmaya başladı. Ermenistan’ın politikası Dağlık Karabağ’ı tanıtarak Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan’ı da rahatsız etmeyi içeriyor.

Maddi destek diasporadan
Ermenistan’ın bu yeni politikasına özellikle ABD ve Fransa’daki Ermeni diasporası maddi açıdan büyük katkılar sağlamaya hazırlanıyor. Pasifik’teki ada devletlerin Dağlık Karabağ’ı tanıyıp, diplomatik ilişki kurmaları için Ermeni diasporası bu devletlerin acil ihtiyaçlarını karşılamayı veya milyon dolarlar tutarında para vermeyi planlıyor. Geçen mart ayında Dağlık Karabağ’ı tanıması karşılığında Tuvalu ile diplomatik ilişki kuran Ermenistan’ın listesinde Nauru, Palau, Samoa Vanuatu gibi ada devletlerin olduğu belirtildi.
Güney’den sonra Orta Amerika
Güney Amerika’da Arjantin ve Şili’deki diaspora ile etkili olan Ermenistan, Orta Amerika’daki Ermeni diasporasını da 2015 için hareket geçirmek için şimdiden atağa başladı. Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan, Güney Amerika’da Venezuela ile başlayıp daha sonra Orta Amerika’da Meksika, Ekvator, Kosta Rika ve Guetemala ile sürdürdüğü ziyaretlerde, Ermeni diasporasının temsilcileriyle biraraya gelerek, sözde soykırım iddiaları için daha aktif olunmasını ve Dağlık Karabağ’ın bağımsızlığının tanınması için bu ülkelerin parlamentolarıyla yakın ilişki kurulmasını istedi.
Avustralya’da eyalet tanıdı
Geçen mayısta ABD’nin en küçük eyaleti Rhode Island’ın eyalet meclisinde Dağlık Karabağ’ın tanınması kararının çıkmasını başaran Ermeni diasporası, Avustralya’da da atağa geçti. Avustralya Ermenistan Ulusal Konseyi’nin yoğun girişimleri sonucu New South Wales Eyaleti, Ermenistan’ın işgal altında tuttuğu Dağlık Karabağ’ı sözde bağımsızlığının 20. yılında tanıdı. Eyalet Meclisi, Avustralya yönetimine de Dağlık Karabağ ile diplomatik ilişki kurulmasını ve iki ülke halkları arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini tavsiye etti.
Suriye Ermenilerini de yerleştiriyor
Dağlık Karabağ son dönemde, Suriye’deki iç savaştan Ermenistan’a kaçan Ermeni kökenlilerin bu bölgeye yerleştirilmesi ile gündeme gelmişti. Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’da Ermeni nüfusun fazla olduğunu göstermek için Suriye Ermenilerini bölgeye yerleştirildiği iddia edilmiş, Ankara da bu iddiaları yakın takibe aldığını duyurmuştu.
http://www.bursadabugun.com/haber/bu-oyunu-mit-bozdu-124861.html

Yorumlar kapatıldı.