İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Devlet televizyonunda Peygamber ifadesi nasıl olmalı?

Erkam Tufan Aytav

Bir süredir dikkatimi çekiyor. Devlet televizyonu olan TRT’de haber bültenlerinde ‘Peygamber Efendimiz’ ifadesini kullanıyor… ‘Peygamber Efendimiz’ ifadesindeki birinci çoğul şahıs yani-miz ekini problemli görüyorum. Bu ülkede herkes Müslüman değil ki!… Biri saygısızca Efendimiz (SAV)’e ismi ile hitap eder, başına Hazreti ifadesini bile koymaz, diğeri ise Peygamber Efendimiz der. Her ikisi içinde gayrı Müslimler yok hükmündedir… Yok, eğer eşit vatandaş değil isek, gayrimüslimler zımmi ise (zımmi: Bir İslâm devletinin himaye ve hakimiyetini kabul etmiş Yahudi ve Hiristiyanlara verilen ad) mesele yok. Yok, eğer eşit vatandaş isek devlet, dilini eşitlikçi olarak kullanmalı. Çoğunluk azınlık demeden adil davranmalı.

***
Bu konuyu yazayım mı yazmayayım mı diye inanın çok düşündüm. Tepki alacağımı tahmin etsem de bu konuyu gene de tartışmaya açmak istiyorum.
Bir süredir dikkatimi çekiyor. Devlet televizyonu olan TRT’de haber bültenlerinde ‘Peygamber Efendimiz’ ifadesini kullanıyor.
Aslına bakarsanız günlük yaşamda benim de kullandığım şekil budur ve hatta sonuna Sallalahi Aleyhi ve Sellem’i de ilave ederim. Buna özen gösteririm. Bir Müslüman olarak Kâinatın Efendisi’nden, âlemlerin onun yüzüsuyu hürmetine yaratıldığı bir Zat’tan bahsediyorsam daha aşağı bir ifade de zaten olmamalı. Hatta Hak dostları O’nun adını ağızlarına andıklarında yerlerinden doğrulurlar, dudaklarını yalayanlar bile olmuştur ağızım tatlandı diye.
Evet, TRT’nin bültenlerinde, genel anonslarında bir süreden beri Peygamberden bahsederken ‘Peygamber Efendimiz’ diye bahsediyor. Bu kurum eskiden böyle bir hassasiyet göstermezdi. Bu ‘yeni Türkiye’nin’ bir farkı galiba. Bir Müslüman olarak bu ifade elbette hoşuma gidiyor.
Peki, devlet kurumu olan TRT ‘Peygamber Efendimiz’ ifadesini kullanmalı mı? Yani Peygamberden bahsederken -miz ekini kullanmalı mı?
Soru bu.
‘Peygamber Efendimiz’ ifadesindeki birinci çoğul şahıs yani-miz ekini problemli görüyorum. Bu ülkede herkes Müslüman değil ki!
Eğer yayınlanan program İslam’ı anlatan ve direk Müslümanlara hitap eden bir program ise bu ifade kullanılabilir. Tabii TRT’de direk gayrımüslimere hitap eden, üslubunun ona göre olduğu programların da olması kaydı ile.
Genel anonslarda ve haber bültenlerinde bu ifadenin kullanılması adil değil. Yüzde beş civarında dahi olsa bu ülkede yaşayan gayrımüslimlere saygının gereği kullanmamalı.
Özel bir kanal olsa kimse bir şey diyemez, herkes kendi inancı ve saygısı çerçevesinde dilediği ifadeyi kullanır. Ama konu devlet televizyonu olunca iş başka.
Bu ifade Türkiye’de yaşayan herkesi Müslüman gören, gayrimüslimleri yok kabul eden bir ifade olarak yorumlanmaya açıktır. Kemalizm’in yaklaşımına tam oturur. Farkı ise dindar Kemalizm oluşudur. Biri saygısızca Efendimiz (SAV)’e ismi ile hitap eder, başına Hazreti ifadesini bile koymaz, diğeri ise Peygamber Efendimiz der. Her ikisi içinde gayrı Müslimler yok hükmündedir.
Yukarıda sorduğum sorunun arka planındaki soru ise; Türkiye’de Müslüman olmayanlarla eşit vatandaş mıyız, değil miyiz sorusudur.
Yok, eğer eşit vatandaş değil isek, gayrimüslimler zımmi ise (zımmi: Bir İslâm devletinin himaye ve hakimiyetini kabul etmiş Yahudi ve Hiristiyanlara verilen ad) mesele yok. Yok, eğer eşit vatandaş isek devlet, dilini eşitlikçi olarak kullanmalı. Çoğunluk azınlık demeden adil davranmalı.
Şunu unutmayalım Müslüman inancının gereği adil olmak zorundadır.
Ben TRT yöneticilerinin samimi niyetlerle ‘Peygamber Efendimiz’ dediğinden eminim. Bundan kasıtlarının gayrimüslimleri dışlamak olmadığından da kuşkum yok.  Ayrıca TRT Cumhuriyet tarihinin en verimli, belki de en dinamik dönemini yaşıyor. Radikal ve cesur projeler geliştiriyor.
Bununla birlikte Müslüman, gayrimüslim, dinsiz herkesin vergisi ile hayatiyetini devam ettiren bir devlet kurumu bence bu hassasiyete dikkat etmelidir.
Konu hassas bir konuydu, İnşallah meramımı iyi anlatmış ve yanlış anlaşılmamışımdır.
Erkam Tufan Aytav – Haber 7

http://www.haber7.com/erkam-tufan-aytav/haber/943475-devlet-televizyonunda-peygamber-ifadesi-nasil-olmali

Yorumlar kapatıldı.