İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dört katlı binaya bir daire parası!

İlker Akgüngör / Vatan
Vakıflar Genel Müdürlüğü Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi ve Mektebi Vakfına iade edilmesi gereken Kumkapı’daki 4 katlı bina için bir daire parasına denk gelen 147 bin lira tazminat ödeyeceğini açıkladı. Karara tepki gösteren vakıf yönetimi binanın gerçek değerinin hesaplanması için itiraz edecek…

Hükümetin azınlık vakıflarının el konulmuş mülklerini 1936 beyannamesine göre, geri iade etmesiyle ilgili işlemler devam ediyor. Hain bir suikastla öldürülen Hrant Dink ve eşi Rakel Dink’in de büyüdüğü yetimhaneyi barındıran Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi ve Mektebi Vakfı’nın 4 katlı binasına Vakıflar Genel Müdürlüğü (VGM) çok düşük bir tazminat bedeli çıkardı. VGM İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü Vakıf Hizmetleri’nden 12 Eylül’de Gedikpaşa Kilisesi’ne gönderilen cevaba göre 4 katlı 8 daireli bina apartman için 147 bin 143 lira tazminat ödenecek. Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi ve Mektebi Vakfı şimdi kararın iptali ve binanın gerçek değerin belirlenmesi itiraz edecek.
‘Tazminat çok komik’
VATAN’a konuşan Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi ve Mektebi Vakfı Başkanı Kirkor Ağabaloğlu, yaşananları şöyle anlattı: “Bize verilecek tazminat çok komik. İstanbullu herkesin bileceği gibi Kumkapı çok değer kazanan bir yer. Burada 1 daire sadece 150 bin liraya satılıyor. Devletin bu rayici nasıl belirlediğini anlamakta zorlanıyoruz. 30 yıldır devlet buranın kirasını aldı, sattı ve para kazandı. İnsanın biraz Allah’tan korkması lazım. Bir nisanın malını elinden alıp sonra geri verecem dediğinde böyle olmaz. İnsanlar bu bölgede bina alıp ileriye dönük yatırım yapmaya çalışıyor. Bu binanın yakınında 40 metrekarelik içi harap küçük bir binaya 350-400 bin lira istiyor sahibi.”
‘Bina davalıkken satıldı’
Vakıf Başkanı Kirkor Ağabaloğlu, binanın daha önce alelacele satıldığını anlatıyor: “Bu binayı 5-6 yıl önce iyileştirmenin başlangıcı olan 4771 sayılı yasa çıkınca istedik ama vermediler. Sonra dava açmamıza rağmen Vakıflar Genel Müdürlüğü binada oturan Murat Aslan adlı bir kişiye alelacele ihaleyle sattı. Biz zengin bir vakıf değiliz, 5 parça malımız vardı. İkisi verildi, üçü duruyor. Okullarımızın yeri otopark oldu. Arazimiz Milli Emlak’tan valiliğe, sonra da İstanbul Trafik Vakfı’na otopark olarak verilmiş. Şimdi otoparkı vakfımız işletiyor. 2 binamız ve Tuzla’da yetimlerin kaldığı kampımız var. Bu binaya yakın diğer binamız mazbut vakıf malı olduğu için iade edilmiyor. Devlet Tuzla Kampı’nı ise ‘3. şahsa satıldı, elimizde değil’ diyerek iade etmiyor. Bu olay, mülklerini bekleyen diğer azınlık vakıfları içinde emsal. Onlara da böyle değerinin çok altında paralar ödemek isteyecekler. Biz bu binayı ya da oradaki eşdeğer bir binayı da kabul ederiz.”
Rakel Dink’in büyüdüğü bina
Rakel Dink gibi bir çok yetim kızın bu binada kalıp büyüdüğünü anlatan Kirkor Ağabaloğlu, “Hrant Dink ve erkek çocukları kilisenin altında yetimhane olarak kullanılan odalarda büyüdü. Yetim kız çocuklarını ise şimdi davalık olduğumuz bu binada barındırarak yetimhane olarak kullanmışlar” dedi.

Yorumlar kapatıldı.