İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İsveç Enfal’i soykırım olarak tanıma yolunda

Murat Kuseyri

Stockholm – 11 Mart 2010 tarihinde, Ermeni, Süryani-Asurilerin soykırıma uğradıklarını kabul eden İsveç Parlamentosu önümüzdeki aylarda Saddam Hüseyin’in Kürtlere yönelik başlattığı 200 bin civarında Kürdün yaşamını yitirdiği Enfal katliamını soykırım olarak kabul etmeye hazırlanıyor.

İsveç Sosyal Demokrat İşçi Partisi (SAP) üyesi 5 milletvekili ortak bir önerge vererek Parlamentonun Enfal’ı soykırım olarak kabul etmesini talep ediyor. “Al-Anfal” olarak adlandırılan Saddam Hüseyin ve dönemin Savunma Bakanı “Kimyasal Ali” olarak bilinen Ali Hassan A-Majid’in başlattıkları soykırım kampanyasının Irak Kürdistan’daki Kürtleri yok etmeyi amaçladığı belirtiliyor.
23 Şubat ve 6 Eylül 1988 tarihleri arası sürdürülen Enfal saldırısı sırasında 182 bin Kürdün yaşamını yitirdiği, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 1 milyonu aşkın Kürdün de topraklarından sürüldüğü, bunlardan bir kesiminin toplama kamplarına doldurulduğu belirtilen önergede şu görüşlere yer veriliyor:
“İsveç Parlamentosunun soykırım olarak kabul ettiği 1914 ve 1918 yılları arası Ermeni ve Süryanilere yapılanların aynısı Enfal sırasında Kürtlere yapıldı. Enfal saldırısında 4 bin köy, 2 bin okul, 27 Asuri Kilisesi yıkıldı ve yakıldı. Kürtlerin yaşadıkları 250 il ve köy sinir ve senap gazının kullanıldığı kimyasal saldırıya uğradı. En büyük saldırı 16 Mart 1988 günü Halepçe’ye yapıldı. İl modern tarihin en büyük kimyasal saldırısına uğradı. 5 bin kişi yaşamını yitirdi, 10 bin kişi sakat kaldı. Bugün hala pek çok kişi bu saldırının neden olduğu fiziki ve psikolojik hastalıkları taşıyor.”
Sosyal Demokrat İşçi Partili Milletvekilleri Shadiye Heydari, Anna-Lena Sörensson, Arhe Hamednaca, Lars Johansson ve Roza Güçlü Hedin imzalarını taşıyan önergede Kandil bölgesi ve Orta-Doğu’da yaraların sarılabilmesi için Enfal sırasında gerçekleştirilen katliamların soykırım olarak kabul edilmesi isteniyor. Gereklerin gün ışığına çıkarılması için Parlamentonun Enfal’ın soykırım olarak kabul etmesinin önemine vurgu yapılıyor.
Önerge önümüzdeki aylarda İsveç Parlamentosunda tartışılıp oylamaya sunulacak.Irak Parlamentosu Kürt İttifakı’nın verdiği önergeyi Nisan 2008’de kabul ederek Baas rejimi tarafından Kürtlere yönelik Enfal saldırısını soykırım olarak kabul etmişti. Parlamentonun önergeyi kabul etmesi durumunda İsveç Enfal’ı soykırım olarak kabul eden ikini ülke olacak.

Yorumlar kapatıldı.