İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye Ermenileri Patrikliği Basın Bildirisi

Son günlerde medyada tanık olduğumuz üzere İslamiyet’i ve İslam Peygamberi Hz. Muhammed’i hedef alan aşağılayıcı ve hakaret dolu bir film duyarlı çevrelerde haklı olarak infial uyandırmıştır. Bu tarz filmler ve geçmişte olduğu gibi utanç verici karikatürler veya benzeri yayınlar ancak kendilerine güveni olmayan ve bencil insanların dimağında şekillenebilir. Böylesi insanlar hem kendilerinden farklı olana karşı saldırgan bir tutum sergiler, hem de dünyanın farklı yerlerinde barış ve huzurun bozulmasına neden olurlar.

İnsana verilen en büyük armağanlardan biri de düşünme gücüdür ve insandan beklenen bilgelik yolunda adım atmasıdır. Kutsal Kitap “Bilgeliğin temelinin Rab korkusu olduğunu” öğretiyor. Bilgelikle hareket edebilmek için her şeyden önce kişisel tutkulardan sıyrılmak gerekir. Kendi dışında kalan, kendinden farklı inanan ve düşünenlere saygı göstermek, onlara ve fikirlerine değer vermek, toplumsal barış ve huzurun vazgeçilemez bir gereğidir.
Batı dünyasındaki İslam karşıtı akımlar, bunları gerçekleştiren bireylerin ve onların destekçilerinin sorumsuzluklarının bir üründür. Zira, birkaç kendini bilmezin ürettiği zehire karşı sevgi panzehirini üretebilen insanların da varlığı azımsanmayacak kadar çoktur. İnançlara ve kutsal değerlere hakaret etmeyi, onları küçük görmeyi, aşağılamayı, karikatürlerle ve filmlerle veya bu gibi hareketleri desteklemek suretiyle alay konusu yapmayı özgürlük gibi kutsal bir değerle bağdaştırmak doğru değildir.
Ülkemiz insanı dış mihraklar aracılığıyla serpilen nifak tohumlarını fark edecek kadar sağduyuludur. Düşünce ve ifade özgürlüğü şemsiyesi altında kaynağı belli olmayan kışkırtmalarla gündem yaratmak, adaletsiz ve mesnetsiz ifadelerle yanlışı doğru gibi göstermeye çalışmak, en hafif tabirle akıl tutulması olarak nitelenebilir.  
Tüm insanlar aynı coğrafyayı paylaşıyorlar. Tarih, bu birlikteliğin tanığıdır. Necranlı Hıristiyanlara Mescid-i Nebevi’yi ibadet etmeleri için birkaç saatliğine tahsis eden İslam Peygamberi Hz. Muhammed, Müslümanların Kudüs’teki kiliseleri camiye çevirmelerinden endişe duyduğu için kilisede namaz kılmayan Hz. Ömer, İslam’a ve Peygamberi’ne dil uzatanlara önemli dersler vermekteler. Diyanet İşleri Başkanı Sayın Prof. Dr. Mehmet Görmez’in “Başka insanların yüce değerlerine hakaret etmek insanı yüceltmez, bilakis küçük düşürür” veciz sözleri de kendini bilmez topluluklara rehber niteliğindedir.
İnsan haklarına dayalı, demokratik bir yönetim sistemini arzu etmek her insanın hakkıdır. Farklı dini inanç, felsefi görüş ve düşünceye sahip olması nedeniyle kimsenin horlanmadığı, dışlanmadığı, saldırıya uğramadığı bir toplum yapısı günümüzde arzu edilen bir yapıdır. İnsanlığın yapılanması yönünde herkesin kendisi için kurduğu ulaşılamaz yapılarından dışarıya çıkması ve insan sevgisi tabanında birbirlerine yaklaşması bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu konuda her bireye eşit derecede görev düşmektedir.
Tanrı’nın yoktan var ettiği dünyada herkese yer vardır. Âdem ve Havva’nın çocuklarının dini, milli, ırksal ve sosyal aidiyetleri nedeniyle birbirlerini yaralayıcı davranışlarda bulunmak yerine, hep birlikte el ele vererek, karşılıklı sevgi, saygı ve anlayışla insanlığı ileriye taşımaları çok daha yerinde olacaktır. Tanrı’nın suretinde yaratıldığımızı ve O’nun özüyle hayat bulduğumuzu hatırlamak, kin, öfke ve sevgisizlik olumsuzluklarını sevgiye ve anlayışa çevirmeye yetecektir.
Hepimiz aynı gemide yolculuk ediyoruz. Aynı arza basarak yürüyoruz. Aynı semayı paylaşıyoruz. Aynı ayın ışığından, aynı güneşin ısısından yararlanıyoruz. Yeryüzü hepimize yetecek kadar geniştir. Yeter ki biz kinimizle, öfkemizle, kibrimizle onu daraltmayalım. Yaratıcının peygamberler aracılığıyla bize gönderdiği hak, barış, adalet ve ahlak ilkelerine riayet ettiğimizde yeryüzünü cennete çevirebiliriz.
Bu bağlamda, insanları ve sahip oldukları değerlerini alay konusu yaparak bölge ve dünya barışını tehlikeye atmaya matuf hareketleri kınıyor ve bu tarz hareketlerde bulunanları kutsal değerleri hatırlayıp bu doğrultuda davranmaya davet ediyoruz.
3 Ekim 2012
 9766                                       
TÜRKİYE ERMENİLERİ PATRİKLİĞİ

Yorumlar kapatıldı.