İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Diasporanın Türklere bakış açısı değişiyor

Gülsin Harman

ABD’deki Ermeni toplumunun önde gelen dergilerinden Armenian Weekly’nin genel yayın yönetmeni Khatchig Mouradian, diasporanın Türkler arasındaki görüş farklılıklarını keşfettiğini söylüyor… Diasporada bütün Türklerin Türkiye’nin tezlerine bağlı olduğuna dair algı kırıldı. Gazetecilerin burada sorumluluğu çok büyük. Kategorileştirmekten kaçınmalıyız. Türkiye’nin inkâr politikasında çatlaklar belirdikçe diaspora içerisinde daha önce duymadığımız farklı sesler çıkıyor. Örneğin önceki kuşakların gözünde bütün Türkler katildi. Şimdi 1915’te Ermenilerin hayatlarını kurtaran, onlara yardım eden Türklerle ilgili anılar daha çok dile getirilmeye başlandı. İnkâr hafifledikçe ‘katliamdan kurtaran Türkler’ daha rahat anlatılmaya başlandı. Yeni yeni duyduğumuz hikâyeler var.

GÜLSİN HARMAN Dış Haberler
Baba tarafı Kilisli, anne tarafı Adanalı olan Khatchig Mouradian’ın (Haçig Muradiyan) genel yayın yönetmenliği yaptığı haber dergisi Armenian Weekly, ABD’de Ermeni diasporasının yayın organları arasında Türk yorumculara yer vermesiyle farklı bir konuma sahip. 1934’te yayın hayatına Hairenik Weekly adıyla başlayan dergi 1969’da adını değiştirdi. İngilizce yayımlanan dergi ABD’deki Ermeni cemaatinin hayatıyla ilgili haberlerin yanısıra siyasi yelpazenin farklı yönlerinden görüşlere de sayfalarını açıyor.
Mouradian’la 1915’in 100. yıldönümüne üç yıldan az bir süre kalmışken iki toplumun diyalogla uzlaşmasının yollarını konuştuk…

Yorumlar kapatıldı.