İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD yargısında Türkiye alarmı

ABD’nin California eyaletinin, 1915 olayları nedeniyle Ermenilerin sigorta şirketlerine tazminat davası açabilmesi yönündeki yasası Yüksek Mahkeme’ye taşındı. Türkiye ‘endişeliyiz’ deyince Mahkeme konuyu Obama yönetimine danıştı



ABD’nin California eyaletinde, 1915 olaylarında ölen Ermenilerin mirasçılarının, kendilerine ödeme yapılması için özel sigorta şirketlerine dava açabilmesi konusundaki yasa, arap açına dönen hukuk sürecinden sonra ülkenin en üst yargı mercii Yüksek Mahkeme’ye taşındı. Türkiye’nin yasaya itirazı nedeniyle diplomatik tartışma içine çekilmek istemeyen Yüksek Mahkeme, konuyu gündemine almadan önce ABD Başkanı Barack Obama hükümetinden görüş istedi.
California Meclisi tarafından 2000’de kabul edilen yasa, hayat sigortası yaptırdıktan sonra 1915 olaylarında yaşamlarını yitiren Ermenilerin mirasçılarına, sigorta bedellerini almak için şirketlere dava açma hakkı tanıyordu. Yasa üç kez California 9. Temyiz Mahkemesi’ne gelmiş, Şubat 2012’de verilen son kararda yasa bozulmuş, dava yolu kapanmıştı.

‘Dış politikaya müdahale’
Geçen yaz boyunca Yüksek Mahkeme’ye birçok federal ve eyalet milletvekilleri, Ermeni lobi kuruluşları başvuruda bulunmuştu. Adli tatilin sona ermesiyle Yüksek Mahkeme, yasanın iptalini gündemine alıp almama konusunu görüşmeye başladı. 9. Temyiz Mahkemesi Yargıcı Suzan Graber, Yüksek Mahkeme’ye gönderdiği mektupta yasanın ABD dış politikasına müdahale ettiğini belirterek “Türkiye, dünyada hararetle karşı çıkılmaya devam edilen bir dış politika unsuru olan konu hakkında derin endişe duyduğunu söyledi” dedi.
Yüksek Mahkeme bunun üzerine Adalet Bakanı’ndan sonra yargı alanındaki en yetkili isim olan Başsavcı Vekili Donald B. Verrilli’den konu hakkında yönetimin görüşünün ne olduğunun açıklanmasını istedi. Verilli’nin birkaç ay içinde yazılı görüş bildirmesi bekleniyor. Ermeni lobi kuruluşu Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), Başsavcı Vekili’ne “Türk hükümetinin müdahalesinden etkilenmemesi çağrısı” yaptı.

Emsal teşkil edebilir
9. Temyiz Mahkemesi 2009’da, içinde “Ermeni soykırımı” ifadesi geçen yasayı “ABD’nin resmi dış politikasına anayasa dışı müdahale olduğu” gerekçesiyle iptal etmişti. Aynı mahkeme, 2010’da kararını geri çevirmişti. Şubat 2012’de ise son kararını açıklayan mahkeme, yasayı bozmuştu. Konu, 1915 olaylarıyla ilgili diğer davalar için  emsal gösterilme potansiyeli taşıdığından Türkiye için de önemli.

http://dunya.milliyet.com.tr/abd-yargisinda-turkiye-alarmi/dunya/dunyadetay/04.10.2012/1606327/default.htm

Yorumlar kapatıldı.