İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ana dilde eğitim için alternatif kurumlar kurulacak

Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, iktidarın ana dil konusunda çelişkili politikalar yürüttüğünü belirtti… İktidarın Kürt diline yönelik açılım iddialarına karşın mahkemelerin Kürtçe için ‘bilinmeyen bir dil’ yaklaşımlarının sürdüğüne de dikkat çeken Demirbaş, belediyelerin Ermeni, Süryani ve Kürt ailelerinden ana dilde eğitime dair dilekçeler gönderildiğini anlattı.Bu dilekçelerin, halkların asimilasyonu kabul etmediklerinin göstergesi olduğunu söyleyen Demirbaş, belediye olarak halkın taleplerine karşılık verecek alternatif kurumlar oluşturacaklarını aktardı.

***
Sur Belediyesi, Eğitim Destek Evleri ve alternatif eğitim ile ilgili basın açıklaması yaptı. Dağkapı meydanında gerçekleştirilen açıklamayı okuyan Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, ana dilin temel insan hakkı olduğunu ifade etti.
Egemen dil aracılığıyla verilen eğitimin diğer dillerin eğitim dili olmasını engellediğini belirten Demirbaş, bu durumun çocukların gelişimini engellediğini dile getirdi.
Toplumsal zenginliklerin gelişmesi için ana dilde eğitimin gerekli olduğunu söyleyen Demirbaş, iktidarın ana dil konusunda çelişkili politikalar yürüttüğünü belirtti.
İktidarın Kürt diline yönelik açılım iddialarına karşın mahkemelerin Kürtçe için ‘bilinmeyen bir dil’ yaklaşımlarının sürdüğüne de dikkat çeken Demirbaş, belediyelerin Ermeni, Süryani ve Kürt ailelerinden ana dilde eğitime dair dilekçeler gönderildiğini anlattı.
Bu dilekçelerin, halkların asimilasyonu kabul etmediklerinin göstergesi olduğunu söyleyen Demirbaş, belediye olarak halkın taleplerine karşılık verecek alternatif kurumlar oluşturacaklarını aktardı. Başbakan’ın ana dilde eğitim talebini yok saymasıyla ilgili de konuşan Demirbaş, “Kürt halkının sabrı kalmadı. Bıçak kemiğe dayandı. Kürt halkı ana dilde eğitim hakkı için sizlerin lütuflarını beklemeyecek, ana dilinde eğitim için kendi alternatif kurumlarını oluşturacak” dedi.
Kurulacak alternatif kurumlarda çocuklara ana dilleri ile eğitimin verileceğini söyleyen Demirbaş, tüm Kürtleri ana diline sahip çıkmaya çağırdı. (Diyarbakır/EVRENSEL)

http://evrensel.net/news.php?id=38041

Yorumlar kapatıldı.