İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Brüksel’de Ermenistan ve AB arasında Vize Kolaylığı

18 Ekim’de Brüksel’de, Ermenistan AB Daimi Temsilcisi, elçi Avet Atonts ve Avrupa Komisyonu İçişleri Genel Direktörü Stefano Manservisi Ermenistan ve AB arasında Vize Kolaylığı ve Geri Kabul anlaşmalarını parafe ettiler. İlgili anlaşmaların Aralık 2012’de imzalanması ve 2013 yılının ilk yarısında onay aşamasına girmesi beklenmekte. .

Dışişleri Bakanlığı Basın Servisinden verilen bilgiye göre; Vize Kolaylığı Rejimi Anlaşmasıyla Ermenistan yurttaşları için Schengen bölgesi ülkelerine giriş vizesi tahsisinde kolaylaştırılmış prosedür öngörülmekte. Aralarında bilim adamları, öğrencile, basın mensupları, işadamları, sporcular ve sanatçılar vd. olmak üzere Ermenistan yurttaşları kolaylaştırılmış prosedür çerçevesinde viz alacaklar. Schengen vize harcının 35 Avro’ya kadar düşürülmesi yanısıra çocuk ve emekliler için vize bedelinin kaldırılması da öngörülmekte.
Ermenistan ve AB arasında Geri KabulAnlaşmasıylaAB ve Ermenistan sathında izinsiz yaşayan kişilerin iade ve geri kabul prosedürleri düzenlenmekte.
İlgili anlaşmalara ilişkin müzakereler 27-28 Şubat 2012’de Erivan’da başladı. Ermeni tarafı cumhurbaşkanı talimatıyla her iki anlaşmaların müzakerelerini  yürütme amaçlı bir kurul oluşturdu. Kurul, Dışişleri Bakan yard. Zohrab Mnatsakanyan yönetiminde faaliyetleini yürütmekte olup, 26-27 Nisan 2012’de Brüksel’de müzakerelerin ikinci oturumu gerçekleştirildi. 28 Haziran’da Erivan’da Vize Kolaylığı Rejimi Anlaşması müzakereleri, 19 Temmuz’da ise Geri Kabul Anlaşması müzakereleriyle üçüncü oturum yapıldı. Anlaşmaların parafını, anlaşmaların imzalanması ve onayı süreci izleyecek. Anlaşmaların yürürlüğe girmesi için hem Ermenistan Parlamentosu hem de Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor.
News from Armenia – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.