İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Surp Pırgiç Hastanemizin Çok Önemli bir Hizmeti

Surp Pırgiç Hastanesi yönetimi, Hastanenin 180. Kuruluş yıl dönümünde, kültürümüze çok önemli bir katkı sağlayarak,  1900-1910 yılı Surp Pırgiç Hastanesi Salnamelerinin tıpkıbasımını yayımladı. Değerli araştırmacı yazar Arsen Yarman’ın büyük gayretleriyle, tıpkıbasımla yetinilmeyip Ermenice ve Türkçe indeks hazırlanmış.
Binlerce sayfa arasından herhangi bir konuyu bulmak bu indeks sayesinde çok kolaylaşıyor.

Arsen Yarman’ın “Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi’nin 180. Kuruluş Yıldönümü Vesilesiyle Ermeni Harfleri, Matbaacılık ve Osmanlı Dönemi Salnameleri” başlıklı önsözü başlı başına bir kitap olacak nitelikte bilgiler veriyor.
 Arsen Yarman konuyla ilgili şu bilgiyi veriyor: “Surp Pırgiç Hastanesi’nin tarihini bilmek, çok büyük ölçüde, Ermeni toplumunun Osmanlı İmparatorluğu’ndaki sosyal ve siyasi tarihini bilmek anlamına geliyordu.Hastane tıbbi, sosyal, iktisadi özellikleriyle Ermeni toplumunun en dikkat çekici kurumlarından birisiydi ve bu özelliklerinin toplamıyla birlikte düşünüldüğünde  Ermeni toplumunun tarihinin son derece kapsamlı bir prototipini oluşturmaktaydı.”  Yine Arsen Yarman, salnameyi şöyle tanımlıyor: “Bence, salname içinde yaşadığımız dönemin unuttuğumuz, ihmal ettiğimiz, bir kenardan seyrettiğimiz ya da işimize gelmediği için başımızı çevirdiğimiz olaylarına, dertlerine, ümitlerine bir bütünlük ve anlam kazandıran ve değeri zaman geçtikçe anlaşılan temel bir kaynaktır. Bu tür kaynaklar sayesinde, yaşadığımız dönemin sanat, spor, isyanlar, grevler, etnik olaylar gibi gelişmelerinin, üzerinden bir gün geçse bile, insanlığın ortak tarihine ait olduklarını anlar ve bilanço çıkarma imkanına sahip oluruz.”
Son olarak, isteyen herkese Salname DVD’si herhangi bir bedel istenmeden hediye ediliyor.
Salnameleri Turkuaz Kitapevinden Hacopulo Han no. 1/E Kat 2 Beyoğlu adresinden satın almak mümkün. (Tel: 0212 245 45 88).
Biraz gecikmeli de olsa, başta Hastane yönetimi olmak üzere, Arsen Yarman’ı ve emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum.
Murat Bebiroğlu
     

Yorumlar kapatıldı.