İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Nefret yayma özgürlüğü olamaz

Şahin Alpay

ABD’de yaşayan birtakım alçakların ürettikleri Hazreti Muhammed’i aşağılayan filmin Arapça versiyonu 11 Eylül’ün 11. yıldönümünde sosyal medyaya servis edildi… Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 1994 tarihli (Otto Preminger) kararında, Hazreti İsa’ya hakaret içeren bir filmin yasaklanmasını (“yurttaşların dini duygularının rencide edilmesine karşı korunmaları” gerekçesiyle) sözleşmeye uygun buldu. AB ülkeleri bir kişi veya grubun ırk, etnik kimlik, cinsiyet, milliyet, dini inanç, cinsel tercih ve başka temelde aşağılanmasını ceza yasasında veya “nefret söylemi”ni cezalandıran yasalarla yasaklıyor. Türkiye’nin de böyle bir yasaya gereksinimi olduğu muhakkak.

***
ABD’de yaşayan birtakım alçakların ürettikleri Hazreti Muhammed’i aşağılayan filmin Arapça versiyonu 11 Eylül’ün 11. yıldönümünde sosyal medyaya servis edildi.
Filme gösterilen (haklı) tepkiler, tam da filmin yapımcıları tarafından hesaplandığı üzere, ABD ve diğer Batı ülkelerine karşı vahşi şiddet eylemlerine yol açtı. Libya Bingazi’de köktendinci Selefiler ya da İslamcı milisler ya da El Kaide militanları fırsattan istifade ABD büyükelçisi ve yardımcılarını yakarak öldürdüler. (Selefiler on gün önce de Sufi Müslümanların, yani tarikatların camilerini ve kabristanlarını yakıp yıkmışlardı.) Derken Fransa’da bir dergi (hem de ifade özgürlüğünü ve laikliği savunma iddiasıyla) Hazreti Muhammed’i aşağılayan karikatürler yayımlayarak yüz binlerce nüsha satma fırsatını kaçırmadı.
Peygamber’e yönelik hakaretlerin Müslümanlar arasında yol açtığı, onlarca kişinin can verdiği tepkiler durulma işaretleri veriyor. Ama yaşananların düşündürdüğü çok şey var. Birincisi, filmin iyice tasarlanmış bir provokasyon olduğu. Amacı da, açıkça görüldüğü üzere, her şeyden önce ABD ile İslam dünyası arasında karşılıklı saygıyı tesis etme çabasında olan, üstelik “gelmiş geçmiş en anti-İsrail Amerikan başkanı” ilan edilen Obama’yı yıpratmak ve mümkünse yeniden seçilmesini engellemek. Ne var ki, hesap tutmadı; Obama’nın yeniden seçilmesi giderek kesinlik kazanmakta. Müslüman liderler ve çoğunluklar hakaretleri, ama İslam adına vahşeti de tel’in ettiler. Bu arada Bingazi’de ABD büyükelçisini öldüren vahşileri takbih için düzenlenen gösterilere on binler katıldı.
Not: Yasak nedeniyle yazının tamamını yayımlayamıyoruz yazının devamı http://www.zaman.com.tr/yazar.do;jsessionid=CCEF35D4D582723DBF4BE52E0446B0F1?yazino=1350771
s.alpay@zaman.com.tr 
27 Eylül 2012, Perşembe

Yorumlar kapatıldı.