İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Açlık grevlerinde 41. gün: Mahpuslar sağlık sorunları yaşıyor

Kürt siyasi mahpusların 12 Eylül’de başlattığı açlık grevi 41. güne ulaşırken “ölümleri durdurun” çağrıları yükseliyor. Açlık grevindeki mahpus sayısı 600’ü geçerken birçoğunda ciddi sağlık sorunları görülmeye başlandı. Adalet Bakanlığı ise 2 gün önce yaptığı açıklamada tam tersini iddia etmişti… Açlık grevi yapan Kürt siyasi mahpuslar PKK lideri Öcalan’ın tecridine son verilmesini ve Kürtlerin demokratik haklarının tanınmasını istiyor. Adalet Bakanlığı, bu talebi “hapishanelerle ilgili değil siyasi” diyerek karşılamayacağını belirtmişti.

***
Kürt siyasi mahpusların 12 Eylül’de başlattığı açlık grevi 41. güne ulaşırken “ölümleri durdurun” çağrıları yükseliyor. Açlık grevindeki mahpus sayısı 600’ü geçerken birçoğunda ciddi sağlık sorunları görülmeye başlandı. Adalet Bakanlığı ise 2 gün önce yaptığı açıklamada tam tersini iddia etmişti.
İnsan Hakları Derneği ve avukatlardan oluşan bir heyet, Bakırköy Kadın Cezaevi ve Kandıra 1 ve 2 Nolu F tipi hapishanelerindeki mahpuslarla görüşerek bir rapor hazırladı.
Avrupa Parlamentosu, Başbakanlık, TBMM, Sağlık Bakanlığı ve Türk Tabipler Birliği’ne gönderilecek rapora göre: Bakırköy Kadın Cezaevi’ndeki mahkûmlardan Nurcan Can’da algılama problemleri başladı. Çimen Türk’ün kalp ritimleri düzensiz. Kandıra 1 No’lu F Tipi Cezaevi’ndeki mahkûmların durumu da tehlike sinyalleri veriyor. Hakan Yalçınkaya’da mide ağrıları, baş dönmesi; Cevdet Alim ile Fehmi Aslan’ın diş etlerinde iltihaplanma var. İbrahim Aykurt ve Nihat Baran görme kaybı yaşıyor. Necat Saci, Aydın Tunç, Ömer Faruk Çalışkan ve Yusuf Keskin tansiyon sorunu yaşıyor. Kandıra 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde Şeyhmus Öncel, tuvalet ihtiyacını giderirken kanama geçiriyor. Erol Şen, sabahları kan tükürüyor.
Adalet Bakanlığı 2 gün önce yaptığı açıklamada tersini iddia ederek “Bu konuyu takip ediyoruz tüm aşamalarını izliyoruz. Şu an itibariyle sağlık sorunu yok ve süreç sağlık açısından özenle takip ediliyor” demişti. Açlık grevlerinin sürdüğü 58 hapishanede bir çok mahkum ölüm sınırına yaklaşırken ağır sağlık sorunları yaşamaya başladı.
Dün Diyarbakır’da yapılan açlık grevlerine destek yürüyüşüne polis gaz bombası ve tazyikli suyla saldırdı. Aralarında BDP’li milletvekillerinin de olduğu çok sayıda gösterici gazdan etkilendi. Ankara, Antep, Bitlis, Manisa, Siirt, Şırnak merkez, Cizre, Silopi, İdil, Beytüşşebap, Diyarbakır’ın Bismil ve Mardin’in Dargeçit ilçelerinde de açlık grevlerine destek yürüyüşleri gerçekleşti.
Açlık grevi yapan Kürt siyasi mahpuslar PKK lideri Öcalan’ın tecridine son verilmesini ve Kürtlerin demokratik haklarının tanınmasını istiyor. Adalet Bakanlığı, bu talebi “hapishanelerle ilgili değil siyasi” diyerek karşılamayacağını belirtmişti. İkide bir de “Gerekirse İmralı ile görüşürüz” diyen Başbakan ise ölümleri durdurmak için somut bir adım attırmayarak, Kürt sorununu çözümsüzlükte tutmaya ve savaşı kışkırtmaya devam ediyor.

Yorumlar kapatıldı.